«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» για την Παιδεία: μια ιστορική αναδρομή των «διαλόγων»

 Πάντα μετά από αποφασιστικούς αγώνες της ζωντανής εκπαίδευσης και της νεολαίας οι κυβερνήσεις (Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ) εφαρμόζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική της Ε.Ε. και την προώθηση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, αναλάμβαναν την πρωτοβουλία ενός «διαλόγου».

Ο στόχος τους πάντα ήταν, όχι να συζητήσουν επί της ουσίας των προβλημάτων, ή (ακόμη περισσότερο) να δώσουν λύσεις, αλλά να σταματήσουν τις διεκδικήσεις.

Στόχευαν και στοχεύουν, να απονομιμοποιήσουν τα κοινωνικά αιτήματα, να καθορίσουν τα περιεχόμενα τα οποία τους είναι αρεστά, να θέσουν τα πλαίσια του «εφικτού» της πολιτικής της λιτότητας. να ενοχοποιήσουν στην κοινωνία τους αγώνες και όσους επιμένουν σε αυτούς.

Ταυτόχρονα, επιχειρούν να  νομιμοποιήσουν εκείνα τα όργανα αποφάσεων (όπως το ΕΣΥΠ κ.α.) όπου το 80 % των μελών τους είναι διορισμένοι σε αντίθεση με τις μαζικές κινητοποιήσεις και συνελεύσεις των εργαζόμενων.

 Αυτά κατ΄ επανάληψη:

Το Φλεβάρη του 1991 μετά από το εκπληκτικό και νικηφόρο μαθητικό κίνημα (και τη δολοφονία Τεμπονέρα) που ανέτρεψε το νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου (της ΝΔ τότε του ΠΑΣΟΚ σήμερα) ο επόμενος υπουργός κ. Σουφλιάς βγήκε και ανέκραξε : διάλογος! Οι μαθητές απάντησαν τότε καταστρέφοντας τα ερωτηματολόγια που μοίραζε το υπουργείο.

Το 1995 ο υπουργός Παιδείας τότε Γιωργάκης Παπανδρέου μετά από «διάλογο» με τους κοινωνικούς φορείς φέρνει μια «μεταρρύθμιση» που μεταφέρει την Π.Ε στους δήμους και κάνει τα ΑΕΙ παραρτήματα επιχειρήσεων. Η «μεταρρύθμιση» δεν περνά με μακροχρόνιες φοιτητικές βασικά κινητοποιήσεις.

Το 1997 μετά την τρίμηνη απεργία της Β/βάθμιας εκπαίδευσης η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάει σε διάλογο. Το 1998 και μετά από αυτό το «διάλογο» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  καταργεί την επετηρίδα δήθεν για να λύσει το πρόβλημα της αδιοριστίας. Την τελευταία φάση του διαλόγου εκείνου τη θυμόμαστε καλά. Ξυλοδαρμοί εκπαιδευτικών από τα ΜΑΤ, ένας παραλίγο νεκρός φοιτητής από επίθεση Χρυσαυγιτών και

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s