Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟ ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ – ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ

Με το παρακάτω έγγραφο σχετικής ομάδας εργασίας (στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ εμφανίζεται με τον παρακάτω σύνδεσμο  http://www.doe.gr/index.php?categoryid=17&p2_articleid=7931 (που ήρθε και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα σχολεία μας) περιγράφεται το ανατριχιαστικό νέο πλαίσιο αποσπάσεων και μεταθέσεων σε διάφορες κατηγορίες σχολείων που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τη συνεπικουρία των υποταγμένων κομματικών και γραφειοκρατικών παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ.  Πέραν ορισμένων καθαρά διαχειριστικών θεμάτων προβλέπονται τα κριτήρια για μεταθέσεις σε διάφορες κατηγορίες σχολείων όπου διαμορφώνεται το νέο σχέδιο καθυπόταξης των εκπαιδευτικών από τη μία και της δημιουργίας συνδικαλιστικών πελατολόγιων από την άλλη.

Α) Συγκεκριμένα για πρώτη φορά σε παραπάνω από μια κατηγορίες αποσπάσεων και μεταθέσεων προβλέπεται ως δυνατότητα η διαδικασία της συνέντευξης και μάλιστα με συγκεκριμένο αριθμό μορίων!! Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα μπορεί με εξαιρετική ευκολία να μοιράζει τις θέσεις των μεταθέσεων σε όποιους επιθυμεί βάζοντας τους κατάλληλους «βαθμούς» στη συνέντευξη.  Η πρόταση για συνέντευξη αφορά τα ΣΜΕΑΕ, τις τάξεις υποδοχής , τα ΚΕΔΔΥ, τα διαπολιτισμικά, καλλιτεχνικά, ειδικά και μειονοτικά σχολεία. Μέσω της συνέντευξης θα επιχειρήσουν να βρεθεί ο εκπαιδευτικός όμηρος των αιρετών και του κρατικού μηχανισμού αφού από το βαθμό κυβερνητικών υπαλλήλων θα εξαρτάται η μετάθεσή του! Μιλάμε για ένα νέο επιθεωρητισμό όπου οι «κριτές» θα μπορούν να «τιμωρούν» κατά το δοκούν τον εκπαδευτικό κόβοντάς του τη μετάθεση. Αλλά και οι αιρετοί των γραφειοκρατικών και κομματικών παρατάξεων της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ χρόνια μακριά από τις τάξεις συνήθως (ας μας πουν π.χ οι  σ.Μπράτης (ΠΑΣΚ) και σ.Παληγιάννης  (ΔΑΚΕ) του ΚΥΣΠΕ πόσα χρόνια έχουν να διδάξουν έστω και μια ώρα!) θα μπορούν άνετα να συγκροτήσουν τα κομματικά τους πελατολόγια ανταλλάσοντας το βαθμό με σταυρούς προτίμησης στις κάλπες….Να σημειωθεί ότι στην ομάδα εργασίας που προτείνει τη συνέντευξη σαν κριτήριο για μετάθεση συμμετέχουν οι….. σ.Μπράτης και σ.Παληγιάννης! Τυχαίο;;

Ειδικά για τα μειονοτικά σχολεία η συνέντευξη υπάρχει και σήμερα (χωρίς όμως βαθμό). Πριν τις εκλογές του ΥΣΜΕ τον Νοέμβρη κατ’ επανάληψη είχαμε πει σαν Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση πως η συνέντευξη είναι εν δυνάμει αξιολογικός μηχανισμός και για αυτό πρέπει να καταργηθεί…και να που στήνουν ακριβώς αυτό το μηχανισμό!  Η επέκταση της συνέντευξης και σε άλλες κατηγορίες σχολείων πέραν των μειονοτικών είναι ταυτόχρονα και το ενδιάμεσο βήμα για τη γενίκευσή της σε κάθε είδους σχολείο και υπηρεσιακή μεταβολή.

Β) Ο κάθε εκπαιδευτικός μπαίνει στο «λούκι» να αποδεικνύει ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις προκειμένου να πάρει μετάθεση μέσω ενός ατελείωτου σαφάρι για μάζεμα προσόντων, τίτλων, βεβαιώσεων και δράσεων που προσμετρώνται και μαζί στο βιογραφικό του αλλά και χωριστά! Σταχυολογούμε δύο μόνο παραδείγματα χαρακτηριστικά:

Ι) Μεταξύ των προσόντων που μετράνε στη μετάθεση με μόρια (για ΣΜΕΑΕ, τάξεις υποδοχής, ΚΕΔΔΥ) είναι και τα 400ώρα πανάκριβα σεμινάρια (περίπου 2500-3000ευρώ) διαφόρων πανεπιστημίων.. Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί καλούνται να πληρώσουν για να πάρουν μετάθεση! Να σημειωθεί πως τυχόν αναπηρία του παιδιού του εκπαιδευτικού (που για αυτό και ζητά μετάθεση) μοριοδοτείται το ίδιο με την αγορασμένη βεβαίωση ενός 400ώρου σεμιναρίου!! 2,5 μόρια …απλά τραγικό…. αναπηρία=2500 ευρώ…. τα μαθηματικά του σχολείου της αγοράς!

ΙΙ) Μεταξύ των κριτηρίων για μετάθεση στα μειονοτικά σχολεία περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

δ. Εξοικείωση του εκπαιδευτικού με άλλους πολιτισμούς ή και με θρησκευτικές πρακτικές των διδασκομένων (μονάδες μέχρι 3)

ε. Καταλληλότητα του εκπαιδευτικού για προσφορά εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία μειονοτικής εκπαίδευσης (μονάδες μέχρι 3)

Δηλαδή θα υπάρχουν καθόλου κατάλληλοι, λίγο κατάλληλοι και περισσότερο κατάλληλοι συνάδελφοι! Αυτό θα διαπιστώνεται στη συνέντευξη και θα έχει και βαθμολογία! Πως ακριβώς θα το εξακριβώσουν αυτό ή την εξοικείωση με θρησκευτικές πρακτικές και άλλους πολιτισμούς;;; Μήπως θέλουν απλά να ελέγξουν τη σύνθεση (πολιτική, πολιτιστική, πολιτισμική και θρησκευτική) του  εκπαιδευτικού προσωπικού στα μειονοτικά σχολεία και ψάχνουν έναν εύσχημο τρόπο να το κάνουν;

                          Η λογική όλου του πλαισίου που περιγράφεται στο κείμενο της ομάδας εργασίας: 

Είναι λογική απίστευτου διαχωρισμού και κατηγοριοποίησης των συναδέλφων σε ικανούς και μη που αναπαράγει όλη τη φιλοσοφία της αξιολόγησης – χειραγώγησης. Είναι μια λογική που βάζει άμεσα την αξιολόγηση να συνδέεται όχι απλά με το μισθό του εκπαιδευτικού (όπως επιδιώκουν με το νέο μισθολόγιο) αλλά και με την ίδια την οργάνωση της ζωής του: Ο μη ικανός τιμωρείται, δεν παίρνει μετάθεση για τον τόπο κατοικίας του, κάνει μεγαλύτερες αποστάσεις για να φτάσει σχολείο κ.τ.λ…Μοιραία έτσι δημιουργούνται σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και τα 2ης κατηγορίας σχολεία: Είναι αυτά που συγκεντρώνουν τους «μη ικανούς» εκπαιδευτικούς….

Είναι λογική που φορτώνει στην πλάτη του εκπαιδευτικού το χρέος της επιμόρφωσης. Την ίδια στιγμή που καταργείται  η διετής μετεκπαίδευση, που κόβονται οι εκπαιδευτικές άδειες, το δικαίωμα μετάθεσης θα γίνει συνυφασμένο για κάθε νεότερο με την αγορά προσόντων (400ώρα, άλλα σεμινάρια, μεταπτυχιακά που πλέον είναι πανάκριβα: ενδεικτικά στο ΠΤΔΕ κοστίζει 6000ευρώ! – 1500 το εξάμηνο, αγγλικά κ.α). Συμπέρασμα: σύντομα η μετάθεση θα γίνει και ταξικό προνόμιο όσων έχουν για να αγοράσουν πτυχία και βεβαιώσεις.

Είναι λογική που αναγκάζει τον εκπαιδευτικό να υποταχτεί και να υλοποιήσει τις παιδαγωγικές κατευθύνσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Η υλοποίηση κάθε είδους προγράμματος και «καινοτομίας» μετρά στο βιογραφικό σαν κριτήριο για μετάθεση… Οι «απείθαρχοι» και «ανυπάκουοι» εκπαιδευτικοί που επιθυμούν παιδαγωγική ελευθερία και ένα σχολείο χωρίς τους νόμους της αγοράς αργά αλλά σταθερά θα ωθούνται μέσω των μεταθέσεων στα όρια του χάρτη κάθε περιοχής.

 

Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ!

Στην ομάδα εργασίας αυτή του Υπουργείου συμμετέχουν όπως είπαμε και πριν οι αιρετοί σ.Μπράτης (ΠΑΣΚ) και σ.Παληγιάννης (ΔΑΚΕ) που όχι μόνο νομιμοποίησαν με την παρουσία τους τη συγγραφή των «πορισμάτων» της ομάδας αλλά ούτε καν έφεραν τη στοιχειώδη αντίρρηση ή κατέθεσαν διαφορετική πρόταση!  Στο κείμενο της ομάδας εργασίας είναι άλλωστε σημειωμένες οι διαφορετικές απόψεις όπου κατατέθηκαν…

Αποδεικνύεται πως ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ μέσω των όποιων εκλεγμένων έχουν στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές, αναπαράγουν τα κυρίαρχα ιδεολογήματα του κεφαλαίου για ανταγωνισμό, αξιολόγηση, χειραγώγηση. Μαζί φροντίζουν και για το συνδικαλιστικό τους πελατολόγιο.

ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ μέσω των εκλεγμένων τους στη ΔΟΕ και στο ΚΥΣΠΕ γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμα και τις ίδιες τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων. Ο Σύλλογός μας για παράδειγμα με ομοφωνία στη Γενική Συνέλευση πρόπερσι ζήτησε την κατάργηση της συνέντευξης στα μειονοτικά όπως και ο αντίστοιχος της Ξάνθης. Τώρα φαίνεται πόσο υποκριτές είναι αυτοί που πρόπερσι συμφωνούσαν στην κατάργηση της συνέντευξης για μικροπαραταξιακά  οφέλη της στιγμής λίγο πριν την εκλογική διαδικασία της 78ης ΓΣ της ΔΟΕ αλλά τώρα προτείνουν τη γενίκευσή της και σε άλλες κατηγορίες σχολείων…

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες: Η μετάθεση και η απόσπαση είναι δικαιώματά μας: Τα δικαιώματα μας αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ/Ε.Ε/ΔΝΤ με αρωγούς τους πρόθυμους γραφειοκράτες των κομματικών παρατάξεων θέλουν και να τα μειώσουν μέσω των εκτεταμένων συγχωνεύσεων που σημαίνουν τρομακτική μείωση των θέσεων εργασίας αλλά και να τα μετατρέψουν σε ανταλλάξιμο είδος με κόστος την υποταγή μας σε διάφορα επίπεδα (παιδαγωγικό, πολιτισμικό, συνδικαλιστικό, πολιτικό).

Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Ανεξαρτητη  Ριζοσπαστικη  Παρεμβαση

Σχολιάστε