Μισθολόγιο του 3ου μνημονίου Μειώνει την αξία της εργασίας, διαχωρίζει, εντατικοποιεί, τιμωρεί, αξιολογεί

Μισθολόγιο του 3ου μνημονίου

Μειώνει την αξία της εργασίας, διαχωρίζει, εντατικοποιεί, τιμωρεί, αξιολογεί

Το 2009 η κυβέρνηση ΝΔ επέβαλε τις πρώτες περικοπές. Μετά ο μισθός μας μειωνόταν σταδιακά μέχρι το πρώτο καθαρόαιμο μνημονιακό μισθολόγιο του 2011 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που περιέκοψε του μισθούς από 20-35% και επέβαλε τη μισθολογική και βαθμολογική στασιμότητα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνέχεια λογικής και έργων των προηγούμενων, με στήριξη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (αφου μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο) φέρνει ως κατεπείγον το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από 1/1/2016 χωρίς καν εικονικούς διαλόγους αφού με το 3ο μνημόνιο έχει αποδεχτεί πως το μισθολόγιο δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων! 

Κοροϊδία σε βάρος των εργαζόμενων και των εκπαιδευτικών:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται «καλός μαθητής» στην υλοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών, της ΕΕ και της εργοδοσίας με ένα μισθολόγιο συνέχεια της σφαγής του 2011, που το πλασάρει κιόλας χωρίς ντροπή ως δήθεν «μισθολόγιο αυξήσεων, εσωτερικής αναδιάρθρωσης και σε καμιά περίπτωση νέων μειώσεων»!  Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το νέο μισθολόγιο θα δώσει αυξήσεις στο 55% των Δημοσίων υπαλλήλων. Η αλήθεια είναι ότι τα πραγματικά νούμερα της μισθολογικής μείωσης έχουν ήδη ψηφιστεί με τον προϋπολογισμό 2016. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις χρησιμοποιώντας τον ονομαστικό μεικτό μισθό, ενώ οι καθαρές αποδοχές θα διαμορφωθούν μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα επιβάλλει το νέο ασφαλιστικό τη νέα χρονιά οδηγώντας σε πραγματική μείωση τους μισθούς.

Πολλά ψέματα είπανε αυτοί, ας πούμε εμείς μερικές αλήθειες

– Ο κατώτερος μισθός παραμένει ίδιος με το φτωχολόγιο του 2011, αλλάζει όμως ο υπολογισμός των κλιμακίων, με αποτέλεσμα ο πραγματικός μισθός να μειώνεται σε όλες τις κατηγορίες (από 2 χρόνια προϋπηρεσίας και πάνω) σε σχέση με το μισθό που προέβλεπε για ίδια χρόνια υπηρεσίας το μισθολόγιο-φτωχολόγιο του 2011 καθώς τα ίδια ποσά κλιμακώνονται σε 40 χρόνια δουλειάς αντί 35 μέχρι σήμερα (13 κλιμάκια για τους Υ.Ε. και Δ.Ε. και 19 για τους Π.Ε. και Τ.Ε, με αλλαγή κλιμακίου ανά τριετία για τους πρώτους και διετία για τους δεύτερους).

– Στα μισθολογικά κλιμάκια μέχρι περίπου 15 χρόνια υπηρεσίας υπάρχει παγίωση ή μικρή ονομαστική αύξηση του βασικού μισθού – σε καμιά περίπτωση πραγματική : Άλλωστε, αυτή η «αύξηση», όπου προκύπτει, θα καταβληθεί σε…4 ισόποσες δόσεις σε διάρκεια 4 χρόνων ενώ όπως είπαμε η επερχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα την ακυρώσει στην πράξη.
– Στα μισθολογικά κλιμάκια από 15 χρόνια υπηρεσίας και πάνω θα υπάρχει και πραγματική μείωση του βασικού μισθού σε σχέση με τις σημερινές «παγωμένες» αποδοχές (έως και 200 ευρώ)! Το ποσό της διαφοράς θα το παίρνουν οι υπάλληλοι με την «προσωπική διαφορά» του άρθρου 27.  Μόνο που αυτό θα σημαίνει: νέα μισθολογική καθήλωση μέχρι να φτάσει το ΜΚ να ξεπεράσει την «προσωπική διαφορά»: δηλαδή, ο υπάλληλος που θα αλλάζει κλιμάκιο δεν θα παίρνει αύξηση ακόμα και με την αλλαγή κλιμακίου, έως ότου εξισωθεί ο μισθός του με εκείνους τους υπαλλήλους που δεν έχουν προσωπική διαφορά. Άρα μιλάμε για «πάγωμα» του μισθού για κάμποσα χρόνια ακόμη! H «προσωπική διαφορά» δεν θα μετράει στις συντάξιμες αποδοχές (θα μετράει ο μειωμένος βασικός μισθός), και θα διακυβεύεται πάντα,  κινδυνεύοντας να περικοπεί σε μια επόμενη φάση που «τα δημοσιονομικά δεν επιτρέπουν…» κ.λ.π.  Θα υπάρχει δηλαδή ένα μέρος των αποδοχών που θα είναι υπό αμφισβήτηση.

– Μετά την επανακατάταξη που θα γίνει στις 31/12/2015 οι μισθοί παγώνουν για δύο ολόκληρα χρόνια και όταν έρθει ο χρόνος της κατάταξης στο νέο κλιμάκιο η διετία 2016-2017 δεν υπολογίζεται! Στα ήδη «χαμένα χρόνια» από το 2011 και μετά όσον αφορά στη μισθολογική μας εξέλιξη θα προστεθούν τουλάχιστον άλλα δύο!

Ειδική μεταχείριση προβλέπεται, στα επιδόματα των στελεχών, κυρίως στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας που σε συνδυασμό με την αξιολόγηση φτιάχνει μια ελίτ η οποία θα έχει και υλικό συμφέρον στην υλοποίηση της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Το ίδιο ισχύει και για τις στρατιές των μετακλητών συμβούλων, ειδικών συνεργατών, Διευθυντών υπουργών και όλα τα συναφή: ενώ οι αποδοχές τους προσδένονται στο μισθολόγιο του δημοσίου, για να μας πουν ότι «όλοι είμαστε ίσοι», αυτοί –προφανώς– θα είναι «πιο ίσοι» από όλους τους άλλους, αφού μπαίνουν με τα μισθολογικά κλιμάκια που άλλοι χρειάζονται 35 ή 40 χρόνια δουλειάς για να τα φτάσουν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στην εκπαίδευση το επίδομα 900 ευρώ για τους  Περιφερειακούς Διευθυντές. Επιπλέον οι συγκεκριμένοι κατατάσσονται αυτόματα στο τελευταίο ΜΚ (19) των ΠΕ και παίρνουν αυτό το ποσό επί 1,2 (συν το επίδομα). Σύνολο, 4.500 μικτά…

Το επίδομα παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών καταργείται και αυτό για μεγάλες κατηγορίες υπαλλήλων, αφού εισάγεται χιλιομετρικό κριτήριο (20 χλμ από τα σύνορα σε Θεσπρωτία, Ιωάννινα κλπ) , καταργείται τελείως για την εξόχως προβληματική περιοχή των Κυκλάδων και ανοίγει έτσι ο ό δρόμος για την ολοκληρωτική κατάργησή του.

– Συνδέεται ευθέως ο μισθός με την αξιολόγηση: Ξεκινά με τη λογική ότι οι υπάλληλοι που θα αξιολογούνται με άριστα σε τρεις συνεχόμενες ετήσιες αξιολογήσεις θα παίρνουν ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο (άρθρο 12). Αυτό αποτελεί «τυράκι» για να την εύρεση εθελοντών να αξιολογηθούν και να σπάσει το μέτωπο στη βάση των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση ενώ φυσικά οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι σίγουρα για άλλα δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή έχουν ήδη έτοιμα τα σχέδια για να παγώσουν τα μισθολογικά κλιμάκια και μετέπειτα, όπως προβλέπεται για τους «μη προακτέους» του γενικού νομοσχέδιου για την αξιολόγηση στο δημόσιο.

Υπάρχει τέλος σειρά σκοτεινών σημείων: «ειδική μεταχείριση» σε συγκεκριμένες κατηγορίες αμοιβών υπονοεί το άρθρο 17 «Αμοιβή συνδεόμενη με την περιγραφή και την αξιολόγηση των θέσεων εργασίας», όταν γράφει «δύναται να χορηγείται αμοιβή η οποία συνδέεται με την περιγραφή και αξιολόγηση της θέσης εργασίας ….με προϋπόθεση την αναλυτική περιγραφή, βαθμολόγηση και αξιολόγηση των θέσεων εργασίας κάθε φορά που θα καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα». Κατάταξη υπαλλήλων χωρίς πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ (ή ισότιμό τους) στο Κλιμάκιο 2 της κατηγορίας ΔΕ αντί της ΠΕ! Αν αυτό υπονοεί τους συναδέλφους μας ΠΕ70 και  ΠΕ 60, δασκάλους και νηπιαγωγούς με πτυχίο Παιδαγωγικών Ακαδημιών πρέπει ο κλάδος άμεσα να ξησηκωθεί χωρίς καμιά χρονοτριβή.

Αναγκαία η απάντηση του κινήματος

      Η περαιτέρω περικοπή του εισοδήματος, η σύνταξη που όλο και απομακρύνεται, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και η διάλυση κάθε κοινωνικής δομής αποτελούν κομβικούς στόχους του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και των διάφορων κυβερνήσεων όλου του μνημονιακού μπλοκ στο όνομα διατήρησης της κερδοφορίας των λίγων. Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις περνούν με αντιδημοκρατικές διαδικασίες και πάντα υπάρχει «πιο κάτω» και «χειρότερα».

Ο δρόμος της ρήξης και της ανατροπής αυτών των πολιτικών απολύτως και άμεσα αναγκαίος. Είναι υπόθεση όλων μας, των ανθρώπων του αγώνα και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Είναι υπόθεση που πρέπει να αναλάβει χωρίς καθυστέρηση  ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ανατροπής και ρήξης με τους εκβιαστές-τοκογλύφους της Ε.Ε, της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό τους. Που θα διεκδικεί ξανά τον χαμένο πλούτο, τη ριζική ανατροπή των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, θα αρνείται το χρέος, θα απαιτεί τη διαγραφή του και θα είναι σε διαρκή σύγκρουση με την ολιγαρχία του πλούτου, τις μνημονιακές δυνάμεις, τις κυβερνήσεις τους, αλλά και όλους τους πολιτικούς εκφραστές τους για να επιβάλλει τις λύσεις που έχει ανάγκη η εργαζόμενη πλειοψηφία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s