88η ΓΣ ΔΟΕ : Ο κόσμος του αγώνα ενάντια στον εργοδοτικό γραφειοκρατικό συνδικαλισμό

Η 88 ΓΣ ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο εμπέδωσης και εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων αλλά και ταυτόχρονα σε μια περίοδο προετοιμασίας του νέου γύρου επίθεσης απέναντι σε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και όλο το λαό που σχεδιάζεται στα επιτελεία της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, των εργοδοτικών ενώσεων και των αστικών κομματικών επιτελείων  και θα ξεδιπλωθεί από την επόμενη των εκλογών της 7ης Ιουλίου άσχετα με το ποιος θα είναι ο κυβερνητικός διαχειριστής.

Στην 88η ΓΣ ΔΟΕ οι παρατάξεις του γραφειοκρατικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΕ) ήρθαν για να μετατρέψουν και με τη βούλα» την Ομοσπονδία σε συνομιλητή συνεργάτη και υποστηρικτή των κυβερνητικών επιδιώξεων. Αγνόησαν επιδεικτικά τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων και τα αγωνιζόμενα τμήματα των εκπαιδευτικών, περιφρόνησαν τις ανάγκες και τις αγωνίες των αναπληρωτών-τριων.

Επιπλέον επέβαλαν συνδικαλιστικό πραξικόπημα για να περάσουν ανώδυνα και χωρίς συνδικαλιστικό κόστος σειρά αποφάσεων υπέρ των παλιών και νέων κυβερνητικών σχεδιασμών. Συγκεκριμένα:

Α)  Αγνοήθηκαν οι αποφάσεις πάνω από 50 Συλλόγων που είχαν αποφασίσει «Απεργία – Αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης του νόμου 4547» και είχαν απορρίψει την εισήγηση της ΔΟΕ. Χωρίς καμιά ντροπή και ενάντια σε κάθε συνδικαλιστική ηθική και δεοντολογία ο πρόεδρος της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ – Κικινής) ανακοίνωσε(!) πως οι αντιπρόσωποι δε δεσμεύονται από τις αποφάσεις των συνελεύσεων των Συλλόγων τους. Ταυτόχρονα δεν εμφανίστηκε ούτε μία απόφαση Συλλόγου που να έχει υπερψηφίσει την εισήγηση της ΔΟΕ.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία επί της εισήγησης της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΕ που αποδέχεται την αξιολόγηση όλων των συντελεστών της εκπαίδευσης. Η ψηφοφορία δεν έγινε ονομαστική όπως έπρεπε ώστε κάθε αντιπρόσωπος να αναλάβει την ευθύνη, έγινε δια ανατάσεως χειρός αλλά χωρίς καταμέτρηση ψήφων και το προεδρείο (πλειοψηφία 3 ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΑΕΚΕ προς μειοψηφία 2 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ/ΠΑΜΕ) αποφάσισε αυθαίρετα πως η εισήγηση υπερψηφίστηκε αγνοώντας και κάθε ένσταση που κατατέθηκε άμεσα.

Είναι σαφές λοιπόν πως απόφαση για την αξιολόγηση δεν υπάρχει αφού έγινε ενάντια σε κάθε ουσιαστική συνδικαλιστική δημοκρατική πρακτική.

Β) Η πλειοψηφία των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΕ αρνήθηκε επί δύο ημέρες να συμπεριλάβει στην Ημερήσια Διάταξη της ΓΣ το ζήτημα των μαζικών μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και της κατάργησης του προσοντολόγιου παρά

~ Τις αποφάσεις δεκάδων συλλόγων να συμπεριληφθεί το θέμα και να συζητηθεί

~ Τις κατ επανάληψη τοποθετήσεις αντιπροσώπων των Παρεμβάσεων, του ΠΑΜΕ και της Πρωτοβουλίας που ζητούσαν επίμονα να συμπεριληφθεί το θέμα

~ Τις μαχητικές και συγκινητικές παρεμβάσεις του Συντονιστικού Αναπληρωτών – Αδιόριστων Εκπαιδευτικών αναπληρωτών-τριών (και ήδη απολυμένων) που ζητούσαν να συζητηθεί το θέμα.

Οι ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΕ παρέπεμψαν το θέμα προς συζήτηση την τρίτη ημέρα της ΓΣ στο Πρόγραμμα Δράσης.  Εκεί και παρά τη νέα μαχητική και μεγαλειώδη παρέμβαση αναπληρωτών και συνέδρων, παρά την εμφανώς δύσκολη θέση τους που τους ανάγκασε σε διαβουλεύσεις στις 10:45 το βράδυ αποφάσισαν πως δεν μπορούν να αλλάξουν την περσινή απόφαση γιατί …. δε συζητήθηκε στην Ημερήσια Διάταξη!!!! Μιλάμε για κυνική και απύθμενη υποκρισία!

Τελικά αποφάσισαν «Κατάργηση του νόμου του προσοντολόγιου και διορισμούς με βάση τη θέση του κλάδου» δηλαδή ούτε μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, ούτε με βάση μόνο πτυχίο και όλη προϋπηρεσία καθώς η περσινή τους απόφαση μιλά για «προϋπηρεσία ως κυρίαρχο κριτήριο» άρα και για άλλα μη κυρίαρχα κριτήρια υπονοώντας έτσι ένα άλλο τάχα «καλό» προσοντολόγιο.  Ακόμα και αυτή η απόφαση πάρθηκε με τις ίδιες «δημοκρατικές» διαδικασίες που έχουν ήδη περιγραφεί και προφανώς δεν ισχύει.

Γ) Στο θέμα των οικονομικών της ΔΟΕ αποκαλύφθηκε από τον εκπρόσωπο των Παρεμβάσεων στην Ελεγκτική επιτροπή η τεράστια σπατάλη χρημάτων που πραγματοποιήθηκε από τα εκλεγμένα μέλη των ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΑΕΚΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ. Μιλάμε για όργιο συνδικαλιστικού τουρισμού και προνομίων που φυσικά αρνούνται να χρησιμοποιήσουν τα μέλη του ΔΣ των Παρεμβάσεων αλλά και αυτά της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ.

Δ) Παρά τη αγωνιστική συμπόρευση κατά τη διάρκεια της ΓΣ στα θέματα της αξιολόγησης και των διορισμών η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ δυστυχώς ακολούθησε τελικά πάλι τη γνωστή τακτική απομονωτισμού και άρνησης σύνθεσης. Αρνούνται να συμμετέχουν στο σαφές αίτημα για «μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με έστω και μια σύμβαση εργασίας μόνο με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία χωρίς προσοντολόγια» μιλώντας μόνο «για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια» πράγμα που αφήνει σε θολό τοπίο την υπεράσπιση του βασικού πτυχίου και όλης της προϋπηρεσίας.

Ε) Τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας για το ΔΣ της ΔΟΕ

ΔΑΚΕ196(3) /ΔΗΣΥ128(2)/ Παρεμβάσεις112(2)/ ΑΣΕ-ΠΑΜΕ110(2)/ ΕΡΑ45(1)/ΑΕΚΕ43(1) Πρωτοβουλία 13/ Προοδευτικά Ρεύματα 5/ Ανεξάρτητα Σχήματα 2/ Αντεπίθεση 1.

Από τις Παρεμβάσεις εκλέγονται για τον 1ο χρόνο και επιστρέφουν στο σχολείο τους οι Χρήστος Παναγιώτου (αναπληρωτής νηπιαγωγός + εκπαιδευτικός πληροφορικής ΕΑΕ) και Πολυχρονιάδης Δημήτρης (δάσκαλος) ενώ για το 2ο χρόνο οι Άννα – Μάγια Σταυροπούλου (νηπιαγωγός) και Αναγνωσταράς Γιάννης (δάσκαλος).  

Από την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση συμμετείχαν ως αντιπρόσωποι οι Μακρυγιάννης Στέφανος, Αποστόλης Πολύζος, Αφροδίτη Ζωγραφοπούλου και ως παρατηρήτρια η Κατερίνα Αναγνώστου.

Από τη διαμαρτυρία του Συντονιστικού Αναπληρωτών την τρίτη ημέρα της ΓΣ στις 10:10 το βράδυ. (φώτο Σ.Μ)
Από τη τοποθέτηση του Μακρυγιάννη Στέφανου ως αντιπροσώπου της Ροδόπης τη 2η ημέρα στην κριτική πεπραγμένων περίπου 11:00 το πρωί. (φώτο Μ.Μ)
Από τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας αναπληρωτών τη 2η ημέρα για να μπει στην Ημερήσια Διάταξη το θέμα των μαζικών μόνιμων διορισμών και της κατάργησης του προσοντολόγιου. (φώτο Μ.Μ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s