Ενάντια στο «ρεαλισμό» της υποταγής: Ανακοίνωση για τη Γενική Συνέλευση 4 Ιούνη

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ       https://aneksartiti.wordpress.com/

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές  ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

NA ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΤΑ!

Όταν πεθαίνει βασιλιάς, μη χαίρεσαι λαουτζίκο, Μη λες πως θάν΄ καλύτερος ο νυν από τον τέως

Πως θάναι το λυκόπουλο καλύτερο απ’ τον λύκο. Τότε μονάχα να χαρείς: αν θα ‘ναι ο τελευταίος                                                                                Κώστας Βάρναλης

Κάθε μέρα  οι εκβιαστές, η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, με εργαλεία το ευρώ και το τραπεζικό σύστημα ορθώνουν νέες απαιτήσεις. Επιχειρούν να επιβάλουν νέο μνημόνιο και νέα μέτρα κοινωνικής καταστροφής. Το κεφάλαιο μέσα στην ίδια την καπιταλιστική κρίση που δημιούργησε θέλει να διευρύνει τα κέρδη του σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η βάρβαρη επίθεση αποδεικνύεται ότι δεν έχει τέλος, ότι δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε!

Μη ρήξη σημαίνει υποταγή…

Στο δίλημμα συνθήκες της Ε.Ε. ή δημοκρατία, η πλάστιγγα γέρνει ολοένα και περισσότερο προς την πλευρά των σιδερένιων εντολών της Ε.Ε και του ευρώ.  Όσο η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ αποδέχεται το χρέος και την εξυπηρέτησή του, το πλαίσιο και την εργαλειοθήκη της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ τόσο ο δρόμος θα οδηγεί μοιραία σε νέου τύπου μνημόνιο με νέο μείγμα  μέτρων κοινωνικής καταβύθισης. Η κατάσταση της δημόσιας εκπαίδευσης και η πραγματικότητα που βιώνει ο λαός παραμένει δραματική και δε θα καλυτερέψει όσο η κυβέρνηση (και η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.) δεν καταργεί όλη τη μνημονιακή νομοθεσία, όσο αρνείται να ανταποκριθεί σε αιτήματα που έχουν οικονομικό κόστος.

Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό μπλοκ που τα προηγούμενα χρόνια εφάρμοσε τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) συνεπικουρούμενο από νέας κοπής δυνάμεις (ΠΟΤΑΜΙ) μαζί με τους ολιγάρχες του πλούτου και των ΜΜΕ συνεχίζει να απαιτεί αδίστακτα την πιο σκληρή εφαρμογή παλιών και νέων μνημονιακών δεσμεύσεων.

Πέτυχαν τίποτα οι αγώνες μας;

Το πάγωμα και η κατάργηση πτυχών και διατάξεων της αξιολόγησης,  η ακύρωση πλευρών του πειθαρχικού δικαίου, η επαναπρόσληψη των διαθέσιμων-απολυμένων, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, οι αλλαγές στο εξεταστικό των μαθητών του λυκείου, η κατάργηση του εισιτηρίου των 5€ στα νοσοκομεία αποτελούν νίκες και σημαντικές κατακτήσεις των αγώνων του κινήματος. Τα μέτρα αυτά δημιουργούν καλύτερες δυνατότητες για την ανάπτυξη των λαϊκών διεκδικήσεων αλλά δεν ανατρέπουν τη συνολική εικόνα διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και άλλων κοινωνικών δομών.

…θέλει ώρες πολλές να πλησιάσει το ξημέρωμα…..

Τα βασικά στοιχεία του πλαισίου που οικοδομούν το σχολείο της αγοράς μένουν  ανέγγιχτα:

  • Είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα σχολεία χωρίς σοβαρή αύξηση της χρηματοδότησης, χωρίς μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και χιλιάδες νέες οργανικές θέσεις για όλα τα διδακτικά αντικείμενα (ώστε να λυθούν και τα θέματα μεταθέσεων και μετατάξεων). Κανένα μέτρο δεν προβλέπεται για την κατοχύρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών.
  • Είναι αντιλαϊκή κάθε πολιτική που λειτουργεί την παιδεία και την υγεία με ελαστικά εργαζόμενους χωρίς σταθερό μισθό, ομήρους της περιπλάνησης και των εκταμιεύσεων του ΕΣΠΑ.
  • Αγνοούνται οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών με τη μη κατάργηση των διαδοχικών κυμάτων συγχωνεύσεων και της προσαύξησης 10% των μαθητών ανά τμήμα.
  • Παρά τις εξαγγελίες για κατάργηση της αξιολόγησης, παραμένουν ενεργά το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου της, η σύνδεση της με την εξέλιξη μισθού – βαθμού, η ΑΔΙΠΔΕ με το περιεχόμενό της που ενσωματώνει τις στοχεύσεις του κεφαλαίου όπως διατυπώνονται από τον ΟΟΣΑ.
  • Η δημοκρατία και η αξιοπρέπεια δεν επιστρέφουν στα σχολεία όσο παραμένουν αλώβητα το καθηκοντολόγιο, ο αντιδραστικός κι αντιδημοκρατικός ρόλος των στελεχών εκπαίδευσης, το περιεχόμενο και ο προσανατολισμός της εκπαίδευσης, το μισθολόγιο-φτωχολόγιο.

Όχι στο «ρεαλισμό» της υποταγής!

Σπάμε τα δεσμά χρέους, Ε.Ε., ΔΝΤ, παλιών και νέων μνημονίων!

Απέναντι στα νέα δεσμά που ετοιμάζονται, πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος αγώνων και διεκδικήσεων που θα προτάσσει κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και όλων των εφαρμοστικών νόμων, θα αρνείται το μονόδρομο της πολιτικής που επιβάλλουν η Ε.Ε., το ΔΝΤ και οι ντόπιοι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και θα οργανώνει το διεθνιστικό αγώνα για ρήξη και έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ, θα διεκδικεί ξανά το χαμένο πλούτο και τον εργατικό έλεγχο των τραπεζών και των βασικών παραγωγικών τομέων, θα αρνείται το χρέος, θα απαιτεί τη διαγραφή του και θα επιβάλει την παύση πληρωμής του. Δε δεχόμαστε και απαντάμε με απεργιακές κινητοποιήσεις σε κάθε προσπάθεια συζήτησης και υπογραφής νέου μνημονίου-«συμβολαίου». Οι αγώνες αποτελούν τη μόνη εγγύηση ότι θα κερδίσουμε τη ζωή που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας.

Για την παιδεία και την κοινωνία των όλων και των ίσων:

Όλες οι διεκδικήσεις μας παραμένουν ζωντανές και επίκαιρες! Διεκδικούμε ένα συνολικό μορφωτικό σχέδιο, ενταγμένο σε ένα γενικότερο κίνημα κοινωνικής χειραφέτησης και ανατροπής:

  • Το ενιαίο δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο και τη 2χρονη δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή, το σχολείο της παιδαγωγικής ελευθερίας και της δημοκρατίας, των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, το σχολείο που θα πολεμά τις ανισότητες, θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη και την ολόπλευρη μόρφωση.
  • To σχολείο όπου εκπαιδευτικοί με μόνιμη σχέση εργασίας, οργανική θέση και ακώλυτη μισθολογική βαθμολογική εξέλιξη θα υπάρχουν για κάθε εκπαιδευτική ανάγκη. Εκπαιδευτικοί που θα ζουν αξιοπρεπώς με μισθούς στα επίπεδα του 2009 και αφορολόγητο 12.000 σε μια κοινωνία χωρίς ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης όπου όλα τα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματα και οι ποιοτική περίθαλψη θα είναι εξασφαλισμένα.
  • Το σχολείο χωρίς αξιολογητές με παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία, με ανώτερο θεσμοθετημένο και αποφασιστικό όργανο τον Σύλλογο Διδασκόντων. Με συντονιστή, αιρετό και ανακλητό συνάδελφο με διδακτικά καθήκοντα και τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και ανώτατο όριο θητείας.
  • Το σχολείο με χρηματοδότηση για κάθε ανάγκη του, με αναλογία μαθητών/τμήμα –20 μαθητές/ τμήμα και 15 για τις Α΄ και Β΄ τάξεις και το νηπιαγωγείο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s