1η Συνάντηση Διαμαντοπούλου – ΔΟΕ : Μηδέν εις το πηλίκον

Συνάντηση ΔΟΕ –  ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Μηδέν εις το πηλίκον !

 2 εβδομάδες και κάτι, οι προσδοκίες (όσων τις είχαν) πετούν σαν φθινοπωρινά φύλλα. Άλλη μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί την ίδια παλιά συνταγή ρετουσαρισμένη με λίγη νέα τεχνολογία και οικολογική ανησυχία. Από τη μια «ανοιχτός» πόλεμος ενάντια στην αναξιοκρατία, το κομματικό κράτος που έστησε ο προηγούμενος, διακηρύξεις για «διαφάνεια» παντού… από την άλλη «καμένη» γη, τεράστιο έλλειμμα (ξεκίνησε από 6,1% με στοιχεία της eurostat και έχει φτάσει στο ….14%) για να δικαιολογηθεί η οικονομική πολιτική λιτότητας που θα ακολουθήσει….Στο μεταξύ υποσχέσεις και οι εξαγγελίες ξεχνιούνται. Σε αυτό το κλίμα κύλησε η 1η χθεσινή (19/10/2009) συνάντηση της ΔΟΕ με την Υπουργό Παιδείας κ.Διαμαντοπούλου. Συγκεκριμένα στη συνάντηση η κ.Διαμαντοπούλου

1)                  Για αυξήσεις στους μισθούς : Αρνήθηκε με επιμονή να πει και να δεσμευτεί σε οτιδήποτε. Μίλησε για ανισότητες στο δημόσιο τομέα, είπε «Αν μου ζητήσετε αύξηση μπορεί να σας πω όχι γιατί υπάρχει κρίση  αλλά δε θα μπορώ να σας απαντήσω γιατί ο κλητήρας παίρνει περισσότερα από τον εκπαιδευτικό».  Δεν μας φτάνει η  απάντηση κ.Διαμαντοπούλου!

2)         Ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική στις απαντήσεις της για την αξιολόγηση .Εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων της έθεσε το ερώτημα περί αξιολόγησης και για τις προγραμματικές της δηλώσεις περί αξιολόγησης με κίνητρα και επιβράβευση. Τόνισε με πολλή ένταση ότι το «ζήτημα της αξιολόγησης είναι επείγον, είναι από τα πρώτα θέματα, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει». Διευκρίνισε-απείλησε «ότι ο εκπαιδευτικός είναι πρωταγωνιστής αλλά ο στόχος είναι τι παίρνει το παιδί και έτσι στο ολοήμερο σχολείο θα έχει ρόλο ο γονιός, η αυτοδιοίκηση και οι παραγωγικές δυνάμεις». Δηλαδή αξιολόγηση εννοεί τον έλεγχο του εκπαιδευτικού από το Δήμο, τους συλλόγους γονέων και τους εργοδότες της περιοχής!

3)         Μίλησε εκτεταμένα για το ολοήμερο σχολείο. Χρησιμοποίησε τις εκφράσεις ανοιχτό, συμμετοχικό, με πρωτοβουλίες, με συνεργασία με τους φορείς, όπου θα παίζουν ρόλο οι γονείς, η αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί φορείς κι επανάφερε την τοποθέτησή της στην 78η Γ.Σ. για σχολείο με δυνατότητα ευελιξίας στο 10-15% του προγράμματός του για αρχή(!!!) στα πλαίσια του ενιαίου εθνικού προγράμματος. Έδωσε έμφαση στη συνεργία εννοώντας ότι θα γίνεται διαχείριση του προσωπικού μεταξύ 2 και 3 σχολείων.  

4)         Δεν τοποθετήθηκε καθόλου για τα ζητήματα των νηπιαγωγείων. Στο ζήτημα της νομοθετικής κατοχύρωσης του ωραρίου των νηπιαγωγών και στο ερώτημά της εκπροσώπου των Παρεμβάσεων να συγκεκριμενοποιήσει αριθμό ίδρυσης νέων νηπιαγωγείων, δεν απάντησε απολύτως τίποτα ενώ για το ζήτημα του διδακτικού ωραρίου φάνηκε να έχει παντελή άγνοια. Σχετικά με την εγκύκλιο της 2 Οκτώβρη που εξαιρεί και για φέτος τη βεβαίωση για την παρακολούθηση στα νηπιαγωγεία η κ.Διαμαντοπούλου δεν δεσμεύτηκε για εφαρμογή της βεβαίωσης και υποχρεωτικότητας από του χρόνου.

5)         Δεν τοποθετήθηκε καθόλου για την ωρομισθία. Σε ερώτηση εάν φέτος θα μειώσει τον αριθμό των ωρομισθίων προσλαμβάνοντας έστω αναπληρωτές, αν δεσμεύεται ότι δε θα χωρίζουν μια θέση σε δυο ωρομίσθιους καθώς επίσης σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτησή της  στις προγραμματικές δηλώσεις «περί ολοημέρου με μόνιμο προσωπικό στα βασικά μαθήματα», καθώς επίσης και για το ζήτημα του χρόνου πληρωμής, δεν απάντησε απολύτως τίποτα.

6)         Δεν απάντησε στην ερώτηση που αφορούσε τα 400ωρα για την ειδική αγωγή ενώ αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για το ασφαλιστικό.

7) Για τα κενά δήλωσε ότι θα υπάρχει άμεση κάλυψη μόνο των απολύτως αναγκαίων, αμφισβητώντας τους αριθμούς που δίνουν οι υπηρεσίες και δηλώνοντας ότι τους αμφισβητεί και το Υπουργείο οικονομικών. Ήταν όμως εξαιρετικά αποκαλυπτική για τον τρόπο που προκρίνει να καλύψει τα κενά: με «κάποιες προσλήψεις που ενέκρινε το οικονομικών, με συμπλήρωση ωραρίου από τους εκπαιδευτικούς που δε συμπληρώνουν, με το να πηγαίνουν οι εκπαιδευτικοί σε δυο σχολεία όταν δεν έχουν συμπληρώσει το ωράριό τους και με ανάκληση των αποσπάσεων που έχουν γίνει σε υπουργεία και άλλους οργανισμούς»

8) Μίλησε για επιλογή στελεχών με αντικειμενικά κριτήρια αλλά και αξιοκρατία τονίζοντας ότι «μπορεί κάποιος να έχει δυο μεταπτυχιακά αλλά στην τάξη να μην μπορεί να σταθεί», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το δρόμο για ρυθμίσεις που θα ενισχύουν τις κομματικές-κρατικές επιλογές γιατί ποιος θα κρίνει εάν κάποιος μπορεί να «σταθεί» στην τάξη; Πάντως άφησε να εννοηθεί πως οι αλλαγές στελεχών θα αργήσουν (δύσκολο το μαγείρεμα με κρούστα αξιοκρατίας…)

 Καταλάβαμε συνάδελφοι….λεφτά & αυξήσεις τέλος, ωρομισθία – μετακινήσεις για συμπλήρωση ωραρίου – κάλυψη κενών εκ των ενόντων όσο δεν παίρνει. Νηπιαγωγεία δεν ιδρύονται ούτε de jure υποχρεωτική η προσχολική. Κουβέντα για το ασφαλιστικό (και ας λέει ο Λοβέρδος…. η Διαμαντοπούλου ξέρει καλύτερα, αυτή αύξησε ως επίτροπος τα όρια ηλικίας. Χάος στην ειδική αγωγή με τους συναδέλφους να πρέπει να διαγκωνίζονται για να μαζέψουν επί πληρωμή ώρες σεμιναρίων. Και για επιστέγασμα αξιολόγηση από το Δήμο, τους γονείς και τους τοπικούς επιχειρηματίες…..Άντε να σε αξιολογήσει καλά ο ……Λαναράς επειδή θα μιλάς στην τάξη  για τα δικαιώματα του εργαζομένου στους μαθητές των εργαζόμενων στα εργοστάσιά του….

 Καταλάβαμε συνάδελφοι. Πως πρέπει τώρα ο Σύλλογός μας να πάρει απόφαση για συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης στην κατεύθυνση

~ Της ίδρυσης νέων νηπιαγωγείων στο νομό και την άμεση λειτουργία μερικών που έχουν ιδρυθεί και δεν λειτουργούν.

~ Της μετατροπής όλων των συμβάσεων ωρομισθίας σε συμβάσεις αναπληρωτών για την κάλυψη με ειδικότητες όλων των σχολείων του νομού.

~  Της άρνησης κάθε απλήρωτης υπερωρίας και προσπάθειας επιβολής νέου επιθεωρητισμού μέσω αξιολόγησης από Δήμους και εργοδότες.

~ Του συντονισμού με άλλους συλλόγους και πρωτοβάθμια σωματεία για τη συγκρότηση μετώπου παιδείας εργασίας ώστε να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά και νικηφόρα όλα τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά μας αιτήματα.

 Συνάδελφε, συναδέλφισσα:

Έλα στη γενική Συνέλευση στην αίθουσα της Νομαρχίας. Η παρουσία σου είναι απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων. Μην εκχωρείς τις ελπίδες σου, τις ανάγκες και τα δικαιώματά σου σε καμιά κυβέρνηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s