ΟΙ 100 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ:

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ – ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Το 2010 μπήκε μαζί με το τέλος των περίφημων «100 πρώτων ημερών» του ΠΑΣΟΚ και το τέλος των όποιων ελπίδων και χαμηλών έστω προσδοκιών των ψηφοφόρων του. H κυβέρνηση αφού κουρέλιασε κάθε προεκλογική της υπόσχεση με την κατάθεση του προϋπολογισμού το Δεκέμβρη τώρα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (και τους νόμους και διατάξεις για τη φορολογία) βυθίζει στη φτώχεια κάθε μισθωτό και συνταξιούχο.

Με επίκεντρο και αφορμή τις εξελίξεις στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα της χώρας, θέλει να διαμορφώσει ένα σκηνικό ιδεολογικής τρομοκρατίας. Παρέα με τα επιτελεία της άρχουσας τάξης και τα ισχυρά ΜΜΕ, χρησιμοποιούν ως μοχλό την επίκληση του κινδύνου δημοσιονομικής κατάρρευσης και την απειλή της πτώχευσης ώστε οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν χωρίς αντιστάσεις τα νέα σκληρά μέτρα και να λειανθεί ο δρόμος για τις ακόμα αγριότερες απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Για τη δημιουργία σκηνικού τρόμου καταφεύγουν στη βάναυση παραποίηση της πραγματικότητας. Η επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης δεν οφείλεται στα δημόσια έξοδα για τις κοινωνικές ανάγκες. Οφείλεται στις πολιτικές αποφάσεις όλων των κυβερνήσεων να στηρίξουν με εκατοντάδες δισ. ευρώ, τις μεγάλες τράπεζες και τις επιχειρήσεις, που λόγω της εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης, βρέθηκαν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Θυμόμαστε πολύ καλά πως η Ε.Ε απειλούσε με επιτήρηση τα κράτη μέλη με έλλειμμα υψηλότερο του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2008. Όταν οι τράπεζες χτυπούσαν κανόνια το 2009 οι περιορισμοί αυτοί παρακάμφθηκαν…προσωρινά για δυο χρόνια, για να μεταφερθεί μέσω των προϋπολογισμών τεράστιος πλούτος στις επιχειρήσεις .  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη στήριξη μόνο των μη τραπεζικών μονοπωλίων, διατέθηκαν από τα κράτη μέλη 600 δισ. Ευρώ. Επιπλέον αυτών, τα πακέτα κρατικής στήριξης των τραπεζών, κυμάνθηκαν ανά χώρα, από το 4,5% του ΑΕΠ έως το 16,5% του ΑΕΠ! Η Ελλάδα διέθεσε το ποσό των 28 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 600 και 500 ευρώ διέθεσαν η αγγλική και γερμανική κυβέρνηση αντίστοιχα. Αλλά το πιστωτικό σύστημα ενισχύθηκε με κολοσσιαία ποσά και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προσφέρει σκανδαλωδώς δάνεια στις εμπορικές τράπεζες με επιτόκιο μόλις 1%. Αρκετά τρισεκατομμύρια ευρώ συνολικά φορτώθηκαν στις πλάτες των λαών της Ευρώπης.

Ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπό την αυστηρή καθοδήγηση της Ε.Ε. έχουν προεξοφλήσει τη σχεδόν κατά γράμμα εφαρμογή του σαρωτικού πακέτου αντιλαϊκών μέτρων το οποίο είχαν εξαγγείλει προεκλογικά ο Καραμανλής και η ΝΔ . Μαζί έχουν εξασφαλίσει την ενεργητική στήριξη του ελληνικού κεφαλαίου, των Μ.Μ.Ε. και των άλλων αστικών συνασπισμών εξουσίας, που μάλιστα υπό το βάρος της κρίσης και του ανταγωνισμού, πιέζουν για ακόμη σκληρότερη πολιτική.  Η ίδια η ΝΔ φυσικά δεν διαφωνεί με τα μέτρα απλά επικαλείται το πόσο «δίκιο» είχε το φθινόπωρο….

ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Ο νέος προϋπολογισμός είναι ένας ταξικός αντιλαϊκός προϋπολογισμός, στην υπηρεσία μείωσης του χρέους αντί για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών. Η σκληρότητά του επιτείνεται από τα επιπλέον μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Ακρογωνιαίοι λίθοι του:

1ο) Η εμμονή στη μείωση του ελλείμματος με κάθε κόστος από το 12,7% στο 8,7%.

2ο) Η άνοδος των άμεσων και έμμεσων φόρων με 4 δις επιπλέον από την αύξηση της φορολογίας. Η μη τιμαριθμοποίηση της υπάρχουσας κλίμακας σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σκληραίνουν τη φορολογική πολιτική, καθιστώντας την ακόμα πιο αντιλαϊκή.

3ο) Το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο. Η αύξηση των δαπανών για μισθούς στον ΓΚΠ της τάξης του 2,6% υπολείπεται ακόμη και των αυξήσεων λόγω της ωρίμανσης.  Εύκολα λοιπόν συνάγεται ότι η εισοδηματική πολιτική που θα ανακοινωθεί θα είναι στα χνάρια της μητσοτακικής :0+0%!! (μάλλον χειρότερη).

4ο) Η συρρίκνωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Το σύνολο των δαπανών είναι μειωμένο σε σχέση με φέτος κατά 1,5 δις. Η κυβέρνηση προετοιμάζει συνειδητά την επόμενη κρίση πληρωμών για να ενισχύσει την κινδυνολογία της και να εμφανίσει ως επιβεβλημένες τις αντιασφαλιστικές επιδρομές που ετοιμάζει.

 5ο)Η μείωση των κοινωνικών δαπανών, με τις δαπάνες για την υγεία ύψους 6,8 δις. ευρώ για παράδειγμα, να ισούνται με τα χρέη των νοσοκομείων, ύψους 6,5δις

6ο) Το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Οι  εξαγγελίες του ΠΣΑ για μεγαλύτερη προσαρμογή το 2010, (καθώς έναντι ελλείμματος 9,1% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, τώρα υπολογίζεται το 8,7%) σημαίνουν και περιλαμβάνουν εκτός των μισθολογικών μειώσεων:

Μεγαλύτερη αύξηση του ΕΦΚ σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα και νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων με αυξήσεις 20,7%. (ξανά!)

Έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ από επιπλέον αποκρατικοποιήσεις. Για να μην υπάρχει αμφιβολία περιγράφεται και η αξία των όσων θα πουληθούν μεταξύ των οποίων ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, λιμάνια, τμήματα της ΔΕΗ και άλλων ΔΕΚΟ (με το ίδιο σύστημα του σταδιακού ξεπουλήματος μέσω μετοχοποιήσεων) Δηλαδή τα χειρότερα έρχονται

1,5% = -5%…ΑΥΞΗΣΗ!  Η ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ. 

Εκείνο που για τα λαϊκά στρώματα έχει αξία και ταυτόχρονα αποτελεί πρόκληση πρώτου βαθμού είναι το γεγονός ότι μετά από το περσινό πάγωμα των μισθών της Ν.Δ, φέτος για εισοδηματική πολιτική όπως περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης θα δοθούν «αυξήσεις» της τάξης του 1,5% στους βασικούς μισθούς μόνο σε όσους παίρνουν μικτά κάτω από 2000ευρώ. Είναι φανερό πως η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δε θα πάρει ούτε λεπτό.

Επιπλέον θα γίνει περικοπή των επιδομάτων μας (εκτός οικογενειακού) κατά 10%. Συνεπώς για πρώτη φορά από τη χούντα(!) υπάρχει ονομαστική μείωση των μισθών. Οι απώλειες υπολογίζονται σε περίπου 50  ευρώ το μήνα τα οποία θα μας κρατηθούν και αναδρομικά από 1/1/2010 κάποια στιγμή την άνοιξη!

Τα μέτρα αυτά σημαίνουν μείωση των μισθών μας τουλάχιστον 5% για το 2010, διαψεύδοντας ακόμη μια φορά τις προεκλογικές εξαγγελίες για αυξήσεις πάνω και από τον πληθωρισμό! Αν φυσικά πάρουμε υπόψη και τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, το καλοκαίρι στο συνέδριο της ΔΟΕ, που μιλούσε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών από την «προίκα» του 1δις. ευρώ, που κι αυτές αποδείχτηκαν λόγια.. καταλαβαίνουμε το μέγεθος της κοροϊδίας και την άσχημη οικονομική κατάσταση που μας περιμένει το 2010. 

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ

Στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση της φορολογίας φυσικών προσώπων 4,4%, αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, που κατ’ εξοχήν πληρώνουν οι μισθωτοί και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατά 5,3%. Επιπλέον συζητούν σενάρια για νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 19% έως και στο 22% ή εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 15% που θα εκτινάξει τις τιμές προϊόντων μαζικής κατανάλωσης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξαπολύσει και νέα άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων, αλλά και των μεσαίων στρωμάτων με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εξαγγέλλει και συγκεκριμένα :

α) Η προεκλογική υπόσχεση για αύξηση του αφορολόγητου ορίου, αποδεικνύεται άλλη μια απάτη. Σχεδιάζεται η μείωση έως και 50% του σημερινά χαμηλού ορίου των 12.000ευρώ ή ακόμα και η κατάργηση του για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η αντικατάστασή του με τις αποδείξεις που θα πρέπει ο καθένας να μαζεύει προκειμένου να απαλλαγεί κάποιο ποσό, στο τέλος του χρόνου. Αυτή η πρακτική θα επιφέρει αύξηση στον παρακρατούμενο φόρο στους μισθωτούς και άρα μείωση στο καθαρό μηνιαίο μισθό. Το κράτος δηλαδή θα έχει προεισπράξει τον επιπλέον φόρο και θα μεταφέρει την «ευθύνη» στον κάθε πολίτη να κυνηγάει με το ντουφέκι την απόδειξη, προκειμένου μετά από ένα χρόνο να πάρει ίσως πίσω κάποια χρήματα. Και να σκεφτεί κανείς πως οι μεγαλύτερες δαπάνες που είναι οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ δεν θα περιλαμβάνονται.

β) Στον τομέα φορολόγησης των ακινήτων σχεδιάζουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από την άνοιξη του 2010. Αυτό σημαίνει αυτόματη αύξηση στο τέλος ακίνητης περιουσίας που πληρώνουμε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Επιπλέον, αυξάνονται αυτόματα περίπου 15 ακόμη φόροι και τέλη που αφορούν τις μεταβιβάσεις των ακινήτων.

Σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν τα φορολογικά βάρη των ακινήτων από την αγορά στην κατοχή τους με φορολόγηση και των εκτός σχεδίου ακινήτων. Το ΕΤΑΚ του 2009 θα πληρωθεί κανονικά, το 2010 θα επιβληθεί ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με το αφορολόγητο όμως να μην έχει προσδιοριστεί και ενώ είναι άγνωστο το που θα φτάσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

γ) Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η είσπραξη-επιδρομή των «πράσινων» τελών κυκλοφορίας με τους φτωχούς ιδιοκτήτες παλιών αυτοκινήτων που δεν διαθέτουν χρήματα για την αγορά νέων να καταβάλουν εξωφρενικά ποσά. Πάνω από 200.000 είναι οι πινακίδες που κατατέθηκαν στις εφορίες. Οι πιο φτωχοί κάτοχοι Ι.Χ. λοιπόν είτε …ξηλώθηκαν είτε έμειναν χωρίς αυτοκίνητο.

Η ΟΜΙΧΛΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΧΕΙΑΣ….

Σύμφωνα με τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2009, οι κλάδοι πυλώνες της ελληνικής οικονομίας έχουν πραγματοποιήσει «ελεύθερη πτώση». Συγκεκριμένα: -15.6% οι οικοδομές, -11,6% ο τουρισμός, -13,4% το λιανεμπόριο, -24,5% η βιομηχανία. Μείωση επήλθε ακόμη και στα είδη διατροφής (5,4%), με τους εργαζόμενους προκειμένου να τα βγάλουν πέρα να κάνουν σκόντο ακόμη και στο φαγητό τους!  Η κατάσταση αυτή έχει εκτινάξει την ανεργία, οδηγώντας την εργασιακή ανασφάλεια στο ζενίθ. Στο 9,3% ανήλθε στο γ΄ τρίμηνο του 2009 από 7,2% πέρσι.  Στις ηλικίες μέχρι 29 χρονών έφτασε στο 18,5% από 15,6%. Πρώτα θύματα οι γυναίκες με ποσοστά ανεργίας στο 13,1%. Κι όλα τα παραπάνω βάση επίσημων στοιχείων, που συγκαλύπτουν άτυπες μορφές ανεργίας, καθώς και 1 ώρα να δουλεύει ένας εργαζόμενος δεν θεωρείται άνεργος….

Βάση των σχεδίων του ΠΣΑ στην ανεργία από τον Ιούνη θα συμμετέχουν και 10.000 σημερινοί συνάδελφοί μας. Προβλέπονται μόνο 3000 διορισμοί για όλη την εκπαίδευση (από 5000 φέτος) και λιγότεροι 7000-8000 αναπληρωτές. Οι υπόλοιποι στον ΟΑΕΔ και στο κυνήγι του ΑΣΕΠ.

Σαν να μην έφταναν η ανεργία, η λιτότητα και η φοροεπιδρομή, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να τα βγάλουν πέρα και με την ακρίβεια, που καταβροχθίζει μισθούς και εισοδήματα. Πρωταθλήτρια στην ακρίβεια θεωρείται η Ελλάδα, με τα είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης να έχουν ακριβύνει κατά 2,5% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Πρόκειται για τις υψηλότερες αυξήσεις ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης.

ΚΡΙΣΗ : ΤΙ ΚΑΛΑ! ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ!

Την ίδια ακριβώς στιγμή που οι εργαζόμενοι πράγματι στενάζουν κάποιοι άλλοι, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όχι μόνο δε χάνουν, αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη κερδοφορία. Δεν είναι τυχαίο ότι, τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης, -όπως λένε- στα 5,5 δισ. ευρώ. Συνολικά 169 εισηγμένες σημείωσαν κέρδη.

Στην προηγούμενη περίοδο (2004-2007) τα καθαρά κέρδη για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Αθήνας ΑΕ ήταν πάνω από 30 δισ. ευρώ! Μαζί με αυτά που απέσπασαν μέσα στο 2008 πλησιάζουν στα 40 δισ. ευρώ! και συνεχίζουν αξιώνοντας ακόμη περισσότερα.

Την αμέσως προηγούμενη τριετία (2001-2003)  -επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ- είχαν αποσπάσει το ιλιγγιώδες ποσό των 16,4 δισ. ευρώ. Έτσι στην 8ετία 2001 – 2008 έβαλαν στο χέρι πάνω από 56 δισ. ευρώ, πλούτος που προέρχεται εξολοκλήρου από το δουλειά και το μόχθο των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Οι τραπεζίτες συνεχίζουν να θησαυρίζουν από τη λεηλασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Οι μεγαλομέτοχοι στις πρώην ΔΕΚΟ επιβάλλουν απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια, οι μεγαλομέτοχοι του κλάδου της Υγείας επωφελούνται και από τη γενικότερη κατάσταση στην παρεχόμενη δημόσιο Υγεία, οι κατασκευαστικές εταιρείες καραδοκούν για τις νέες συμπράξεις (ΣΔΙΤ) με το κράτος.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία σε διατεταγμένη αποστολή πλήρους υποταγής και συναίνεσης

Την περίοδο που η επίθεση στον κόσμο της εργασίας δεν αφήνει περιθώρια για αναμονή, ο υποταγμένος, κρατικός, εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ συμμετέχει στους επαίσχυντους διαλόγους λεηλασίας των εργατικών δικαιωμάτων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Συναινεί σε όλα τα ιδεολογήματα των οικονομικών ελίτ για την αντιμετώπιση της κρίσης, διασπά τους εργαζόμενους, επιδιώκει τη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση των αντιστάσεων. Τηρεί σιωπή ιχθύος απέναντι στην κυβερνητική λαίλαπα (για πρώτη φορά, μπροστά στον πιο αντιλαϊκό προϋπολογισμό των τελευταίων χρόνων δεν πραγματοποιήθηκε ούτε αυτή η εθιμοτυπική πανεργατική 24ωρη απεργία του Δεκέμβρη).    Η απεργία της 10ης Φλεβάρη ανακοινώθηκε χωρίς κανένα πρόγραμμα συνέχισης των αγώνων. Η πρόταση των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων για σχεδιασμό συνέχισης και κλιμάκωσης των αγώνων καταψηφίστηκε στην ΑΔΕΔΥ από όλες τις κομματικές παρατάξεις.

ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ σαν παπαγαλάκια της εθνικής οικονομικής κατάρρευσης επιδιώκουν να διασπάσουν τους εργαζόμενους (χαρακτηριστικά στη ΓΣΕΕ θεωρούν υψηλόμισθους τους εργαζόμενους των 1.100 ευρώ!) και να βάλουν ταφόπλακα σε κάθε απόπειρα πραγματικής δράσης των εργαζόμενων εκτονώνοντας την οργή σε επετειακές 24ώρες. Είναι φανερό ότι μόνο η οργάνωση των αγώνων στο γόνιμο έδαφος των σωματείων, των γενικών συνελεύσεων και των διαδικασιών βάσης ανοίγει δρόμους και προοπτική για την ανατροπή της επίθεσης.

Γι‘ αυτό χωρίς να περιμένουμε τα νομοθετικά εκτρώματα στο φορολογικό, την εισοδηματική πολιτική, το ασφαλιστικό, το εκπαιδευτικό και τις εργασιακές σχέσεις, να κινηθούμε αποφασιστικά για μια συνολικής αντεπίθεση των εργαζομένων και αναμέτρηση με την κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το κεφάλαιο προωθώντας διαδικασίες βάσης και οριζόντιου συντονισμού. Επιμένουμε στην κοινή δράση και την ενωτική μαζική παρέμβαση αλλά διαχωριζόμαστε από τους αυτόκλητους κομματικούς διαχειριστές των αγωνιστικών διαθέσεων, τα κομματικά προαποφασισμένα προγράμματα και τους αγώνες μόνο για διαμαρτυρία κι όχι για την  ανατροπή της επίθεσης.

Συνεπώς θέλουμε δεν στηρίζουμε απλά την επιτυχία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη αλλά θα επιχειρήσουμε να την μετατρέψουμε σε θρυαλλίδα ξεσπάσματος νέων αγώνων. 

Ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας-

Ανατροπή της πολιτικής λιτότητας – Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση.

Με αιχμές τις ανάγκες και τα δικαιώματα του κόσμου της εκπαίδευσης, λέμε χωρίς αυταπάτες πως οι συνέπειες της κρίσης δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα οικονομικά μέτρα που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση. Αρνούμαστε να φορτωθούμε για μια ακόμη φορά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του νεοφιλελευθερισμού και δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην πληρώσουμε το λογαριασμό που πάλι μας «στέλνουν». Στην προσπάθεια που κάνουν συντονισμένες οι αστικές δυνάμεις του κεφαλαίου για νέα συσσώρευση κέρδους απαντάμε με αποφασιστικούς αγώνες διαρκείας, που επιδιώκουν να αποσπάσουν κατακτήσεις και επομένως να νικήσουν!! Στην οικονομική και ιδεολογική  τρομοκρατία  των ελλειμμάτων εμείς αντιπαραθέτουμε την πραγματικότητα της τρομοκρατίας των οικογενειακών χρεών, του μισθού που φτάνει μόνο για ένα 15/θήμερο, την εξευτελιστική πολιτική της ωρομισθίας.    

Άξονες διεκδίκησης αυτής της λογικής είναι:

Α) Να ανατραπεί η οικονομική-εισοδηματική πολιτική και το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Να μην πληρωθούν τα 12 δις ευρώ ετήσιοι τόκοι για το δημόσιο χρέος. Στάση πληρωμών απέναντι στους καπιταλιστές-τοκογλύφους και όχι απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες. Απαιτούμε ενιαία συλλογική σύμβαση, με αυξήσεις τώρα στους βασικούς μισθούς για να ζούμε αξιοπρεπώς από μία μόνο δουλειά. 1500 αρχικός μισθός. Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Σχέση εισαγωγικού με καταληκτικό 1 προς 2,5

Β) Διπλασιασμός του οικογενειακού επιδόματος, ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή του. Όχι στη σύνδεση μισθού-βαθμού-αξιολόγησης. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.

Γ) Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή των μισθωτών στο 15% και αύξηση του στις επιχειρήσεις στο 45%. Αφορολόγητο ίσο με το ετήσιο εισόδημα του νεοδιόριστου. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα θέρμανσης και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών-«επενδυτικών κινήτρων» και γενναία φορολογία στο κεφάλαιο, τη μεγάλη ιδιοκτησία και την εκκλησία.

Δ) Όχι στην πολιτική κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών. Να επιστραφούν στους εργαζόμενους τα 28 δις. Πάγωμα των τόκων και των δανείων για τους μισθοσυντήρητους. Κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών για κατασχέσεις της περιουσίας των εργαζομένων.

Στ)  Γενναία αύξηση των δαπανών για παιδεία-υγεία-κοινωνική ασφάλιση, με ταυτόχρονη κατάργηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς κοινωνικά χρήσιμους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s