ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΣΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΕΙ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΠΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΕΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ!

Σε ολομέτωπη επίθεση στην εκπαίδευση προχωρά η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Η διάταξη – συμπλήρωμα για τις προσλήψεις αναπληρωτών που παρουσίασε το ΥΠΕΘ επικαιροποιεί τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 3848/2010 στα δεδομένα του 3ου μνημονίου, επαναφέρει τις πολιτικές Διαμαντοπούλου, Μητσοτάκη και Αρβανιτόπουλου.     Η «προσωρινή» διάταξη αφορά μόνο τον τρόπο πρόσληψης αναληρωτών ενώ σε….. «εύθετο» χρόνο θα νομοθετηθεί νέος ενιαίος τρόπος πρόσληψης και διορισμών. Έτσι γίνεται ξεκάθαρο πως τα περί 20.000 διορισμών σε βάθος τριετίας είναι φούμαρα

Το υπουργείο μέσω της διάταξης υπηρετεί συγκεκριμένους στόχους:

1) Την αναδόμηση των πινάκων αναπληρωτών, και την πρόκληση εμφυλίων μεταξύ τους για τις πολύ λιγότερες ελαστικές θέσεις εργασίας  της επόμενης χρονιάς όπως προκύπτει από τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Θ. Πελεγρίνη:

«22.000 αναπληρωτές προσλήφθηκαν φέτος αλλά τα κενά είναι 3.763», «Πέρυσι για να πάρει το υπουργείο αναπληρωτές εκπαιδευτικούς διέθεσε 160 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ και έτσι έμειναν 190 εκατομμύρια για τα επόμενα 4 χρόνια!!!!» 160 εκατομμύρια δεν κάλυψαν τα κενά μιας χρονιάς. 190 πρέπει να «φτάσουν» και θα επιμεριστούν μέχρι το 2020…

Η ανατροπή των πινάκων αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας. Η πρόταση του υπουργείου «πατά» πάνω στην απόφαση του ΣΤΕ και τη «συνταγματικότητα» του τρόπου πρόσληψης των αναπληρωτών σαν δικαιολογία για την προσαρμογή της ελαστικής εργασίας, στη νέα, χωρίς εργασιακά  δικαιώματα, εποχή. Θέλει τους εκπαιδευτικούς αντί να παλεύουν ενάντια  στην δραστική μείωση των θέσεων εργασίας και τις περικοπές των χρημάτων να διαγκωνίζονται για το ποιος τάχα θα είναι πιο ικανός να δουλέψει.

2) Την κατάργηση της προϋπηρεσίας χιλιάδων εκπαιδευτικών με το πλαφόν των 60 μηνών και την πρωτοκαθεδρία του ΑΣΕΠ (ουσιαστικά με τα κριτήρια του ν.3848: έως 60 μήνες προϋπηρεσία, βαθμός πτυχίου, ακαδημαϊκά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, μοριοδότηση επιτυχίας σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ) Επιχειρεί έτσι να εξαλείψει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία που προκύπτει από την μεγάλη προϋπηρεσία και να καταργήσει την ιδιόμορφη «επετηρίδα» που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των μηδενικών διορισμών.

3) Τη διαχείριση της χρεοκοπίας των ΕΣΠΑ και των μνημονιακών πολιτικών μέσω της προσαρμογής των προσλήψεων στις επιταγές της ΕΕ του ΔΝΤ, με τη χρήση του προσοντολόγιου και της εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και πάντα στα όρια της  πενιχρής  χρηματοδότησης και της δημοσιονομικής προσαρμογής των νέων μέτρων των 5,8δις.

Ευρύτερο το πλάνο ενάντια σε εκπαίδευση και εργασία :  

Το υπουργείο δεν πρόκειται να κάνει μόνιμους διορισμούς, αφού η έγκρισή τους εξαρτάται από το κουαρτέτο και την αξιολόγηση και κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό.  ενώ την επόμενη χρονιά όπως ήδη αναφέραμε οι αναπληρωτές θα είναι και στις δύο βαθμίδες κάποιες χιλιάδες λιγότεροι .

Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές συνθλίβουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η επίθεση στους συναδέλφους αναπληρωτές είναι επίθεση και στους μόνιμους.  Λιγότεροι αναπληρωτές και μηδενικοί διορισμοί θα σημάνουν αύξηση του ωραρίου, μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου, συμπτύξεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, τεχνητές υπεραριθμίες και δημιουργία «πλεονάζοντος»  προσωπικού.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η σκέψη του υπουργείου για λειτουργία όλων των δημοτικών μέχρι τις 1:15, η πλήρης κατάργηση των ΕΑΕΠ και του υπεύθυνου ολοημέρου, η κατάργηση των τμημάτων ένταξης και της παράλληλης στήριξης, η αλλαγή του ωρολογίου προγράμματος, η αλλαγή των αναθέσεων, η πρόσληψη «ωφελούμενων» μέσω 5μηνων και voucher στην εκπαίδευση, η αύξηση της διδακτικής ώρας και του ωραρίου, η ιδιωτικοποίηση δομών….

Υπάρχει λύση: 

Η πραγματοποίηση μαζικών διορισμών για κάλυψη κάθε εκπαιδευτικού έργου και η κατάργηση του νόμου 3848. Δε φυσικά βολεύει τους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς και το κλίμα πλήρους συναίνεσης όλου του μνημονιακού τόξου στην εκπαίδευση αφού η παρούσα κυβέρνηση συνεχίζει τις αντιδραστικές τομές των προκατόχων της.

Αγωνιζόμαστε για:

Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση τώρα, με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου, σύμφωνα με τις μορφωτικές ανάγκες και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της εκπαίδευσης.

Κατάργηση του ν.3848/10 και του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που απαξιώνει τις σπουδές και τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων

Όχι στα «προσοντολόγια» ή σε ότι  επιδιώκει την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων από το πτυχίο. Κάλυψη τώρα όλων των κενών – κανείς αναπληρωτής άνεργος

Σαν ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα στην εκπαίδευση:

  • Δηλώνουμε ότι τα σχέδια του Υπουργείου αποτελούν casus belli και θα δώσουμε αγώνα για την ανατροπή τους, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ της πολιτικής των μνημονίων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ. Αυτή πρέπει να είναι η πολιτική και συνδικαλιστική προτεραιότητα της ΔΟΕ και του Συλλόγου μας.
  • Θεωρούμε πως κάθε νομικίστικου τύπου διεκδίκηση ουσιαστικά μετατρέπει ένα πολιτικό πρόβλημα σε νομικό και υποτάσσει το εκπαιδευτικό κίνημα στη «νομιμότητα» που επιβάλλουν τρόικα, κυβέρνηση και μνημόνια. «Βελτιωτικές» προτάσεις πάνω στο πλαίσιο των μηδενικών διορισμών διασπούν την ενιαία διεκδίκηση για το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία.
  • Θεωρούμε πως ΔΟΕ και ΟΛΜΕ πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τον «εθνικό διάλογο» για την παιδεία που έχει αποδείξει προ πολλού τον προσχηματικό χαρακτήρα του.
    Η παρουσία τους νομιμοποιεί την πολιτική της κυβέρνησης. Οι πλειοψηφίες στην ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ-ΠΑΣΚ, ΕΡΑ, ΑΕΚΕ ) και ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ) έχουν ακέραια την ευθύνη για την συνέχιση του μνημονιακού προσχηματικού διαλόγου, που όπως όλοι διαπιστώνουν, οδηγεί σε παραπέρα περικοπές και ανεργία.
  • Θυμόμαστε πως η ενωτική, αποφασιστική σύγκρουση των εκπαιδευτικών ενάντια στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998 και η μεγαλειώδης απεργία μας το 2006 άνοιξε το δρόμο για τις μετέπειτα υποχωρήσεις των κυβερνήσεων και την υλοποίηση των χιλιάδων μόνιμων διορισμών των αναπληρωτών της περασμένης δεκαετίας.
  • Θεωρούμε πως το δικαίωμα στην μόνιμη σταθερή δουλειά πρέπει να διεκδικηθεί για όλους, με αγώνα μέχρι το τέλος, με όρους συλλογικής ενωτικής μαζικής πάλης χωρίς καμιά ανοχή στην κυβερνητική πολιτική και στον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Μόνιμοι, αναπληρωτές και αδιόριστοι ενωμένοι μέσα από τα σωματεία μας, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να βρεθούμε απέναντί τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s