Ανακοίνωση για την αξιολόγηση και τη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Η μάχη της αξιολόγησης συνεχίζεται μέχρι και την τελευταία μέρα
Χιλιάδες σχολεία συνεχίζουν την απεργία αποχή η οποία έχει παραταθεί μέχρι το Φεβρουάριο
Δεν ανεβάζουμε τίποτα στο παρατηρητήριο, μπλοκάρουμε το σύγχρονο επιθεωρητισμό.
Σας στέλνουμε ανακοίνωσή μας που ήδη έχει φτάσει με επισκέψεις μας στα περισσότερα σχολεία σχετικά με τον αγώνα αυτό και τη στάση του κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Σας ευχόμαστε καλές γιορτές και ξανά με νέες δυνάμεις, τα λέμε στα σχολεία το νέο έτος.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΡΟΔΟΠΗΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Ο αγώνας ενάντια στην αξιολόγηση ενοποιεί στην εκπαίδευση το σύνολο των επιμέρους αγώνων. Μέσα στο αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση:
~ Εμπεριέχεται ο αγώνας για αξιοπρεπή μισθό, ενάντια στο νέο ατομικό μισθολόγιο στο δημόσιο με νέες μειώσεις αποδοχών που θα εφαρμοστεί συνδεδεμένο με την αξιολόγηση.
~ Περιλαμβάνεται ο αγώνας για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία ενάντια στο καθεστώς φόβου και στον όγκο γραφειοκρατίας και εγκυκλίων.
~ Ενυπάρχει ο αγώνας για θέσεις εργασίας και μαζικούς διορισμούς αφού η αξιολόγηση στοχεύει το αντίθετο: την «ανακάλυψη» «μη επαρκών» που θα απολυθούν.
~ Απαντάται ο αγώνας ενάντια στον προκλητικό χορό των δις της ΕΕ μέσω του ΕΣΠΑ που υπάρχουν για τις ανάγκες και αμοιβές των παρατρεχάμενων και των λαμόγιων αλλά όχι για τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου και της κοινωνίας.
~ Βρίσκεται ο ίδιος ο αγώνας ενάντια στο σχολείο της αγοράς και την κοινωνική βαρβαρότητα των πολιτικών ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου, κυβερνήσεων που επιδιώκουν λιγότερο, μικρότερο και φτωχότερο το δημόσιο σχολείο (και κάθε άλλη δημόσια κοινωνική δομή).

Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση δίνουμε τον αγώνα αυτό με όλες τις δυνάμεις μας, έχουμε δηλώσει πως αρνούμαστε να αξιολογήσουμε και να αξιολογηθούμε, πως δε θα κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των αναγκών και δικαιωμάτων του κλάδου και της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τις δυνάμεις του κομματικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού που όχι μόνο στέκονται αντίθετοι αλλά βοηθούν την εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων με τη συμμετοχή τους.

ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) = ΟΜΙΛΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ

Η έναρξη των αξιολογικών φάσεων των διευθυντών αποκάλυψε ολοφάνερα ποιος πραγματικά είναι κατά της αξιολόγησης και ποιος όχι.
Παρά τις (με συντριπτική πλειοψηφία) αποφάσεις του κλάδου ενάντια στην αξιολόγηση το σύνολο των εκλεγμένων και/ή υποψήφιων της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ) που είναι Διευθυντές / προϊστάμενοι έτρεξαν να αξιολογηθούν!
Σε αυτούς περιλαμβάνονται στην περιοχή μας μια σημερινή αιρετός (ΔΗΣΥ), μία σημερινή και εκλεγείσα για την επόμενη διετία αναπληρωτής αιρετός (ΔΑΚΕ), 3 άλλοι υποψήφιοι αιρετοί (1 ΔΑΚΕ, 2 ΔΗΣΥ), 1 μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου (ΔΑΚΕ), 2 αντιπρόσωποι μας στη ΓΣ της ΔΟΕ (1 ΔΑΚΕ, 1 ΔΗΣΥ). Επιπλέον πολλοί ακόμα παλαιότεροι υποψήφιοι των δύο κυβερνητικών παρατάξεων. Απ΄ όλα έχει ο μπαξές!
Φυσικά η στάση τους αυτή δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία….Από πέρσι ακόμα, παρά τους λεκτικούς λεονταρισμούς τους περί ενότητας, ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) προετοίμαζαν το έδαφος για την σημερινή στάση των μελών τους. Ενδεικτικά:
• Όλοι οι αντιπρόσωποί των ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ) καταψήφισαν τους τις σχετικές αποφάσεις κατά της αξιολόγησης τόσο στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας όσο και στη ΓΣ αντιπροσώπων της ΔΟΕ αμέσως μετά.
• ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ(ΠΑΣΚ) αποφάσισαν περί ενιαίας απάντησης στην αυτοαξιολόγηση τον Ιούνη, απόφαση που έβαλε τον κλάδο να εμπλακεί στις διαδικασίες αξιολόγησης αντί να τις αρνηθεί καθολικά. Η σημερινή τεράστια συμμετοχή στην απεργία αποχή που πάρθηκε από την ΑΔΕΔΥ το καλοκαίρι (όπου εκεί ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ δεν έχουν πλέον πλειοψηφία!) έδειξε πως η σωστή κατεύθυνση ήταν εξ αρχής η καθολική άρνηση – μη συμμετοχή σε καμιά διαδικασία όπως υποστηρίζαμε άλλωστε σαν Παρέμβαση στη ΓΣ του Ιούνη.
• Το καλοκαίρι οι ίδιοι Διευθυντές των ΔΑΚΕ- ΔΗΣΥ ήταν που ενώ διαρρήγνυαν δημόσια τα ιμάτιά τους πως δε θα κάνουν την εξ αποστάσεως επιμόρφωση για να γίνουν αξιολογητές, κρυφά την έκαναν! Οι ίδιοι έχουν μετατραπεί σε διαφημιστές και της αυτοαξιολόγησης που προσπαθούν να επιβάλουν ενάντια στη θέληση των Συλλόγων διδασκόντων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας καταγγέλλει με το ενημερωτικό 28 όλους αυτούς για απεργοσπασία, υπονόμευση των αποφάσεων του κλάδου και τους καλεί να παραιτηθούν από όποια συνδικαλιστική θέση ή όργανο είναι εκλεγμένοι. Να σημειώσουμε πως η απόφαση αυτή πάρθηκε βασισμένη σε πρόταση των εκλεγμένων μελών του ΔΣ με τη Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση.
Ακόμα και αυτή η απόφαση όμως απέχει αρκετά από την συνολική πρόταση που καταθέσαμε στο ΔΣ. Η απλή παράθεση 2 τμημάτων της πρότασής μας που καταψηφίστηκαν από τη ΔΑΚΕ (που έχει με 4 στους 7 στο ΔΣ πλειοψηφία) δείχνει τι έχει ακόμα η ΔΑΚΕ στο πίσω μέρος του μυαλού της:
Καταψήφισαν (παραθέτουμε τα 2 τμήματα της πρότασής μας)
1) «Στην κατεύθυνση αυτή το ΔΣ συντάσσει κείμενο όπου όλοι οι εκλεγμένοι/υποψήφιοι ενυπόγραφα δηλώνουν πως αρνούνται να αξιολογήσουν και να αξιολογηθούν για να αποκατασταθεί στα μάτια κάθε εκπαιδευτικού και της κοινωνίας το κύρος του Συλλόγου και η έννοια του συνδικαλισμού»
Γιατί αρνούνται ακόμα και σήμερα να δηλώσουν τα μέλη της ΔΑΚΕ του ΔΣ πως αρνούνται να αξιολογηθούν και να αξιολογήσουν; Μήπως γιατί αυτό είναι το επόμενο βήμα που σχεδιάζουν να κάνουν;
2) «Σχετικά στο παρόν ενημερωτικό επισυνάπτονται
α) Η απόφαση της ΓΣ του Ιούνη του Συλλόγου μας
β) Η απόφαση της ΓΣ του Ιούνη των αντιπροσώπων της ΔΟΕ
γ) Το κείμενο υπογραφών αντίθεσης στην αξιολόγηση που υπογράφηκε πέρσι τέτοια εποχή από το 95% του κλάδου.
Βάσει των παραπάνω το ΔΣ θεωρώντας πως όποιος/όποια έχει δεχτεί και υλοποιεί το ρόλο του αξιολογητή «αποδεδειγμένα ενεργεί ενάντια στο σκοπό του Συλλόγου», αποφασίζει τη διαγραφή των σχολικών συμβούλων και του Διευθυντή εκπαίδευσης από το Σύλλογο εφόσον αξιολογήσουν σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 του Καταστατικού του Συλλόγου»
Γιατί τα μέλη της ΔΑΚΕ του ΔΣ ακόμα και σήμερα αρνούνται να επισυνάψουν στο ενημερωτικό του συλλόγου τα ακριβή κείμενα των αποφάσεων των ΓΣ του Συλλόγου και της ΔΟΕ; Γιατί ακόμα και σήμερα αρνούνται να υλοποιήσουν τις αποφάσεις αυτές που ρητά και ξεκάθαρα λένε πως όποιος αξιολογήσει δεν έχει θέση στο σύλλογο;

ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ δεν μπορούν να αποτινάξουν από πάνω τους το χαρακτήρα του κυβερνητικού συνδικαλισμού, του συνδικαλισμού που χαρακτηρίζεται από παλινωδίες, από ψέματα και υποκρισία, από πελατειακές σχέσεις. Του συνδικαλισμού που τελικά υπερασπίζει τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ (άντε και τα προσωπικά λίγων «δικών τους παιδιών») αλλά όχι αυτά της πλειοψηφίας.

Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση σαν συλλογικότητα του ρεύματος του ανεξάρτητου ταξικού μαχόμενου συνδικαλισμού έχει αποφασίσει πως θα δώσει τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση μέχρι τέλους. Για να μην αναρτηθεί τίποτα στην πλατφόρμα του παρατηρητηρίου, για να μην τολμήσει κανείς σύμβουλος ή στέλεχος εκπαίδευσης να φοβίσει εκπαιδευτικό. Για να βρουν ξανά οι Σύλλογοι διδασκόντων το ρόλο που τους ταιριάζει, αυτόν του κυρίαρχου οργάνου του σχολείου και να εμποδιστεί η νεκρανάσταση του επιθεωρητισμού.

Καλούμε άμεσα κάθε εκλεγμένο σε συνδικαλιστικό όργανο ή θέση διευθυντή ή προϊστάμενη να παραιτηθεί από αυτό αν αξιολογήθηκε εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συλλόγου. Καλούμε κάθε συνδικαλιστή οποιουδήποτε χώρου και παράταξης να δηλώσει δημόσια πως αρνείται να αξιολογήσει και να αξιολογηθεί.
Καλούμε κάθε συνάδελφο/ισα στο σχολείο/νηπιαγωγείο να είναι εξαιρετικά δύσπιστος σε οτιδήποτε αποστέλλεται από Συμβούλους και Διεύθυνση και να μη συμπληρώνει/δέχεται τίποτα εάν δεν επικοινωνήσει πρώτα με το ΔΣ του Συλλόγου.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή σε κάθε διαδικασία που αποφασίζει ο Σύλλογος για την οργάνωση και το συντονισμού του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s