Ενημερωτικό 2 Αιρετού ΠΥΣΠΕ

2η Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου συνεδρίασε το ΠΥΣΠΕ για 2η φορά με δύο θέματα:

α) Άδειες ιδιωτικού έργου συναδέλφων. Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα συναδέλφων και δόθηκαν 4 τέτοιες άδειες.

β) Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε κενά. Επικυρώθηκαν από το ΠΥΣΠΕ οι προφορικές τοποθετήσεις  εκπαιδευτικών που είχαν γίνει κατά το διάστημα ενός μήνα. Να σημειωθεί εδώ πως δεν είχαν δοθεί όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς που επέστρεψαν από άδεια πράγμα το οποίο επεσήμανα για να πάρω την απάντηση πως η Διεύθυνση όντως βάζει προτεραιότητες στο ποια κενά θα καλυφθούν (λογική για την οποία έχω εκφραστεί στο προηγούμενο ενημερωτικό).

Σχόλιο για την αναμόρφωση ωραρίου

Στο θέμα των ωρών ειδικοτήτων που λείπουν πληροφορήθηκα στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ πως εγγράφως (με πρακτικό Συλλόγου διδασκόντων και αναμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα) δεν έχει ζητηθεί από σχολείο αναμόρφωση ωραρίου και άρα δεν υπάρχει θέμα.

Προφανώς θέμα υπάρχει: Οι Σύλλογοι διδασκόντων χρειάζεται να ζητήσουν και επίσημα (εγγράφως) αναμόρφωση όπου λείπει έστω και μια ώρα και να μην υποχωρούν στις προφορικές «παραινέσεις» διάφορων στελεχών εκπαίδευσης πως «μην προτείνεται αναμορφωμένο γιατί έτσι κι αλλιώς θα απορριφθεί». Σημειώνω πως στο σχολείο μου (13ο ΔΣ Κομοτηνής) που ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία το αναμορφωμένο πρόγραμμα εγκρίθηκε για όσο διάστημα υπήρχε κενό εκπαιδευτικού Αγγλικής γλώσσας.

Χρειάζεται κάθε Σύλλογος Διδασκόντων όπου λείπουν είτε πλήρες ωράριο εκπαιδευτικού είτε κάποιες ώρες να διαμορφώσει αναμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα (ανεβάζοντας την ώρα σχολάσματος)  με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

~  Όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου να έχουν εξαντλήσει το διδακτικό τους ωράριο

~  Ακόμα και αν δεν έχουν εξαντλήσει το ωράριό τους όλοι πάλι προβλέπεται αναμόρφωση ωραρίου αν λείπουν ώρες από τα αντικείμενα που δε μπορούν να διδαχθούν από ΠΕ70: Ξένες γλώσσες και πληροφορική.

Ο Σύλλογος διδασκόντων συνεδριάζει, αποφασίζει και συντάσσει το αναμορφωμένο πρόγραμμα, και αποτυπώνει σε πρακτικό την απόφαση. Η απόφαση πρέπει να γράφει:

 α)  «Λόγω μακροχρόνιας έλλειψης εκπαιδευτικού ειδικότητας ………… και αφού όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου έχουν συμπληρώσει το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο αποφασίζουμε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος όπως παρακάτω…..»  Η διατύπωση αυτή αφορά ελλείψεις σε ώρες για αντικείμενα που μπορούν να διδαχθούν από ΠΕ70

β) «Λόγω μακροχρόνιας έλλειψης εκπαιδευτικού ειδικότητας …………αποφασίζουμε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος όπως παρακάτω…..»  Η διατύπωση αυτή αφορά ελλείψεις σε ώρες αντικείμενα που δεν μπορούν να διδαχθούν από ΠΕ70

Το πρόγραμμα και αντίγραφο του πρακτικού αποστέλλονται στη Διεύθυνση και τον/τη Σύμβουλο αλλά η εφαρμογή του αναμορφωμένου προγράμματος ξεκινά αμέσως (με την απόφαση) χωρίς καμιά έγκριση.  Αν η έγκριση δε δοθεί για οποιοδήποτε λόγο το ξαναστέλνουμε και συνεχίζουμε να το υλοποιούμε.

Συνάδελφοι/σες στα παιδιά δίνουμε και την ψυχή μας. Στην εργοδοσία δεν πρέπει να χαρίσουμε ούτε λεπτό από το χρόνο μας. Γιατί έτσι το σχολειό μας υπολειτουργεί , συνάδελφοι μας μένουν άνεργοι και η κοινωνία θεωρεί πως όλα δουλεύουν ρολόι και κατευθύνει σε εμάς τα βέλη της για τα όποια προβλήματα δημιουργεί η ανεπαρκής στελέχωση και η υποχρηματοδότηση.

Σύντομο σχόλιο για τους αναγκαίους διορισμούς

Η εικόνα που υπάρχει σε κενά είναι αυτή που περιέγραψα στο προηγούμενο ενημερωτικό: κενά θα συνεχίσουν να προκύπτουν και πως ο μόνος τρόπος για την κάλυψή τους είναι η διεκδίκηση προσλήψεων αναπληρωτών άμεσα και μαζικών μόνιμων διορισμών το καλοκαίρι. Ο Σύλλογός μας χρειάζεται να κάνει σχετικά βήματα δράσης άμεσα και για αυτό πρότεινα στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (5 Μαρτίου) και αποφασίστηκε:

α) Κάλεσμα σε συνάντηση ενημέρωσης όλων των αναπληρωτών όπου θα συζητήσουμε όλοι μαζί και συγκεκριμένες δράσεις και ιδέες στην κατεύθυνση πίεσης για μαζικούς διορισμούς. Η συνάντηση θα γίνει 26 Μαρτίου. Αναλυτικά στο σχετικό ενημερωτικό του Συλλόγου που ελπίζω να εκδοθεί άμεσα.

β) Αποτύπωση το επόμενο διάστημα από το σύλλογο των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς που έχουν τα σχολεία.

Επιπλέον να σημειωθεί πως στη συνάντηση ΔΟΕ-Υπουργού Παιδείας οι απαντήσεις στο θέμα ήταν αρνητικές: Οι διορισμοί θα είναι λίγοι (απροσδιόριστος ο αριθμός) και πάντως δεν θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες. Επιπλέον παραπέμφθηκε στις καλένδες η ενίσχυση του ρόλου των Συλλόγων Διδασκόντων, ο Υπουργός δήλωσε πως δεν καταργεί τον νόμο Διαμαντοπούλου (ν.3848) πέραν των διατάξεων που αφορούν  την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και δεν ξεπαγώνει το μισθολόγιο. Κατά τη γνώμη μου είναι προφανές πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αρνείται τη ρήξη με το μνημονιακό παρόν και παρελθόν παρά τις εξαγγελίες της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s