Ενημερωτικό 9/2016 Αιρετού ΠΥΣΠΕ Σχετικά με την εγκύκλιο προγραμματισμού ολοήμερου για τη νέα χρονιά

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 9Ο /  2016:

Σχετικά με την εγκύκλιο προγραμματισμού για τη νέα χρονιά

Α) Η εγκύκλιος προγραμματισμού για τη νέα χρονιά όχι μόνο επιβεβαίωσε τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια του ΥΠΕΘ, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπό την ευλογία και την καθοδήγηση ΕΕ και ΟΟΣΑ στην κατεύθυνση υλοποίησης του 3ου μνημονίου που ψήφισε όλο το κομματικό μνημονιακό μπλοκ πέρσι το καλοκαίρι αλλά συνιστά επί τα χείρω εξέλιξή τους.

Β) Επιβεβαιώνεται η προϋπόθεση βεβαίωσης εργασίας ή ανεργίας δύο γονέων για την εγγραφή στο ολοήμερο δημοτικό (που επεκτείνεται και στα νηπιαγωγεία βλ.παρακάτω). Επιπλέον με νέα σημερινή διευκρινιστική εγκύκλιο χρειάζεται βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα για τους γονείς ελεύθερους επαγγελματίες (δηλαδή δεν αρκεί υπεύθυνη δήλωσή τους όπως παλαιότερα!) Στόχος είναι το σταδιακό κλείσιμο ολοήμερων (δημοτικών και νηπιαγωγείων) που θα αποτελέσουν το πρώτο θύμα όπως και φέτος (για την κάλυψη έκτακτων κενών που προκύπτουν μέσα στη χρονιά).

Τα περί «ελαστικότητας» στις προϋποθέσεις εγγραφών και περί βούλησης του ΥΠΕΘ για τη στήριξη του ολοήμερου που εκτοξεύονται από όλη τη διοικητική ιεραρχία σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο είναι μόνο για επικοινωνιακό παιχνίδι και δεν πρέπει να μας πείσουν. Τη «στήριξη» και τη «βούληση» την είδαμε από φέτος άλλωστε και τοπικά με το κλείσιμο ολοήμερων για κάλυψη πρωινών κενών που δεν καλύφθηκαν με προσλήψεις αναπληρωτών. Την κρίσιμη στιγμή το ΥΠΕΘ και όλο το πολιτικό τοπικό προσωπικό του δηλαδή ο Περιφερειακός και ο Δντης Εκπαίδευσης «θα εφαρμόσουν το νόμο» θα κλείσουν δηλαδή σχολεία. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το εμποδίσουμε μαζί με τους γονείς και όλη την κοινωνία.

Γ) Ειδικά για τα νηπιαγωγεία η εγκύκλιος είναι παντελώς αυθαίρετη και παράλογη ακόμα και με το γράμμα του αντιεκπαιδευτικού νόμου και της υπουργικής απόφασης Φίλη.

~  Αρχικά η εγκύκλιος δε μπορεί να νομοθετεί και να επεκτείνει διατάξεις νόμου των δημοτικών και στα νηπιαγωγεία. Αυτό την κάνει τόσο αυθαίρετη και παράνομη.

~ Με την εγκύκλιο μεταφέρονται οι προϋποθέσεις των Ολοήμερων Δημοτικών και στα Νηπιαγωγεία. Στην ουσία όχι μόνο δεν διευρύνει τους δικαιούχους στα δημοτικά, αντιθέτως τους περιορίζει και στα Νηπιαγωγεία.

~ Επιπλέον η εγκύκλιος είναι η μνημονιακή λογιστική στο χαρτί: Για την εγγραφή στο ολοήμερο τμήμα για τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση  οι γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να έχουν κάρτα ανεργίας ή να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Για 4/θέσια και τα 5/θέσια Δημοτικά δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ για τα ολοήμερα Νηπιαγωγεία, τα οποία είναι διθέσια έως τετραθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση! Μιλάμε για απίστευτη λογική που εξηγείται μόνο με τη λογιστική των περικοπών: τα 4θέσια και 5θέσια δημοτικά είναι ελάχιστα σε σχέση με τα νηπιαγωγεία οπότε το ΥΠΕΘ  εφαρμόζει πιο χαλαρά κριτήρια σε αυτά και χρυσώνει το χάπι περί κλεισίματος ολοήμερων.

Είναι απαραίτητο ο Σύλλογός μας να πάρει αποφάσεις μπλοκαρίσματος των τερατουργημάτων του ΥΠΕΘ από τώρα και να μην περιμένουμε το Σεπτέμβρη.  Σχετικές προτάσεις θα καταθέσω μαζί με τα λοιπά εκλεγμένα μέλη της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί  Τετάρτη 1 Ιουνίου και ώρα 15:30 στο γραφείο του Συλλόγου στο 13ο ΔΣ Κομοτηνής όπου άλλωστε έχω προτείνει προς συζήτηση το σχετικό θέμα. Οι σχετικές προτάσεις μας στην ανακοίνωση της Παρέμβασης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s