ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΗ
Με το σουγιά στο κόκκαλο…Τα 5 χρόνια των Μνημονίων ζήσαμε μια ασύλληπτη επίθεση τόσο ενάντια στο δημόσιο σχολείο για την επιβολή του σχολείου της αγοράς όσο και σε βάρος όλων των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Το εκπαιδευτικό και λαϊκό κίνημα έδωσε μεγάλες μάχες για να ανακόψει, να εμποδίσει και να ανατρέψει αυτή την επίθεση με σημαντικές επιτυχίες. Σταθερή θέση μας ήταν η πλήρης ανατροπή της πολιτικής των κυβερνήσεων – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου και η πεποίθηση ότι υπάρχει άλλος δρόμος αντίθετος με την υποταγή στην πολιτική τους ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
…με το λουρί στο σβέρκο!
Αποδεικνύεται πως πεδίο διαπραγμάτευσης για ανατροπή της επίθεσης σε συμφωνία με τους δανειστές τοκογλύφους (ΕΕ-ΔΝΤ- τράπεζες) δεν υπάρχει. Το πολιτικό-οικονομικό προσωπικό της ΕΕ (μαζί με τα ΜΜΕ) σα γκάνγκστερ εκβιάζουν ωμά τον ελληνικό λαό και πιέζουν τη κυβέρνηση να αποδεχτεί πλήρως τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής των μνημονίων.
Η συμφωνία κυβέρνησης – Eurogroup περί: “πλήρους και έγκαιρης αποπληρωμής του χρέους”, της παράτασης της αντιλαϊκής δανειακής σύμβασης, η αναγνώριση των “θετικών βημάτων” που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και η δέσμευση ότι δε θα ανατραπούν οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, η συνέχιση της επιτήρησης – η οποία αλλάζει το όνομα (από τρόικα σε “θεσμούς”) και η δέσμευση υποβολής στους “θεσμούς” κάθε μέτρου που έχει κόστος για έγκριση πριν έρθει στην ελληνική Βουλή δεν επιτρέπουν θετικές ερμηνείες:
Στο βαθμό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ αποδέχεται το χρέος και την εξυπηρέτησή του, το πλαίσιο και την εργαλειοθήκη της ΕΕ και του ΟΟΣΑ ο δρόμος οδηγεί μοιραία και σε νέα χρηματοδότηση – δάνειο άρα και νέα δανειακή σύμβαση, νέους εκβιασμούς στο λαό και νέου τύπου Μνημόνιο.
Δε χρωστάμε, μας χρωστάνε: Τώρα αγώνας για τη διαγραφή του χρέους
Το χρέος από 300δις και 115% του ΑΕΠ το 2010 έφτασε στα 340δις και 175% του ΑΕΠ! Το έχουμε χιλιοπληρώσει ως κοινωνική πλειοψηφία χρησιμοποιήθηκε για εξοπλιστικά, θαλασσοδάνεια σε λαμόγια, επιχορηγήσεις ζεστού χρήματος στους τραπεζίτες, μειώσεις της φορολογίας εφοπλιστών και κεφαλαίου. Δεν το αναγνωρίζουμε, δεν πρέπει να το πληρώσουμε. Με τα 22δις που αποτελούν τις φετινές μόνο αποπληρωμές χρέους μπορεί να ασκηθεί πολιτική κάλυψης των αναγκών του λαού: να αναδομηθούν παιδεία και υγεία, να πέσουν οι τιμές του ρεύματος, των μεταφορών και οι φόροι, να βρουν σπίτι οι άστεγοι, να εξαφανιστεί η πείνα, να επανέλθουν οι μισθοί. Καλούμε το σύλλογό μας να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία για τη διαγραφή του χρέους (όπου ήδη συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ και δεκάδες άλλοι σύλλογοι) και να διοργανώσει σχετική εκδήλωση.
Η σιωπή δε μας ταιριάζει, η ανοχή δε μας αρκεί:
Σ’ αυτές τις συνθήκες αναγκαίος όρος για θετικές εξελίξεις είναι η αποφασιστική παρέμβαση χωρίς αναμονή ή ανοχή του εργατικού κινήματος με στόχο τη συνολική ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων κόντρα στο “μονόδρομο” της εξυπηρέτησης του χρέους, της ΕΕ, του ευρώ, της εξυπηρέτησης των τραπεζών και της οικονομικής ολιγαρχίας, ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου. Αναβαθμίζουμε την πάλη μας και επιμένουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τις ανάγκες και τη ζωή μας.
Δεν δεχόμαστε τις απαντήσεις του Υπ. Παιδείας στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που αποκλείουν οποιαδήποτε ικανοποίηση αιτήματος που έχει οικονομικό χαρακτήρα γιατί υπερβαίνει τη συμφωνία με την ΕΕ και την εκπλήρωση του προϋπολογισμού του 2015 της προηγούμενης μνημονιακής κυβέρνησης.
Δε νομιμοποιούμε τις πολιτικές των περικοπών:
Διεκδικούμε άμεσα αιτήματα απόλυτης προτεραιότητας στην κατεύθυνση ικανοποίησης όλου του διεκδικητικού μας πλαισίου:
- Κάλυψη όλων των πραγματικών κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία. Μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που δημιούργησαν οι χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και για κάθε εκπαιδευτικό έργο σε κάθε βαθμίδα στο δημόσιο σχολείο, την ειδική αγωγή, τα μαθήματα ειδικοτήτων, κάθε υποστηρικτική δομή κ.τ.λ. Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε εκπαιδευτικό έργο που παρέχεται για όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο δημόσιο σχολείο. Άρση και επανεξέταση των εκβιαστικών-ρουσφετολογικών αποφάσεων Λοβέρδου και Αρβανιτόπουλου για μετατάξεις από τη Δ.Ε. στην Π.Ε. και δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών για μεταθέσεις-μετατάξεις στις νέες οργανικές θέσεις με διαφανή κριτήρια.
- Κατάργηση όλου του αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου – Επιστροφή των κλεμμένων στα ταμεία – Καμιά “αξιοποίηση” των αποθεματικών των ταμείων για την πληρωμή του χρέους
- Κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου για την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Κατάργηση των μηχανισμών της αξιολόγησης και διάλυση όλων των σχετικών επιτροπών και της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε. Άμεση απόδοση των κονδυλίων που προορίζονταν για την εφαρμογή της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης σε λειτουργικές δαπάνες.
- Άμεση κατάργηση της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη δημιουργία πληθωρικών τμημάτων (10% επιπλέον του ορίου των 25 μαθητών) ώστε κανένα τμήμα να μην είναι πάνω από 25 μαθητές από τη νέα σχολική χρονιά στην προοπτική της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στους 20 στην Α΄ και Β΄τάξη και 15 στο νηπιαγωγείο.
- Άμεσο ξεπάγωμα των βαθμολογικών προαγωγώνμε επαναφορά της ακώλυτης βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης. Τώρα επαναφορά του μισθού των νεοδιόριστων και των χαμηλότερων βαθμών στα επίπεδα του 2009 στην κατεύθυνση της επαναφοράς μισθών και συντάξεων στο επίπεδο του 2009.
- Παιδαγωγική Ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο – ακύρωση όλων των ιεραρχικών – αυταρχικών μέτρων συγκεντρωτικής διοίκησης της εκπαίδευσης με κατάργηση του σχετικού νομοθετικού πλαίσιου (καθηκοντολόγιο, υποχρεωτικές μεταθέσεις, μετακινήσεις εκπαιδευτικών στα πλαίσια της περιφέρειας, κλπ). Σύλλογος Διδασκόντων με αναβαθμισμένο παιδαγωγικό και αποφασιστικό ρόλο και θεσμοθετημένη πρωταγωνιστική θέση σε όλες τις λειτουργίες του σχολείου. Δημοκρατική λειτουργία της σχολικής μονάδας με συντονιστή, αιρετό και ανακλητό συνάδελφο που θα έχει διδακτικά καθήκοντα και τις ίδιες μισθολογικές απολαβές με όλους τους υπόλοιπους και ανώτατο όριο θητείας.
- Μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης.Ενίσχυση της ειδικής αγωγής. Επαρκής στελέχωση της ενισχυτικής διδασκαλίας, της παράλληλης στήριξης, των τμημάτων ένταξης Στελέχωση και στήριξη της λειτουργίας των ΚΕΔΔΥ.
- Επανίδρυση των σχολικών μονάδων που συγχωνεύτηκαν και ίδρυση νέων όπου χρειάζεται. Το 12θέσιο δημοτικό σχολείο πρέπει να είναι το μέγιστο ανώτατο όριο.
- Για να γίνουν όλα τα παραπάνω απαραίτητη είναι σήμερα η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015 με βάση τις λαϊκές ανάγκες και η γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση (στην προοπτική του 15% του Γ. Κ. Προϋπολογισμού.) με άμεσο διπλασιασμό των επιχορηγήσεων των σχολείων.