«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ξεπούλημα κάθε δημοσίου αγαθού και διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» της 15 Απριλίου.  Το ίδιο το πλαίσιο αποκαλύπτει πως παρά το συνεχές ξεζούμισμα τα δημοσιονομικά μεγέθη θα χειροτερεύουν τα επόμενα χρόνια (όποτε και θα έρχονται νέα χειρότερα οικονομικά πλαίσια!). Ήδη για το 2011 ανακοίνωσαν επιπλέον 3 δις ευρώ περικοπές πέραν των 23δις αφαίμαξης του κοινωνικού πλούτου μέχρι το 2015 που προβλέπει το πλαίσιο.

Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Ε.Ε και ΔΝΤ με τη επικουρία όλου του αστικού πολιτικού μπλοκ (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗ.ΣΥ, ΔΗΜ.ΑΡ) και τη συνεργασία των ΜΜΕ επιβάλουν (φαύλους) κύκλους τρόμου και κοινωνικού εκβιασμού στην εργαζόμενη πλειοψηφία. 3-4 φορές το χρόνο τα οικονομικά μεγέθη αποδεικνύονται «ξαφνικά» τόσο άθλια που χρειάζεται νέα επιπρόσθετα μέτρα για την εξυγίανσή τους με κίνδυνο καταστροφής της χώρας αν αυτό δε γίνει!  Κάθε φορά επίσης  «κρίσιμη αποδεικνύεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος» με αποτέλεσμα και νέα επιχορήγηση των τραπεζιτών με τα κλεμμένα από το λαό!  Χαρακτηριστικά όλο το πακέτο τοκογλυφικής στήριξης Ε.Ε-ΔΝΤ είναι 110δις (και δεν έχουν καν εκταμιευτεί όλα) και οι τράπεζες έχουν πάρει μέχρι τώρα σε μετρητά και εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ (80) και ΝΔ(28) 108δις! Οι εγγυήσεις είναι μετρητά  καθώς με την ασφάλεια του ελληνικού δημοσίου οι τράπεζες δανείζονται αμέσως το ισόποσο από ιδρύματα του εξωτερικού… Αν δε μπορέσουν να αποπληρώσουν  τα χρέη βαραίνουν όχι τις ίδιες αλλά…το δημόσιο.

Η οικονομική κατάσταση αυτή δεν είναι σύμφυτη της «ελληνικής φύσης» όπως την παρουσιάζουν ευτραφείς υπουργοί, ούτε χαρακτηριστικό της χώρας ή του Ευρωπαϊκού Νότου. Το ίδιο συμβαίνει παντού στην Ε.Ε. Η κλοπή είναι αποτέλεσμα της λύσης που δίνει το παγκόσμιο καπιταλιστικό πλέγμα στην ίδια του την κρίση: Τα κέρδη που έχασε στις κάθε λογής επενδυτικές φούσκες (των ακινήτων, των ομολόγων, των δανειακών  προϊόντων) τα παίρνει πίσω για τη διάσωσή του σαν ζεστό χρήμα με άμεση χρηματοδότηση από τα δημόσια ταμεία που ελέγχει μέσω αστικών κυβερνήσεων.

Αυτή η χρηματοδότηση των τραπεζών μαζί με τις άμεσες επιδοτήσεις στο κεφάλαιο για την «ανάπτυξη», το κόστος της κούρσας εξοπλισμών και  η «εθνική» ματαιοδοξία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004…είναι που φούσκωσαν τα δημόσια χρέη που καλείται να πληρώσει κάθε εργαζόμενος με τη φορολογία του, τις μισθολογικές περικοπές και τη μείωση των κοινωνικών παροχών σε υγεία, ασφάλιση και παιδεία λες και είναι δικά του! Μιλάμε για ξεκάθαρη κλοπή.

Τα νόμιμα βρώμικα κόλπα περί χρέους στον καπιταλισμό.

Φάση πρώτη: Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ε.Ε πήραν ένα τρις ευρώ επιδοτήσεις από τα κράτη της Ε.Ε για να «βοηθήσουν» στην ανάκαμψη από την κρίση που τα ίδια δημιούργησαν! Σώζουν βέβαια έτσι και τους εαυτούς τους….

Φάση δεύτερη: Οι τράπεζες χρησιμοποιούν αμέσως μέρος του ποσού  για να δανείσουν τα ίδια τα κράτη που  τους έδωσαν τις επιδοτήσεις! Μάλιστα για να δανείσουν με καλό τόκο – κερδοφορία για τις ίδιες αξιοποιούν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειζόμενων χωρών! Με τη λεπτομέρεια πως συχνά οι αξιολογητές και οι δανειστές είναι οι ίδιοι….

Φάση τρίτη:  Έτσι τώρα η Ελλάδα, η Ιρλανδία κ.τ.λ. βρίσκονται να χρωστάνε στους ίδιους τραπεζίτες που είχαν χαρίσει και χαρίζουν χρήματα! Οι δανειζόμενες χώρες έχουν οικονομικές δυσκολίες…. Χάρισαν 1 τρις ευρώ και χρωστάνε άλλο 1 σε πρόσφατα και παλιά δάνεια. Πρέπει κάπως να ξεχρεώσουν…. Οι αστικές κυβερνήσεις βγάζουν στο σφυρί ότι έχουν και δεν έχουν και ανακοινώνουν «Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Οικονομικής Στρατηγικής» ή όπως ονομάζονται σε κάθε χώρα..

Φαση 4η: Αγοράζει αυτός που έχει χρήματα…. Δηλαδή οι τράπεζες και άλλοι μεγαλοκαρχαρίες.

Με τον ίδιο τον πλούτο που παράγουμε εξαγοράζουν όσα μας ανήκουν.

Συμπέρασμα : το αστικό κοινοβουλευτικό πολιτικό σκηνικό (με το αζημίωτο φυσικά…. πάντα) και το αδηγάφο από τη φύση του κεφάλαιο υλοποιούν την παροιμία «το να χέρι νίβει το άλλο» με το λογαριασμό να φορτώνεται σε εμάς, την κερδοφορία τους να αυξάνει και τη ζωή μας να καταδικάζεται στη φτώχεια και την ανασφάλεια.

Το σκηνικό της ληστείας

Το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» εν συντομία  περιέχει:

 • Νέες μειώσεις μισθών με το ενιαίο μισθολόγιο και ταυτόχρονη αύξηση ωραρίων εργασίας. Γενικεύει τη μερική απασχόληση στο δημόσιο και «προετοιμάζει» τις απολύσεις μέσω άδειας άνευ αποδοχών και κατάργησης οργανικών θέσεων με ειδικές επισημάνσεις.
 • Νέες συγχωνεύσεις σχολείων και γενικώς δημοσίων υπηρεσιών και παράλληλα εξαθλίωση των υπηρεσιών τους αφού οι δαπάνες θα περικοπούν ξανά.
 • Ξεπούλημα στο κεφάλαιο προς εκμετάλλευση αλλά και αύξηση των τιμολογίων κάθε ΔΕΚΟ. Μεταξύ αυτών η ίδια η ΔΕΗ, ότι έχει μείνει από ΟΤΕ και για πρώτη φορά βγαίνουν στο σφυρί και τμήματα της ύδρευσης. Εντείνεται η παραχώρηση δρόμων, λιμανιών αεροδρομίων κ.τ.λ
 • Νέα υποβάθμιση του τομέα υγείας με κλείσιμο νοσοκομείων, ανατιμήσεις στο κόστος εξετάσεων για τους ασθενείς και νέα μείωση  όσων καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Νέα περικοπή των συντάξεων (αυτή τη φορά στις επικουρικές συντάξεις – ταμεία) αλλά και σε κάθε υπάρχον επίδομα πρόνοιας.
 • Νέες αυξήσεις φόρων και μετατάξεις προϊόντων σε υψηλότερο ΦΠΑ, κατάργηση φοροαπαλλαγών και απελευθέρωση των δημοτικών τελών ώστε οι Καλλικρατικοί ΟΤΑ νε μεταφέρουν το κόστος λειτουργίας σχολείων και νοσοκομείων άμεσα στις πλάτες των τοπικών κοινωνιών.
 • Νέα δωράκια στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο μέσω ξεπουλήματος και των τελευταίων δημόσιων εργαλείων  (ΑΤΕ, Ταμείο παρακαταθηκών και Δανείων, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) στον τραπεζικό χώρο. Οι αγρότες και οι δημόσιοι υπάλληλοι με δάνεια θα στενάξουν….

Όλα αυτά είναι μόνο τα «τακτικά» μέτρα τα οποία στο κείμενο του πλαισίου παρουσιάζονται στο κείμενο του πλαισίου: (http://government.gov.gr/wp-content/uploads/2011/04/Μεσοπρόθεσμο-Πλαίσιο-Δημοσιονομικής-Στρατηγικής_παρουσίαση2.pdf) με όμορφες λέξεις: «εξορθολογισμός δαπανών», «αναδιάρθωση», «νέοι χάρτες» κ.τ.λ. Τα έκτακτα μέτρα έρχονται…..

και οι προβλέψεις του….

 • Παραδέχεται πως οι τόκοι των υπαρχόντων δανείων θα αυξάνονται και μαζί τους θα αυξάνεται και το χρέος που από 110% του ΑΕΠ πέρσι θα γίνει 154% του ΑΕΠ το 2011!!
 • Παραδέχεται πως η ανεργία κινείται επίσημα στο 14,8% αλλά και πως η ανασφάλιστη και ελαστική εργασία τείνει να γίνει κανόνας (φαίνεται αυτό από τις μειώσεις στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από εργοδοτικές εισφορές)
 • Ενώ πανηγυρίζει για τη σχετικά μικρότερη μείωση του ΑΕΠ (-3% φέτος αντί για -4.5% πέρσι προβλέπει μείωση -7% σαν συνέπεια των μέτρων του το 2014 !!
 • To ίδιο το πλαίσιο ομολογεί την αποτυχία της πολιτικής αυτής να βελτιώσει έστω στο μέλλον τη ζωή των εργαζόμενων.  Τάζει δεκαετίες λιτότητας και προβλέπει νέο χειρότερο μνημόνιο από το 2013 και μετά μέσω του Ταμείου Χρηματωπιστωτικής Σταθερότητας της Ε.Ε.

 

Τώρα αναγκαία η απάντηση των εργαζόμενων

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό εξαθλίωσης κανένας άνθρωπος της δουλειάς δεν έχει τίποτα να περιμένει αλλά ούτε και μπορεί να ελπίζει σε μια ανατροπή χωρίς τη δική του συμμετοχή.

Η απάντηση δε μπορεί να δοθεί από τα αστικά πολιτικά κόμματα

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗ.ΣΥ, ΔΗ.ΑΡ, συμφωνούν σε όλα τα ιδεολογήματα του καπιταλισμού, παραδέχονται την «ηθική» της κλοπής του κοινωνικού πλούτου, ψήφισαν είτε το μνημόνιο είτε τις συνθήκες της Ε.Ε που το έχουν επιβάλλει και συμφωνούν με το νέο πλαίσιο του μηχανισμού τοκογλυφικής στήριξης για μετά το 2013.

Η απάντηση δε μπορεί να δοθεί από την αστικοποιημένη αριστερά:

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια “αντιμνημονιακός” αλλά από την άλλη υπέρμαχος της Ε.Ε της πολιτικής του μνημονίου. Το ΚΚΕ αναγάγει την απάντηση στο απροσδιόριστο μέλλον της «λαϊκής εξουσίας» που δεν περιγράφει πως θα έρθει (κοινοβουλευτικά;;) και θεωρεί εκ των προτέρων χαμένο κάθε αγώνα σήμερα. Στηρίζουν αμφότεροι τις 24ώρες εθιμοτυπικές απεργίες για να πραγματοποιήσουν τις κομματικές – παραταξιακές τους παρελάσεις.

Η απάντηση δε μπορεί να δοθεί από τα έδρανα της βουλής

Με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του μνημονίου η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ έχει εγκαταστήσει μια κοινοβουλευτική χούντα όπου ο υπουργός οικονομικών αλλά και στελέχη της τρόικας παίρνουν αποφάσεις που δε νομιμοποιούνται με κανέναν τρόπο από τη θέληση του λαού. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είπε και λέει ανερυθρίαστα ψέματα αγοράζοντας πολιτικό χρόνο.

Η απάντηση δε δίνεται από τον υποταγμένο κομματικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό

Σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ και λοιπές ομοσπονδίες ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ αναμασούν τα φληναφήματα περί ενιαίου μισθολογίου, λοιδωρούν τις συλλογικές συμβάσεις, συμμετέχουν σε όλους τους προσχηματικούς διαλόγους, ενώ αποδέχονται όλα τα ιδεολογήματα του μνημονίου περί ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης κ.τ.λ.

Μαζί  με το ΠΑΜΕ εξακολουθούν ένα χρόνο τώρα να ψηφίζουν από κοινού επετειακές 24ώρες απεργίες χωρίς σχέδιο κλιμάκωσης και προοπτικής για αποφασιστική σύγκρουση με την πολιτική του μνημονίου. Συνεργάζονται σε προεδρεία και αναπαράγουν τη γραφειοκρατία στο εργατικό κίνημα. Επιλέγουν την περιοδική εκτόνωση της οργής των εργαζομένων και όχι τη συσσώρευσή της σε αγώνες που θα επιδιώξουν να νικήσουν. Επενδύουν όχι στην αγωνιστική ανάταση αλλά στη στοίχιση πίσω από τις παραταξιακές τους σημαίες για να εξαργυρωθεί η οργή σε κοινοβουλευτική ψήφο στο μέλλον.

Για αυτό και στη ΔΟΕ η πλειοψηφία ΠΑΣΚ / ΔΑΚΕ:

Αποδέχεται τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, του ίδιου προγράμματος που καθιερώνει την απλήρωτη ελαστική και προσωρινή εργασία στα σχολεία. Δεν σχεδιάζει καμιά κινητοποίηση παρά την καρατόμηση της δημόσιας παιδείας με τις συγχωνεύσεις των σχολείων και το πέταγμα στην ανεργία χιλιάδων αναπληρωτών την επόμενη χρονιά. Δεν περιλαμβάνει καν στη συζήτηση για την 80η ΓΣ της ΔΟΕ το καλοκαίρι θέματα όπως οι συγχωνεύσεις, ο Καλλικράτης αλλά και η γενικότερη οικονομική πολιτική. Συναινεί στο πιο εκβιαστικό εκκολαπτόμενο πλαίσιο μεταθέσεων που επαναφέρει τον επιθεωρητισμό και την υποταγή του εκπαιδευτικού σαν προϋπόθεση για τη μετάθεσή του. Υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανάτασης αγωνιστικού πνεύματος και συγκρότησης κοινωνικών συμμαχιών των εκπαιδευτικών με τους γονείς και τους άλλους εργαζόμενους:

 • Μέλη του προεδρείου του ΔΣ ΔΟΕ και αιρετοί της ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ αν και κατ’ επανάληψη βρέθηκαν στην Κομοτηνή φέτος απέφυγαν όπως ο διάολος το λιβάνι να βρεθούν έστω και σε ένα σχολείο για συζήτηση με συναδέλφους!!  Φυσικά καφέ το πρωί στην πλατεία ήπιαν…. Αυτοί είναι που στα τηλεοπτικά παράθυρα αναγγέλλουν τους «ανένδοτους» 24ώρους αγώνες….
 • Όλη τη χρονιά δεν έγινε κατορθωτό να γραφτεί καν ένα γράμμα προς τους γονείς από τη ΔΟΕ, παρά την πρόταση των Παρεμβάσεων.
 • Η στάση τους είναι τελείως εξωνημένη, είναι υποχείρια της κυβερνητικής πολιτικής και για αυτό κατ επανάληψη άλλωστε η υπουργός Παιδείας τους έχει επαινέσει!!

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΡΗΞΗ – ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε όλα όσα σχεδιάζουν. Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και Γενικές Συνελεύσεις σε σχολεία, γειτονιές και χώρους δουλειάς να συγκροτήσουμε το διακλαδικό μέτωπο εργαζόμενων που με μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες θα ανατρέψει την πολιτική του μνημονίου και όλους τους επίδοξους διαχειριστές της. Με οριζόντιο συντονισμό εργαζομένων και σωματείων, με ανοιχτές επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολείο, τόπο και γειτονιά υλοποιούμε πρόγραμμα δράσεων απειθαρχίας και ανυπακοής πέραν της απεργίας .  Μετατρέπουμε τις ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων σε μέρες πολύμορφων ανατρεπτικών δράσεων που επιχειρούν το μπλοκάρισμα και την ανατροπή πτυχών της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ  ΓΙΑ :

Ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου τώρα:

 • Διαγραφή του χρέους τώρα – Έξοδο από Ε.Ε-ΟΝΕ – Κρατικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση
 • Μισθός 1500 ευρώ καθαρά – αφορολόγητα πρώτος μισθός για κάθε εργαζόμενο
 • Κατάργηση του ΦΠΑ  και των διάφορων ΕΦΚ (καύσιμα, ρεύμα) – Φορολογία 45% των κερδών – Φορολογία εκκλησίας – καμιά εξοπλιστική δαπάνη
 • Παιδεία – Υγεία – Μεταφορές – Ενέργεια κοινωνικά αγαθά δημόσια και δωρεάν για όλο το λαό.
 • Πλήρης δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
 • Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στον 55ο χρόνο ηλικίας.

Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο και δίχρονη δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή

 • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία  στο 15% του Γ.Κ.Π.
 • Καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολείων, τμημάτων και μετακίνηση μαθητών σε άλλα σχολεία
 • Καθιέρωση  ως 20 μαθητών ανά τμήμα στα δημοτικά και ως 15 μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία , στις Α’, Β’ τάξεις και στα μειονοτικά σχολεία.
 • Να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 3848. Μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις και βοηθητικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι πραγματικές ανάγκες.
 • Ενίσχυση των δημόσιων δομών της ειδικής αγωγής. Τώρα νέα τμήματα ένταξης όπου υπάρχουν ανάγκες.

Ανεξαρτητη  Ριζοσπαστικη  Παρεμβαση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s