ΤΡΙΤΟ MNHMONIO: Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ :

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Οι μαθητευόμενοι «μάγοι» του νέου μνημονίου  οδηγούν εκπαίδευση, εκπαιδευτικούς μαθητές και γονείς στην απόλυτη απαξίωση. Tα σχολεία θα ανοίξουν με αμέτρητα κενά,  χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα μείνουν  άνεργοι  και χιλιάδες ώρες θα λείψουν από τη διδασκαλία. Πρόκειται για έργο που συνεχίζεται για 6ο χρόνο με το 3ο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με τη στήριξη όλου μνημονιακού τόξου των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,  ΠΟΤΑΜΙ.

Όλα όσα  συμβαίνουν στην εκπαίδευση  και στην κοινωνία είναι πολιτική.  Το καλοκαίρι που πέρασε το σημάδεψαν οι αυταπάτες που τελείωσαν περί φιλολαϊκής πολιτικής εντός ΕΕ-€: Η ίδια η ύπαρξη και οι κατευθύνσεις της ΕΕ και της ευρωζώνης, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι στοχεύσεις του κεφαλαίου σημαίνουν νέα μνημόνια, πιο άγρια  λιτότητα, σκληρή επιτήρηση και επαναλαμβανόμενα κύματα μέτρων. Στην παιδεία τα παραπάνω μεταφράζονται σε διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην επέλαση του σχολείου της αγοράς με βαθύτερη εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών και των μαθητών.  

Το 3ο μνημόνιο προβλέπει για την εκπαίδευση μετά τις εκλογές από 21 Σεπτέμβρη:

  • Μείωση του κόστουςτης εκπαίδευσης και λιτότητα σε όλα τα επίπεδα.
  • Αξιολόγησηόλων των παραγόντων της σε σύνδεση με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα και μισθούς δηλαδή επαναφορά της τρομοκρατικής αξιολόγησης με το παλιό (ας μην ξεχνάμε πως ποτέ δεν καταργήθηκε η νομοθεσία της αξιολόγησης!) ή με νέο μοντέλο.
  • Μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου με ισχύ από 1 Ιανουαρίου δηλαδή νέες μειώσεις μισθών στο πολύ άμεσο χρονικό διάστημα.
  • Ευθυγράμμιση αριθμού διδακτικών ωρών ανά μέλος προσωπικού και αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό, με βέλτιστες πρακτικές ΟΟΣΑ δηλαδή αυξήσεις ωραρίου.
  • Και θέσπιση νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας δηλαδή υποχρεωτικές μετακινήσεις σε άλλους τόπους ή/και υπηρεσίες για όσους περισσεύουν μετά τα νέα αυξημένα ωράρια είτε γιατί κρίθηκαν μη ικανοί….
  • Μαθητεία,δηλαδή τζάμπα εργασία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης.
  • Επιχειρηματικότητα, δηλαδή υποταγή στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργοδοτών που θα βρουν εύφορο πεδίο εκμετάλλευσης και διαφήμισης στην υποχρηματοδότηση  της εκπαίδευσης για λίγα ψίχουλα χορηγιών….

Το υπουργείο θα βρίσκεται υπό την απόλυτη επιτροπεία της τρόικας . Στην υλοποίηση των παραπάνω η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου δίνει εξετάσεις. Με βάση όλα αυτά υπολογίζει τα κενά, ψηφίζει ή δεν ψηφίζει νόμους, εφαρμόζει εγκυκλίους,  δημοσιεύει ή όχι ΦΕΚ, καταρτίζει πίνακες, καλεί δυο φορές τους αναπληρωτές να καταθέσουν χαρτιά, «εξασφαλίζει» χρηματοδοτήσεις από τα ΕΣΠΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έτσι όλο το προηγούμενο διάστημα :

Το υπουργείο και η Διεύθυνση «έπαιζε» με τα κενά γιατί το μνημόνιο επιτάσσει να είναι τόσα όσα και οι πιστώσειςΑπόλυτη μνημονιακή αλά καρτ λογιστική. Τα πραγματικά κενά πάντως είναι σχεδόν 200 στο νομό και περίπου 25.000 πανελλαδικά.

Η απελθούσα κυβέρνηση «ξέχασε» το πολυνομοσχέδιο και τους διορισμούς. Η μη ψήφισή του είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό και είχε μπει στην περίφημη διαπραγμάτευση με το καπέλο του «ούτε ρήξη ούτε υποταγή».

Οι κρατούντες συνεχίζουν τη διάσπαση των ενιαίων εργασιακών δικαιωμάτων, διαμορφώνουν τη βάση για μόνιμο διαχωρισμό των εκπαιδευτικών σε πολλαπλές κατηγορίες μόνιμων και αναπληρωτών ή αλλιώς ελαστικά εργαζόμενων.

Οι αντιλαϊκές πολιτικές δεν αφορούν μόνο το υπουργείο Παιδείας:

Μετά την κατάσχεση των αποθεματικών των δήμων για να πληρωθεί το χιλιοπληρωμένο χρέος, η κυβέρνηση δεν έχει αποδώσει ακόμη από τους ΚΑΠ την καταβολή της Γ’ δόσης (25.000.000 Ευρώ) με αποτέλεσμα οι σχολικές επιτροπές να μην έχουν ούτε ευρώ στα ταμεία, ενώ όσες έχουν δε θα μπορούν εξαιτίας του capital control να βγάλουν συνολικά το μήνα πάνω από 1.680 ευρώ!!!!!!

Δεν έχει δοθεί το κατακουτσουρεμένο επισκευαστικό κονδύλι των  20 εκ ευρώ της ΣΑΤΑ για τις επισκευές των σχολείων, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά δινόταν κάθε Αύγουστο.

Συνένοχος ο κομματικός-γραφειοκρατικός συνδικαλισμός

ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ απέδειξαν το πόσο βαθιά αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές είναι όταν κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς και κάθε εργαζόμενο να ψηφίσουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα! Δηλαδή κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς να υπερψηφίσουν το 3ο μνημόνιο, τη νέα καταιγίδα μέτρων!

Μετά το μεγαλειώδες ΟΧΙ του λαού που προδόθηκε από όλο το μνημονιακό τόξο ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚ κάνουν ότι μπορούν για να μην αποφασιστεί καμιά κινητοποίηση στην εκπαίδευση, για να μην καταγραφούν τα κενά. Για αυτό και η ΔΑΚΕ τοπικά μεταθέσε τη συνεδρίαση του ΔΣ στο σύλλογό μας στις 9 Σεπτέμβρη ώστε να μην υπάρχει χρόνος για κινητοποίηση πριν ανοίξουν τα σχολεία. Για αυτό και η μεταλλαγμένη ΠΑΣΚ τηρεί απόλυτη σιγή!

Εκπαιδευτικοί και γονείς έχουμε να παλέψουμε για άμεσα και επείγοντα ζητήματα:

  1. τα κενά στα σχολεία και την άμεση κάλυψή τους
  2. την πτώχευση των σχολικών επιτροπών και την άμεση χρηματοδότηση τους
  3. την αποτροπή των νέων αναστολών και υποβαθμίσεων σχολείων

Άμεσα θα πρέπει να υπάρξει αγωνιστική κινηματική διεκδίκηση για την ικανοποίηση των παραπάνω (προτείνουμε κινητοποίηση στις 10 ή 11 Σεπτέμβρη) στη Διεύθυνση.

Ο Σύλλογος μας πρέπει να συμπορευτεί με όλους του πρωτοβάθμιους Συλλόγους και ειδικά με τους Συλλόγους Γονέων για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ και όλων των μνημονίων αλλά και κάθε κυβέρνησης που εφαρμόζει παρόμοιες πολιτικές χωρίς να δίνει χρόνο ανοχής και αναμονής.

Παρά το γεγονός της προεκλογικής περιόδου, το κίνημα πρέπει να βγει ξανά στο προσκήνιο και να χρωματίσει με τις κοινωνικές ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας από εργατική, ταξική σκοπιά την πολιτική αντιπαράθεση.

Σχολιάστε