Ανακοίνωση για δημοσίευμα της Καθημερινής και απολύσεις αναπληρωτών

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΝΑ «ΚΑΛΥΨΕΙ » ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΕΝΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Η «φιλολαϊκή» διαχείριση των μνημονίων σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής μεταφράζεται σε χιλιάδες απολύσεις συναδέλφων αναπληρωτών στην εκπαίδευση.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και οι πολιτικοί της συνοδοιπόροι ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, πιστοί υπηρέτες, εφαρμοστές και προωθητές του τρίτου μνημονίου βρήκαν τη «λύση»!!! για την κάλυψη των κενών που κατά τον υπουργό κο Μπαλτά ήταν λιγότερα από 20.000 χιλιάδες. Η μνημονιακή αριθμητική των κυρίων Μπαλτά και Κουράκη είχε μόνο μια πράξη: αφαίρεση θέσεων εργασίας.

Δεν έχουν πρόθεση απλά να υποτάξουν την εκπαίδευση στο κεφάλαιο, να αυξήσουν το ωράριο των εκπαιδευτικών και δεν σκοπεύουν απλά να καταργήσουν τα ΕΑΕΠ και τις δομές της ειδικής αγωγής: επιδιώκουν να δώσουν μνημονιακή, αντεργατική λύση κάνοντας χιλιάδες απολύσεις, να θέσουν σε κινητικότητα- διαθεσιμότητα τους μεταταγμένους, να σώσουν πάση θυσία τα ευρώ…..

Θέλουν να δώσουν «εξετάσεις», να εφαρμόσουν τα δικά τους «προαπαιτούμενα» στην εκπαίδευση, να κάνουν πράξη τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ατζέντας για την εκπαίδευση 2020, να υπηρετήσουν πιστά τον ισοσκελισμένο μνημονιακό κρατικό προϋπολογισμό του 2015 ( ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) και να προετοιμάσουν τον ακόμα πιο εργατοκτόνο του 2016.

Πέρα από τα μνημόνια, η πρόθεση του υπουργείου να κάνει χιλιάδες απολύσεις συναδέλφων, αναδεικνύει και τον συνολικά αντεργατικό χαρακτήρα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία κατά κόρον χρησιμοποιήθηκαν για την προώθηση των αντιδραστικών εκπαιδευτικών  πολιτικών και αποτέλεσαν το «βαρύ πυροβολικό» για τη δημιουργία του σχολείου της αγοράς και της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων με τη δημιουργία ευέλικτων δομών και εργαζόμενων με ημερομηνία λήξης χωρίς δικαιώματα. 

Την περσινή χρονιά έγιναν 18.000 προσλήψεις αναπληρωτών συνολικά στην εκπαίδευση. 12.500 ήταν οι αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια (5.500 στην δευτεροβάθμια), χωρίς να υπολογίζονται τα κενά στην παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης, ολοήμερα. Αν συνυπολογίσουμε τις φετινές συνταξιοδοτήσεις, οι 12.500 πιστώσεις από κονδύλια του ΕΣΠΑ, δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη των κενών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση του τρίτου μνημονίου είναι να μην διατεθεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων για προσλήψεις αναπληρωτών ( για να λειτουργήσουν τα σχολεία οι ανάγκες είναι 27.000 και ίσως πολύ περισσότερες μετά τις 3.000 συνταξιοδοτήσεις). Η πρακτική εφαρμογή της απόφασης θα οδηγήσει τα σχολεία σε διάλυση και στην απόγνωση γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση των ΕΑΕΠ-που αποτέλεσαν το «νέο σχολείο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του πρώτου μνημονίου– δεν εντάσσεται σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σχέδιο, δεν αποτελεί το πρώτο βήμα για το ενιαίο δημόσιο δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, που χρόνια διεκδικούν το εκπαιδευτικό κίνημα και οι Παρεμβάσεις.

Πρόκειται για πολύ σκληρή προσαρμογή συνολικά της εκπαίδευσης και του σχολείου που είχε οικοδομηθεί στη διάρκεια των δύο πρώτων μνημονίων στο τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι πολύ πιθανό να ακούσουμε από την κυβέρνηση τις γνωστές «μπαρούφες» για ικανοποίηση των αιτημάτων του κινήματος και για «προοδευτικές» μεταρρυθμίσεις.

Σε καμιά περίπτωση η αντίθεση του κινήματος στα ΕΑΕΠ δεν αποκλείει τους συναδέλφους των ειδικοτήτων μόνιμους και αναπληρωτές. Αντίθετα παίρνει σαφή θέση υπέρ της παρουσίας των ειδικοτήτων, με άλλο αναβαθμισμένο παιδαγωγικά ρόλο στο ενιαίο δημόσιο δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο.

Στο άρθρο της Καθημερινής αναφέρονται  και τα εξής : «Όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», σε επανειλημμένες διευρυμένες συσκέψεις στο υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή του επιτελείου του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη και των συνδικαλιστών και εκπροσώπων του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ……Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ότι διαφωνούν σε οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών (την πρόταση έκανε διερευνητικά ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς). Αντίθετα, προκρίνουν να καταργηθεί το ΕΑΕΠ ώστε να μη γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών ειδικοτήτων……..

Ποιοι είναι αυτοί οι συνδικαλιστές που συμφωνούν με απολύσεις και κάνουν παζάρια του στυλ απολύσεις, όχι αύξηση ωραρίου; Ποιοι είναι  αυτοί οι συνδικαλιστές που συνδιοικούν και εφαρμόζουν μνημόνια ; Να πάρουν τώρα θέση  ΕΡΑ και ΣΥΝΕΚ.

Θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις στη ΔΟΕ και στους Συλλόγους, στο κίνημα και στην κοινωνία τους συναδέλφους μας αναπληρωτές  και το δικαίωμα τους στην εργασία και στη  ζωή.

Στην εκπαίδευση δεν περισσεύει κανείς, αντίθετα χωράνε και είναι απαραίτητοι χιλιάδες. Δε θα ανεχθούμε την παραμονή των ελαστικά εργαζόμενων συνάδελφων μας αναπληρωτών κάθε ειδικότητας στην ανεργία!!!

 Όχι στα παλιά και νέα μνημόνια!

  • Η πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου θα ανατραπεί!!!!! Μας κήρυξαν τον πόλεμο και θα τον έχουν.
  • Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στις περικοπές και στις απολύσεις.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση, κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s