ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ 6 ΑΙΡΕΤΟΥ ΠΥΣΠΕ- ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΚΕΝΑ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ Ν.4310

Ενημερωτικό 6 : Συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ: Πραγματοποιήθηκε χθες 16/6/2015 συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ με θέματα όπως περιγράφονται παρακάτω.

Α) Άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου. Ζητήθηκαν και δόθηκαν άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου σε δύο συναδέλφους.

Β) Προσδιορισμός οργανικών κενών για τοποθετήσεις. Προσδιορίστηκαν τα οργανικά κενά τα οποία είναι αυτά που είχα παρουσιάσει στο προηγούμενο ενημερωτικό (με μία διαφορά – δεν υπάρχει το οργανικό κενό στο Μ/κο ΔΣ Πάτερμων – υπήρχε λάθος στο δυναμολόγιο που είχα στα χέρια μου). Ο νέος πίνακας κενών:

Κενές οργανικές Θέσεις ΠΕ70 Κενές οργανικές θέσεις ΠΕ 60
Δημοτικό Σχολείο Αριθμός κενών Νηπιαγωγείο Αριθμός κενών
1ο ΔΣ Κομοτηνής 2 Αμφίων 1
2ο ΔΣ Κομοτηνής 1 Βέννας 1
5ο ΔΣ Κομοτηνής 1 2ο Ιάσμου 2
6ο ΔΣ Κομοτηνής 5 12ο Κομοτηνής 1
7ο ΔΣ Κομοτηνής 1 14ο Κομοτηνής 1
11ο ΔΣ Κομοτηνής 1 15ο Κομοτηνής 1
12ο ΔΣ Κομοτηνής 1 Άρατου 1
ΔΣ Κοσμίου 1 Λαμπρού 1
ΔΣ Ξυλαγανής 2 Σώστη 1
ΔΣ Νέου Σιδηροχωρίου 2 Φαναρίου 1
Μειονοτικό ΔΣ Στυλαρίου 1 Κύμης 1
Μειονοτικό ΔΣ Σιδηράδων 1 Άνω Βυρσίνης 1
Μειονοτικό ΔΣ Άρατου 1 Ηφαίστου 1
Μειονοτικό ΔΣ Μυρτίσκης 1    
Μειονοτικό ΔΣ Σαπών 1    
Μειονοτικό ΔΣ Αμαξάδων 1    
Μειονοτικό ΔΣ Αμφίων 1    
Μειονοτικό ΔΣ Άνω Δροσινής 1    
Μειονοτικό ΔΣ 1ο Ραγάδας 1    
Μειονοτικό ΔΣ Μύστακα 1    
Σύνολο 27 Σύνολο 14

Γ) Εφαρμογή διατάξεων του νόμου 4310/2014:  Σύμφωνα με διατάξεις του νόμου 4310/2014 δεν μπορούν εκπαιδευτικοί μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να κατέχουν οργανικές θέσεις και να διδάσκουν στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων και τυχόν τέτοιοι εκπαιδευτικοί τίθενται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ δηλαδή χάνουν την οργανική τους θέση στα μειονοτικά σχολεία.

            Αρχικά τόσο εγώ όσο και ο συνάδελφος αιρετός δηλώσαμε πως δεν υπερψηφίζουμε την εφαρμογή της σχετικής διάταξης που την έχει καταγγείλει άλλωστε ο Σύλλογός μας (αφορά στο ΠΥΣΠΕ Ροδόπης 5 συναδέλφους-σες με οργανική θέση και αρκετούς άλλους που καλύπτουν λειτουργικά κενά). Δήλωσα πως είμαι αντίθετος στο να απωλέσει οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός την οργανική του θέση και πως η διάταξη αυτή συνιστά διάκριση σε βάρος εκπαιδευτικών διορίστηκαν με τα ίδια κριτήρια όπως όλοι μας.

            Τελικά το θέμα αναβλήθηκε και δεν τέθηκαν οι 5 εκπαιδευτικοί στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ καθώς εκκρεμεί ερώτηση στο ΥΠΟΠΑΙΘ για την εφαρμογή της διάταξης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει ο Σύλλογός μας να κινητοποιηθεί με κάθε δυνατό μέσο ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή της διάταξης αυτής.

Πέραν των τυπικών της συνεδρίασης του ΠΥΣΠΕ η διάταξη αυτή που απαγορεύει σε μέλη της μειονότητας αποφοίτους των ΠΤΔΕ να διδάσκουν στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων αποτελεί μνημείο διάκρισης και ρατσισμού.

Απαγορεύουν  στους συναδέλφους μας να διδάσκουν ελληνικά στο μειονοτικό σχολείο αλλά όχι στο δημόσιο!  Δηλαδή δεν αμφισβητούν την ικανότητά τους να διδάξουν ελληνικά  (πως θα μπορούσαν άλλωστε αφού είναι απόφοιτοι ΠΤΔΕ;) αλλά απλά δε τους θέλουν στο μειονοτικό σχολείο!

Τα επιχειρήματα πως κάτι τέτοιο προβλέπεται από τη συνθήκη της Λοζάνης είναι ψευδή. Ούτε η συνθήκη της Λοζάνης, ούτε το μορφωτικό πρωτόκολλο Ελλάδας Τουρκίας του 1968 περιέχουν οποιαδήποτε δέσμευση αλλά ούτε καν αναφορά πως την ελληνική γλώσσα δε δικαιούται να τη διδάξει μειονοτικός εκπαιδευτικός.

Κάποιοι  δε θέλουν οι εκπαιδευτικοί του ελληνόγλωσσου προγράμματος να καταλαβαίνουν τη μητρική γλώσσα των μαθητών, ώστε να τους κατανοούν, να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους ευκολότερα και να καλύψουν αμεσότερα τις μορφωτικές ανάγκες τους. Δε θέλουν να βλέπουν οι μειονοτικοί μαθητές μειονοτικούς εκπαιδευτικούς που έσπασαν ταξικούς και εθνικιστικούς φραγμούς και διέρρηξαν την καλλιεργούμενη από διάφορους κύκλους εχθρότητα μεταξύ πλειονότητας και μειονότητας.

!!!  Όποιος συνάδελφος-σα θα ήθελε να ενημερώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού απευθείας στο mail του ας μου στείλει ένα κενό μήνυμα με τίτλο «Καλοκαιρινή ενημέρωση» στο ταχυδρομείο μου: makrigiannisstefanos@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s