ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 11 ΑΙΡΕΤΟΥ ΠΥΣΠΕ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

H Διεύθυνση Ροδόπης χθες μας έδωσε 31/8 προφορικά τις (κατά τη γνώμη της) ελλείψεις εκπαιδευτικών για την έναρξη του σχολικού έτους: 17 ΠΕ 70, 22 ΠΕ60, 30 ΠΕ71 ή 70.50, 3 ΠΕ05, 6 ΠΕ06, 3 ΠΕ07, 5 ΠΕ11, 3 ΠΕ16, και 9 μαζί ΠΕ08, ΠΕ20, ΠΕ32  Σύνολο = 98 ελλείψεις.

Αυτά τα νούμερα αποτελούν άποψη της Διοίκησης και υπολείπονται πολύ των πραγματικών ελλείψεων καθώς ο υπολογισμός της Διοίκησης:

~ Δεν υπολογίζει (σε κάποιο βαθμό) τα ολοήμερα σε ολιγοθέσια σχολεία τα οποία σκοπεύει να μην ανοίξει αν δεν έχουν καλυφθεί τα υπόλοιπα κενά. Μας ανακοινώθηκε άλλωστε πως περιμένει εντολή για το αν και πως θα ανοίξουν – υπολογιστούν τα κενά ολοήμερου για τα σχολεία με κάτω από 60 μαθητές και κάτω από 15 στο ολοήμερο. Αυτές οι θέσεις είναι 22 (4 στα δημόσια σχολεία και 18 στα μειονοτικά σχολεία) βάσει των αιτήσεων των μαθητών.

Συνυπολογίζει την αναστολή 3 σχολείων (Μαυρομάτι, Μίρανα, Πάτερμα), ενώ σκέφτεται την αναστολή άλλων 3 (Τσούκα, Στροφή, Νέδα) και την υποβάθμιση άλλων 3 (Φιλύρα, Άρατος Μ/κο, Αίγειρος) με τελικό «ισοζύγιο» την απώλεια 6 – 8 θέσεων εργασίας.

Υποεκτιμά τις ειδικότητες των ΕΑΕΠ. Βάσει του αριθμού μαθητών των σχολείων μαζί στις ειδικότητες ΠΕ08, ΠΕ20, ΠΕ32  υπάρχουν 17 κενά αντί για 9 (5,7,5 αντίστοιχα).

Δεν προσμετρά πουθενά τις πραγματικές επιπλέον ανάγκες των σχολείων σε τμήματα ενισχυτικής, υποδοχής, επερχόμενες άδειες και τους τυχόν επιπλέον εκπαιδευτικούς σε σχολεία όπου λόγω χρόνων υπηρεσίας οι παρόντες έχουν μειωμένο ωράριο. Βάσει εμπειρίας (αλλά πάντως ενδεικτικά) οι ανάγκες αυτές είναι τουλάχιστον 15-20 εκπαιδευτικοί.

Δεν συμπεριλαμβάνει ελλείψεις σε ΠΕ73 (εκπαιδευτικοί του τουρκόγλωσσου προγράμματος) που είναι αρκετές δεκάδες (τουλάχιστον 30 με συντηρητικούς υπολογισμούς).

Το πραγματικό έλλειμμα λοιπόν εκπαιδευτικών ανέρχεται σε νούμερα πολύ μεγαλύτερα. (το άθροισμα όλων των παραπάνω είναι 182 αλλά κάποιοι υπολογισμοί είναι ενδεικτικοί – εμπειρικοί οπότε δεν μπορώ να πω ακριβή αριθμό). Επιπλέον στις ελλείψεις αυτές δεν υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες μαθημάτων ειδικοτήτων στα ολιγοθέσια σχολεία όπου σήμερα δεν προβλέπεται καν η διδασκαλία τους.

Οι τεράστιες αυτές ελλείψεις είναι απότοκο των μνημονιακών πολιτικών (και του βαθμού που εφαρμόζονται τοπικά) που από το 2010 διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση, με υποχρηματοδότηση, με επικράτηση της ελαστικής εργασίας, με απαξίωση του δημόσιου σχολείου. Το 3ο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ έρχεται να εμπεδώσει την εικόνα της καταστροφής: Τα σχολειά μας θα ανοίξουν με τουλάχιστον το ¼ των αναγκαίων εκπαιδευτικών να λείπουν ενώ ερώτημα είναι αν θα ανοίξουν όλα τα νηπιαγωγεία!

Η στόχευση του μνημονιακού κομματικού τόξου, της ΕΕ του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, του κεφαλαίου είναι σαφής: Σχολείο της αγοράς με μειωμένο κόστος, λιγότερους και υποταγμένους εκπαιδευτικούς με διαφορετικές σχέσεις εργασίας, αξιολόγηση και νέο μισθολόγιο συνδεδεμένα μεταξύ τους.  (αναλυτικά η κατάσταση όπως διαμορφώνεται με το 3ο μνημόνιο στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης)

  • Κάθε εκπαιδευτικός να αγωνιστεί ενάντια στη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Να αρνηθεί έστω και μισή ώρα υπερωρία : δεν πρέπει να κουκουλώσουμε τα κενά, δεν πρέπει να συμβάλλουμε στην απώλεια θέσεων εργασίας.
  • Κάθε σύλλογος διδασκόντων να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τις ελλείψεις που έχει σε εκπαιδευτικούς.
  • Ο Σύλλογος μας άμεσα να καταγράψει αναλυτικά, ανά σχολείο με λεπτομέρειες και ακρίβεια τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες και να αποφασίσει συγκεκριμένες δράσεις μαζί με την τοπική κοινωνία για άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών, για να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, για να μη χαθεί καμιά διδακτική ώρα σε κανένα σχολείο.

 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ:

  • Ενημερωθήκαμε πως δεν μπορεί να συνεδριάσει το ΠΥΣΠΕ λόγω εκλογών (δεν επιτρέπονται οι υπηρεσιακές μεταβολές) εκτός εάν δοθεί ειδική έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για αυτό το λόγο δε μπορούν να προσδιοριστούν «επίσημα» παρά μόνο άτυπα τα κενά.
  • Ενημερωθήκαμε παρεπόμενα πως οι τοποθετήσεις θα γίνουν προσωρινά από τον Δ/ντη Εκπαίδευσης με την παρουσία μας χωρίς όμως να λογίζεται αυτό ως συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ.

 Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αυτή όπου όσοι αιτούνται απόσπαση – τοποθέτηση (είτε εντός ΠΥΣΠΕ είτε ερχόμενοι με απόσπαση από άλλο ΠΥΣΠΕ) δεν ενημερώνονται συγκεκριμένα για το ποια είναι τα κενά είναι παράλογη αφού καλείται κάθε εκπαιδευτικός να παίξει «τόμπολα» για το ποια σχολεία θα δηλώσει. Με τη διαδικασία αυτή το έδαφος είναι ανοιχτό σε κάθε κυβερνητικό-κομματικό αλισβερίσι (ειδικά σε προεκλογική περίοδο!) Πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή να ανακοινωθούν αναλυτικά όλα τα κενά και να δοθεί δικαίωμα σε όλους για νέα υποβολή ή διόρθωση της αίτησής τους.

Συνάδελφοι/σες η χρονιά ξεκινά με πολλά προβλήματα τα οποία σε καμιά περίπτωση δε θα μας βάλουν κάτω! Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το σχολείο των αναγκών της εργαζόμενης πλειοψηφίας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

 Σε κάθε περίπτωση θα τα πούμε σύντομα από κοντά στα σχολεία σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s