Ενημερωτικό 1 Αιρετού ΠΥΣΠΕ

Έργα και ημέρες στο ΠΥΣΠΕ….

Το 1ο αυτό ενημερωτικό καθυστέρησε σκοπίμως να εκδοθεί καθώς υπήρχε θολό τοπίο σχετικά με τα πραγματικά κενά που υπάρχουν στο νομό. Το ΠΥΣΠΕ συνεδρίασε κανονικά μια φορά όλο κι όλο από την αρχή της χρονιάς παρά το γεγονός πως σε όλο το διάστημα γίνονταν και γίνονται όπως έχω διαπιστώσει άτυπα και προφορικά μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Είναι προφανές πως το γεγονός αυτό δεν είναι νόμιμο και επιτρέπει ρουσφετολογική διαχείριση των κενών που δημιουργούνται.

Zήτησα να ενημερωθώ αναλυτικά για τα κενά από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και πρότεινα στο ΔΣ του Συλλόγου να ζητήσει αποτύπωση των πραγματικών κενών από τα σχολεία πράγμα που έγινε με το ενημερωτικό 32 του Συλλόγου μας.

Το συμπέρασμα είναι πως η Διεύθυνση Εκπαίδευσης υπολογίζει, καλύπτει (αλλά και δημιουργεί!) κενά με αλχημείες.

  • Δεν υπολογίζει πρακτικά τα κενά μουσικής και αγγλικών ως τέτοια. Ενώ είναι Μάρτιος πλέον, τα σχολεία λειτουργούν με πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα με τις ώρες της μουσικής και αγγλικών να επιβαρύνουν παράνομα τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς αφού έχουν εξαντλήσει το ωράριό τους.
  • Καλύπτει και δημιουργεί ταυτόχρονα κενά δασκάλων με πρόχειρο και μη μόνιμο τρόπο καθώς σε κενά που δημιουργούνται λόγω διαφόρων αιτιών μετακινεί με προφορικές εντολές προσωρινά συνάδελφους από άλλα σχολεία δημιουργώντας έτσι νέα κενά ή/και αφήνοντάς τα μόνο με το τουρκόγλωσσο πρόγραμμα εάν πρόκειται για μειονοτικά με μια τελείως αντιεκπαιδευτική λογική πως κάποια τμήματα είναι πιο «ίσα» από τα άλλα.
  • «Συντηρεί» κενά διαθέτοντας εκπαιδευτικούς στη Διεύθυνση ενώ υπάρχουν κενά στα σχολεία.
  • Δίνει προφορική εντολή για μετακίνηση εκπαιδευτικών για κάλυψη κενών. Ποιος καλύπτει το/την συνάδελφο που άφησε το τμήμα της υπακούοντας σε προφορική εντολή αν συμβεί κάτι σε αυτό; Κανείς φυσικά…
  • Δε δίνονται επίσης όλα τα κενά σε συναδέλφους/ισες που επιστρέφουν από άδειες (λοχείας ή ανατροφής) πάλι με την ίδια λογική των «σημαντικών» και «ασήμαντων» κενών.

Επιστέγασμα όλων η απόπειρα απόκρυψης κενών: Στη 1 μόνη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ  η Διοίκηση μας διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχουν κενά παρά αυτά των ειδικοτήτων ενώ όπως διαπίστωσα αμέσως μετά ακριβώς εκείνη την ημέρα υπήρχαν τουλάχιστον 2 ολόκληρα κενά + 12 ώρες ΠΕ70.. Αυτά είναι κενά που η Διεύθυνση ακόμα και με την εφαρμογή της σημερινής μνημονιακής νομοθεσίας οφείλει να τα αναγνωρίζει και να ζητά προσλήψεις για την κάλυψή τους. Όμως η Διεύθυνση Ροδόπης δήλωσε π.χ. 0 κενά ΠΕ70 στην Περιφέρεια ενώ υπήρχαν τουλάχιστον 2,5.

Αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν τα παρακάτω κενά στα σχολεία:                           2 ΠΕ70 (Δασκάλων),  2 ΠΕ70.50/71 (Ειδικής Αγωγής), 3 ΠΕ06 (Αγγλικά), 2 ΠΕ07 (Γερμανικών), 1 ΠΕ08 (Εικαστικών) , 1 ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής) , 2 ΠΕ16 (Μουσικής),  1 ΠΕ32 (Θεατρικής Αγωγής), 1 ΠΕ19-20 (Πληροφορικής). Οι αριθμοί αυτοί (ειδικά των ΠΕ 70) αλλάζουν συνεχώς με νέες άδειες να προκύπτουν και άλλες να λήγουν.

Δεν συμπεριλαμβάνονται στα παραπάνω: τα αφανή μεν αφού δεν αποτυπώνονται, αλλά πραγματικά δε κενά για επιπλέον τμήματα ένταξης, ενισχυτικής, υποδοχής, νηπιαγωγείων (στην πόλη και σε πλήθος χωριών που δεν έχει νηπιαγωγείο) και  εκπαιδευτικών ειδικοτήτων σε πλήθος ολιγοθέσιων σχολείων.

Ακολουθεί σύντομα νέα συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ, όπου θα θέσω όλα τα παραπάνω και θα ακολουθήσει νέο ενημερωτικό.

Χρειάζεται άμεσα:  

~ Οι σύλλογοι διδασκόντων να καταθέσουν και να εφαρμόσουν αναμορφωμένα ωρολόγια προγράμματα όπου λείπει έστω και μια ώρα. Κανείς να μη δέχεται παραβίαση του ωραρίου του. Κανείς εκπαιδευτικός να μη δεχτεί να μετακινηθεί με προφορική εντολή. Να σημειωθεί εδώ πως είναι απαράδεκτη η τακτική της Διοίκησης (και σε επίπεδο Περιφέρειας) να προεξοφλούν προφορικά πως αναμορφωμένο πρόγραμμα δε θα εγκριθεί με μόνο στόχο να αποθαρρύνουν τους Συλλόγους Διδασκόντων από το να αποφασίσουν και να καταθέσουν επίσημα με πρακτικό τέτοιο πρόγραμμα.

~  Ο Σύλλογος μας να αποφασίσει στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο συγκεκριμένες ενέργειες στην κατεύθυνση πρόσληψης αναπληρωτών άμεσα και για διεκδίκηση μόνιμων διορισμών μέχρι το καλοκαίρι ώστε η επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει με το εκπαιδευτικό προσωπικό για όλες τις πραγματικές ανάγκες και να στηρίξει τους Συλλόγους Διδασκόντων στην προσπάθειά τους να επιβάλουν αναμορφωμένα προγράμματα.

Σύντομο σχόλιο για την πολιτική διορισμών

Ο μόνος μόνιμος τρόπος κάλυψης των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς είναι ο μόνιμος διορισμός μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών.  Μπορεί να γίνει αυτό βάσει των νέων δεσμεύσεων που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο Eurogroup πως δε θα λάβει κανένα μέτρο που θα έχει δημοσιονομικό κόστος και ειδικά για μη αύξηση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου άρα σε καμιά περίπτωση οι διορισμοί δε θα είναι λοιπόν περισσότεροι από τις φετινές αποχωρήσεις. Στο φετινό προϋπολογισμό υπάρχουν κονδύλια για 15.000 διορισμούς αλλά σε όλο το δημόσιο. Είναι προφανές πως δεν αντιστοιχούν στην Α βάθμια εκπαίδευση 11.500 + 2500 περίπου διορισμοί (τα κενά από τις αποχωρήσεις λόγω συντάξεων της 5ετίας + οι εκτιμώμενες φετινές αποχωρήσεις).

Επιπλέον η κυβερνητική δέσμευση για τήρηση των όρων της δανειακής σύμβασης εμπεριέχει την αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων 10 προς 1 που ακόμα και αν εφαρμοστεί για το σύνολο της μνημονιακής 5ετίας μας δίνει 1150+250 προσλήψεις στην Α/ βάθμια εκπαίδευση..

Συνεπώς εκτιμώ πως οι προσλήψεις δε θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες εκτός αν το εκπαιδευτικό κίνημα μαζικά διεκδικήσει και επιβάλλει αγωνιστικά στο επόμενο διάστημα την κάλυψη όλων των αναγκών της εκπαίδευσης σε ρήξη με τους κανονισμούς τις δεσμεύσεις και τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων και των «θεσμών» όπως εσχάτως ονομάζεται η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).

Σύντομο σχόλιο για τα μόρια – προνόμια του ΠΥΣΠΕ

Όπως πληροφορήθηκα όσοι συμμετέχουν στο ΠΥΣΠΕ παίρνουν μόρια που προσμετρώνται σε κρίσεις για την υπηρεσιακή τους ανέλιξη! (για να γίνουν δηλαδή Διευθυντές ή/και να μαζέψουν μόρια και για ανώτερες θέσεις στελεχών εκπαίδευσης.

Έτσι εξηγείται και η πληθώρα διευθυντών υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ για τα υπηρεσιακά συμβούλια που τάχα ενδιαφέρονταν να εκπροσωπήσουν το κλάδο αλλά ήταν πρωτεργάτες τελικά στην αξιολόγηση ενάντια στον κλάδο! Αναπληρώτρια αιρετός (με τη ΔΑΚΕ) έχει για αυτή τη στάση της κληθεί σε παραίτηση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας αλλά που…

Είναι ντροπή να χρησιμοποιείται ο συνδικαλισμός σαν εφαλτήριο για προσωπικές καριέρες. Δηλώνω πως αρνούμαι να χρησιμοποιήσω έτσι την παρουσία μου και καλώ κάθε υποψήφιο ή εκλεγμένο να δηλώσει το ίδιο: πως δηλαδή αρνείται να χρησιμοποιήσει οπουδήποτε τα μόρια από τη συμμετοχή στο ΠΥΣΠΕ.  Επιπλέον η κατάργηση των μορίων αυτών πρέπει να αποτελέσει αίτημα του κλάδου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s