αΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Ακυρώνουμε στην πράξη το «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

της συγκρότησης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Το προηγούμενο διάστημα οι εκπαιδευτικοί, οι τοπικοί σύλλογοι Π.Ε. και οι ομοσπονδίες(ΔΟΕ – ΟΛΜΕ) ενωτικά αντιτάχθηκαν στην τροπολογία του ν.4728/20 για τη δυνατότητα «εκλογής» των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων (ΚΥΣΠΕ – ΑΠΥΣΠΕ – ΠΥΣΠΕ) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία έπεσε στο κενό. Η μαχόμενη εκπαίδευση ενωτικά με το συντριπτικό ποσοστό 95% της αποχής (πάνω από 98% στο Σύλλογό μας) δεν επέτρεψε να νομιμοποιηθεί το συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών και το έλεγχο και χειραγώγηση των εργαζόμενων που επιδίωξε να καθιερώσει το Υπουργείο με τις ηλεκτρονικές «εκλογές» στις 7/11/2020.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την κατάργηση της κατάπτυστης τροπολογίας των ηλεκτρονικών «εκλογών» και τη διενέργεια  ζωντανών  εκλογικών  διαδικασιών όταν διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις. Μέχρι τότε απαιτούμε παράταση της θητείας των αιρετών.

Όμως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με τη γνωστή τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και με το άρθρο 123 στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση θεσμοθετεί την αντικατάσταση των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων σε περίπτωση μη αποδοχής διορισμού τους ή παραίτησής του ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο από διορισμένα μέλη από τη διοίκηση και συγκεκριμένα  από διευθυντές σχολικών μονάδων ή από εκπαιδευτικούς που έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια εκπαιδευτική προϋπηρεσία!

Ταυτόχρονα καταργεί τη διάταξη σύμφωνα με την οποία σε τέτοιες περιπτώσεις αντικαταστάτες ορίζονταν από τα σωματεία.

Οι κ. Μητσοτάκης και κ. Κεραμέως με χουντικής έμπνευσης πρακτικές προχωρούν ουσιαστικά στην κατάργηση των αιρετών από τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών.  Οι πολιτικές αυτές πρακτικές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης επίθεσης που υποδηλώνει ότι για την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ο εξοβελισμός των εκπροσώπων των εργαζομένων  και η ακύρωση της δυνατότητας παρέμβασης του κινήματος αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική στόχευση.

Συνδέεται άμεσα με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης των «αρίστων» που λεηλατεί μισθούς και συντάξεις, οδηγεί τη χώρα σε νέα μεγάλη ύφεση, εκτινάσσει την ανεργία και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την πανδημία για να απλώσει στην κοινωνία τη σιωπή και το φόβο καταστέλλοντας ατομικά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Έτσι για πρώτη φορά από τη θεσμοθέτηση του αιρετού δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια!  Η υπουργός Παιδείας οχυρωμένη στην αδιαλλαξία και στον αυταρχισμό ξεδιπλώνει όλη την αντιδημοκρατική ατζέντα και επιμένει στη συγκρότηση των Υ.Σ. μόνο με διορισμένα μέλη! Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να τα «απελευθερώσει» από το «μάτι και το αυτί» του κλάδου ώστε να ανταποκρίνονται  ανενόχλητα στον πραγματικό τους ρόλο,  αυτόν  της επιβολής της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής . 

Η εκπροσώπηση των εργαζομένων, η προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση καθώς και η αποκάλυψη των αυθαιρεσιών της διοίκησης παύουν. Ναρκοθετούνται. Η θεσμική εκτροπή για τη διεξαγωγή των «εκλογών» – παρωδία προμηνύει την επιστροφή στις μαύρες εποχές και στα σκοτάδια της συναλλαγής, του ρουσφετιού και της πελατειακής αντίληψης στις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών και σε θέματα λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Η κυβέρνηση ξεπέρασε τον πολιτικό της εαυτό με το άρθρο 123. Αποτελεί πια τη ζοφερή σκιά μιας παράταξης που δεν έχει κανένα δεσμό ούτε και με αυτή την αστική δημοκρατία. Στην προσπάθειά της να κάμψει κάθε αντίσταση και αντίδραση αφήνει το χουντικό της αποτύπωμα στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Το εκπαιδευτικό κίνημα με συλλογική στάση και αποφασιστικότητα θα στείλει πάλι το ηχηρό πολιτικό μήνυμα ενάντια στα δοτά πλέον όργανα και την ακύρωση του θεσμού του αιρετού καθώς και της δυνατότητας προώθησης των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Θα τα απονομιμοποιήσει στην πράξη.  Θα υπερασπίσει τις  δημοκρατικές διαδικασίες, της παρέμβασης και της αντίστασης απέναντι στον κυβερνητικό κατήφορο που διαλύει το δημόσιο σχολείο και θεωρεί τους εκπαιδευτικούς εχθρικό σώμα γιατί χρόνια τώρα βάζουν φραγμό στην αντιεκπαιδευτική πολιτική για τη δημιουργία του σχολείου της αγοράς, των ταξικών διακρίσεων και των μορφωτικών ελλειμμάτων.

Ως Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση και τμήμα του ανεξάρτητου ταξικού ρεύματος των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων καταγγέλλουμε τη νέα ενέργεια του Υπουργείου και στη βάση των αποφάσεων μας για τη μη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων των ψευδοεκλογών και την απόφαση για παραίτηση όλων των υποψηφίων – ‘’εκλεγμένων’’:

  • Καλούμε σε μη αποδοχή του ορισμού – παραίτηση όποιων εκπαιδευτικών τυχόν ορισθούν.  Αυτό φυσικά θα κάνουν αν και όποιοι ορισθούν από τις Παρεμβάσεις σε κάθε περίπτωση. Όλες οι  παρατάξεις οφείλουν να δεσμευτούν γι΄ αυτό.   
  • Δηλώνουμε καθαρά ότι όποιοι αποδεχτούν  να νομιμοποιήσουν τον ορισμό τους  δεν πρόκειται να αναγνωριστούν ως εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών.
  • Απαιτούμε την άμεση συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου για την επαγγελματική εκπαίδευση και του σχετικού άρθρου 123.
  • Να  καταργηθεί το άρθρο 22 του νόμου 4728/20 και η εφαρμοστική Υ.Α. (Φ.350/52/139940) όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
  • Απαιτούμε την παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών, μέχρις ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν ασφαλή τη διεξαγωγή των ζωντανών εκλογικών διαδικασιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s