ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Μια ανακοίνωση με αφορμή τη λιποθυμία της νηπιαγωγού στον Πύργο

Το ελάχιστο 2 εκπαιδευτικοί σε κάθε σχολική μονάδα

Η επιτακτική ανάγκη να μην είναι μόνη/ος  η/ο εκπαιδευτικός στα νηπιαγωγεία και στα μονοθέσια δημοτικά σχολεία – με  τα νηπιαγωγεία να πλειοψηφούν συντριπτικά  τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλη τη χώρα – είτε στο πρωινό είτε στο ολοήμερο πρόγραμμα είναι επιτακτική!!   Σήμερα ένας άνθρωπος μόνος/η με ευθύνη όχι μόνο για το παιδαγωγικό κομμάτι αλλά και για τη σωματική ακεραιότητα έως και 25 παιδιών βρίσκεται σε εξαιρετικά επισφαλή θέση ακόμα και εάν συμβεί το παραμικρό απρόοπτο ενώ δεν έχει ούτε το στοιχειώδες εργασιακό (και ανθρώπινο) δικαίωμα σε ολιγόλεπτο διάλειμμα για προσωπικές ανάγκες. 

Η περίπτωση  λιποθυμίας της νηπιαγωγού στον Πύργο ενώ δεν υπήρχε άλλη νηπιαγωγός ή βοηθητικό προσωπικό έκανε την ανάγκη γνωστή και στην υπόλοιπη κοινωνία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπήρξε μεγάλος κίνδυνος για τη συνάδελφο που έμεινε αβοήθητη αλλά και για τα παιδιά που μόνα και σοκαρισμένα έκλαιγαν χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούν παιδιά θα μπορούσαν να καταλήξουν σε τραγωδία. Τα περιστατικά ατυχημάτων, τραυματισμών, βλαβών αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος μόνος του και ταυτόχρονα να επιτηρεί και να καθησυχάζει τα υπόλοιπα παιδιά του τμήματος. 

Ακόμα σοβαρότερες συνθήκες επικινδυνότητας υπάρχουν για τα παιδιά που έχουν  γνωμάτευση για  παράλληλη στήριξη και αυτή δεν παρέχεται είτε παρέχεται μερικά είτε μόνο κατά τη διάρκεια του πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος και καθόλου του ολοήμερου συχνά με έναν μόνο εκπαιδευτικό γενικής αγωγής  στο  δημοτικό ή στο νηπιαγωγείο.

Οι εκπαιδευτικοί των ολιγοθέσιων σχολείων ζουν εργασιακή εξουθένωση με διδακτικό ωράριο που δεν βαίνει μειούμενο αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας. Οι νηπιαγωγοί  ιδιαίτερα,  με 30 διδακτικές ώρες χωρίς διάλειμμα με πλήθος δυσκολιών σε ένα σχολείο που γίνεται αβίωτο, με τον όγκο των διοικητικών καθηκόντων που έχει επιβληθεί στις/στους προϊσταμένες/νους ακόμα κι αν αυτές/οι δεν το έχουν επιλέξει.

Είναι φανερό ότι η καταστροφική για το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να  έχει και επικίνδυνα μέχρι και τραγικά αποτελέσματα, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ανθρώπινη ζωή χωρίς κανέναν ενδοιασμό, χωρίς καμία αναστολή. 

Η πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για το σχολείο της αγοράς, που μεταφέρει τις ευθύνες για τα προβλήματα και την υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές,  προσέλαβε  για φέτος  20 χιλιάδες λιγότερους/ες αναπληρωτ(ρι)ες μετατρέποντας  κάθε μία και έναν από εμάς σε «πολυεργαλεία» για να καλύπτουν τα χιλιάδες κενά και «όπου βγει».

Το σημερινό υπουργείο Παιδείας  διαθέτει απλόχερα χρήματα για αυξήσεις στα επιδόματα των στελεχών και των επίδοξων αξιολογητών και για τον πολυδιαφημισμένο ψηφιακό μετασχηματισμό. Ξοδεύουν πακτωλό σε προγράμματα δεξιοτήτων της κατακερματισμένης γνώσης. Εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στο δημόσιο και δωρεάν σχολείο μέσα από τις επιχειρούμενες αναδιαρθρώσεις για αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση  εκπαιδευτικών. Κρατά ομήρους και εκβιάζει με ανυπόστατες απειλές και τρομοκρατία τους «δόκιμους»  εκπαιδευτικούς που όφειλε να μονιμοποιήσει.

Περιορίζεται όμως σε κονδύλια φτώχειας και ελαστικής εργασίας εναλλασσόμενης με την ανεργία  για το διορισμό και τις προσλήψεις  εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, για την εκπαίδευση και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Δεν ξοδεύει τίποτα για την πραγματική βελτίωση των κτιριακών υποδομών κυρίως των νηπιαγωγείων και των δημοτικών που συχνά στεγάζονται σε κτίρια φτιασιδωμένα ερείπια και σε κοντέινερ κλουβιά ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Μεγάλες ευθύνες – άλλου βέβαια επιπέδου – έχει και η πλειοψηφία των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΑΣΕ-ΔΗΣΥ-ΑΕΚΕ που συγκροτούν το προεδρείο του ΔΣ της ΔΟΕ.  Παρά την κατ’ επανάληψη συζήτηση του θέματος, παρά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, δεν έχουν κάνει τίποτα συγκεκριμένο για τη διεκδίκηση των αυτονόητων ενώ μάταια στους Συλλόγους περιμένουμε τη ΔΟΕ να σχολιάσει έστω δημόσια το περιστατικό της λιποθυμίας νηπιαγωγού στον Πύργο!  

Ως Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση θεωρούμε πως ο Σύλλογός μας άμεσα και σε συντονισμό με άλλους Συλλόγους πρέπει να εκδώσει συγκεκριμένη δημόσια ανακοίνωση και να προχωρήσει σε αγωνιστική κινητοποίηση για το θέμα.

Για να μη θρηνήσουμε θύματα είτε αυτά είναι παιδιά είτε είναι εκπαιδευτικοί κανείς/καμιά στο σχολείο μόνος/μόνη

  1. Τοποθέτηση 1 επιπλέον σε κάθε ολιγοθέσια σχολική μονάδα, νηπιαγωγείο ή δημοτικό, με σύσταση οργανικών θέσεων, με σταθερή σχέση εργασίας και αποκλειστική διάθεση ώστε να μην υπάρχει ποτέ ένας/μία εκπαιδευτικός νηπιαγωγός μόνος/η
  2. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους/στις 15
  3. Μείωση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών ολιγοθέσιων στο επίπεδο του ωραρίου των συναδέλφων των πολυθέσιων σχολείων της Πρωτοβάθμιας με καθολική εφαρμογή της κλιμάκωσής του αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας και απώτερο στόχο την εξίσωση με το ωράριο της Β/θμιας για όλους τους εκπαιδευτικούς. Υπολογισμός ως διδακτικός χρόνος όλος ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο Νηπιαγωγείο (διαλείμματα –προσέλευση –αποχώρηση).
  4. Προσωπικό καθαριότητας και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας σε όλη την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.
  5. Κτίρια σύγχρονα και ασφαλή.

Σχολιάστε