ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ,

ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Από την αρχή της χρονιάς ευθεία επίθεση στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο σχολείο εξαπέλυσε το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση με την πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους και μειωμένου ωραρίου μέσω ΕΣΠΑ. Πριν ακόμα καταργηθούν και τυπικά οι συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, κατ’ εφαρμογή του μνημονίου, η καμπάνα χτύπησε στο στενό δημόσιο. Χιλιάδες εργαζόμενοι στη δημόσια εκπαίδευση προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές ΕΣΠΑ μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Η αγριότητα του ιδιωτικού τομέα εισβάλλει με τρομακτική βιαιότητα στο δημόσιο σχολείο. Ακόμα και τα προγράμματα stage ωχριούν μπροστά στην υπερεκμετάλλευση των ΕΣΠΑ

 

ΕΣΠΑ: τα εργασιακά δικαιώματα υπό διωγμό

Το ΕΣΠΑ από την ίδια του τη φύση (έτσι καθορίζεται από την Ε.Ε.) δίνεται για προγράμματα περιορισμένου χρονικού διαστήματος (τα συγκεκριμένα είναι ως το 2013) και για θέσεις που θεωρούνται προσωρινές και όχι μόνιμες ανάγκες. Η Ε.Ε. διαμορφώνει τα προγράμματα με στόχο να προωθεί και να επεκτείνει την ελαστική εργασία σε βάρος της μόνιμης. Γι’ αυτό απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκρισή τους είναι η ελαστική εργασιακή σχέση. Ο εργαζόμενος που πληρώνεται με προγράμματα ΕΣΠΑ δε δικαιολογείται να έχει συλλογικό δικαίωμα, σταθερό μισθό, καθορισμένο χρόνο εργασίας και θεσμοθετημένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν επιτρέπεται να θυμίζει η εργασία του σε τίποτα τη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Γι’ αυτό άλλωστε χρειάζονται παρουσιολόγια για συμπλήρωση ωρών (γιατί οι αμοιβές δίνονται μόνο για τις ώρες εργασίας και δεν κατοχυρώνουν δικαιώματα σε αργίες και διακοπές). Γιατί με βάση την ευρωενωσιακή νομοθεσία χρειάζεται να αποδεικνύεται η χρησιμότητά τους και η χρήση τους συνεχώς. Γι’ αυτό άλλωστε, στην συνάντηση στις 12/11 το υπουργείο αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι την επόμενη χρονιά θα δημιουργήσει οργανικές θέσεις για μόνιμους διορισμούς.

Ας θυμηθούμε τα προγράμματα stage. Αφού οι υπάλληλοι εργάστηκαν με αυτά για 7 κι 8 χρόνια με άθλιους μισθούς των 400 ευρώ και με εργασιακές σχέσεις δουλοπάροικων, στο τέλος τους πέταξαν στην ανεργία σα στυμμένη λεμονόκουπα με τη ρετσινιά του βύσματος.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, η δουλειά μέσω ΕΣΠΑ είναι γάγγραινα που η εξάπλωσή της οδηγεί στην ανακοπή κάθε μόνιμης εργασιακής σχέσης στο δημόσιο σχολείο. Για αυτό και στον προϋπολογισμό του 2011 δεν υπάρχουν καν οι κωδικοί δαπανών που αφορούν τόσο τους μόνιμους διορισμούς όσο και τις προσλήψεις αναπληρωτών. Ετοιμάζουν από τώρα την επέκταση του ΕΣΠΑ σε κάθε πρόσληψη εκπαιδευτικού.

Οι άθλιοι του 21ου αιώνα είναι εδώ

Εργαζόμενοι αναλώσιμοι, μιας χρήσης, που τους χρησιμοποιούν όποτε θέλουν, για όσο θέλουν και με όποιο μισθό θέλουν, που μπορούν να τους αλλάζουν τους όρους εργασίας κατά τα συμφέροντα του εργοδότη, αυτό είναι στην πραγματικότητα το πρώτο σχέδιο της ατομικής σύμβασης της ντροπής ΕΣΠΑ. Τα λευκά χαρτιά που δόθηκαν είναι βίαιη απόπειρα να καταργηθούν μέσα από μια υπογραφή όλα όσα κατέκτησε το εργατικό κίνημα με αιματηρούς αγώνες τον προηγούμενο αιώνα. Στην πραγματικότητα το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση ως ο χειρότερος εργοδότης ζητάει από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να υπογράψουν ότι δεν έχουν κατοχυρωμένο μισθό, ασφαλιστικά κι εργασιακά δικαιώματα. Άλλωστε, αυτό γίνεται φανερό εκτός από το λευκό χαρτί της σύμβασης κι από την «υποχρεωτικότητα» που έδωσε το υπουργείο στα επιμορφωτικά σεμινάρια εκτός ωραρίου εργασίας. Παραβιάζει ακόμα και νόμους για να επιβάλλει στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς την απόλυτη υποταγή στις άνωθεν διαταγές από το φόβο της ανεργίας.

 

Το «νέο» σχολείο της αγοράς,

φτηνό, ευέλικτο, ελαστικό

Το υπουργείο παιδείας αφού δημιούργησε 800 μικρά «εγκλήματα» για μαθητές κι εκπαιδευτικούς θέλει να τα στελεχώσει τσάμπα και χωρίς να δημιουργεί καμία προσδοκία ή δυνατότητα μόνιμης εργασιακής σχέσης στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σ’ αυτά. Γι’ αυτό άλλωστε δε δημιούργησε ούτε μία νέα οργανική θέση για καμία από τις νέες ειδικότητες αλλά ούτε διόρισε για τις παλιές. Είναι απολύτως βέβαιο ότι αν η πρόσληψη γίνει μέσω ΕΣΠΑ δε θα διοριστεί ποτέ σ’ αυτές τις θέσεις μόνιμο προσωπικό. Ειδικά στην Α’ βάθμια εκπαίδευση η εμπειρία είναι πλούσια. Στα ολοήμερα δημοτικά εδώ και 12 χρόνια δεν έγινε ούτε ένας(!!!) μόνιμος διορισμός ειδικότητας παρά μόνο πρόσληψη ωρομισθίων. Η ελαστική μορφή εργασίας θα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στην εκπαίδευση. Κατά δήλωση του υπουργείου το νέο λύκειο θα στελεχωθεί κι αυτό με τη σειρά του μέσω ΕΣΠΑ.

Το «νέο» σχολείο ανταποκρίνεται πλήρως στο όραμα της κυβέρνησης για την εκπαίδευση στην εποχή της κρίσης: τεμαχισμένη γνώση, κουτάκια πληροφοριών και δεξιοτήτων σ’ ένα σχολείο φτηνό κι εντατικοποιήμενο με εκπαιδευτικούς λάστιχο σε ανασφαλείς σχέσεις εργασίας.

Είναι φανερό ότι τα σχέδιά τους δεν αφορούν μόνο τους αναπληρωτές. Η καμπάνα χτυπάει για όλους. Την εποχή του μνημονίου, της επιτήρησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η εκπαίδευση που συνδέεται με τους «Καλλικρατικούς» δήμους δεν εξασφαλίζει κανέναν και για τίποτα. Η κατάργηση της μονιμότητας είναι στα σχέδιά τους, όπως καθαρά δηλώνουν με κάθε ευκαιρία κι αφορμή όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες. Το κράτος μας θέλει να του παραδώσουμε χρόνο, σώμα και ψυχή. Εμείς πρέπει να πούμε για άλλη μια φορά, στους μαθητές μας τα πάντα, στον εργοδότη μας ούτε ένα δευτερόλεπτο!

Η ΔΟΕ σε ρόλο γραφείου τύπου του Υπουργείου

Οι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι εδώ και σχεδόν 3 μήνες κι η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) βγάζει ανακοίνωση παραμονές της κινητοποίησης στις 12/11, στην οποία ως άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι έχει τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι όλα βαίνουν μια χαρά! Δεν αγνοεί απλώς τα δικαιώματα των αναπληρωτών αλλά επιλέγει την ένοχη σιωπή και τη συναίνεση. Χρειάστηκε η μαζική παρέμβαση της ΠΕΑΕ και του συντονιστικού Ωρομίσθιων στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ για να βγει στις 8/12 απλά η απόφαση για την επίσχεση εργασίας και αυτή ακόμα με ευθύνη των συλλόγων! Ακόμα και έτσι με τους αναπληρωτές ξεσηκωμένους αρνείται την κήρυξη στάσης εργασίας (στις 14/12) ώστε η κατάθεση των δηλώσεων της επίσχεσης να αποτελέσει αγωνιστικό γεγονός με μαζικά και συντονισμένα χαρακτηριστικά. Σε διατεταγμένη αποστολή με εντολοδόχο το υπουργείο παιδείας, η κυβερνητική ΠΑΣΚ και ο συνοδοιπόρος ΔΑΚΕ αρνείται και την πρόταση των Παρεμβάσεων να κηρυχτεί 24ωρη για όλο τον κλάδο στις 17/12 για να παραλύσει η εκπαίδευση. Θέλουν η οποιαδήποτε διαμαρτυρία να γίνει κατά μόνας και να μην αποκτήσει χαρακτηριστικά μαζικής ανυπακοής και απειθαρχίας.

Στη συλλογικότητα η δύναμη, στην αλληλεγγύη η ελπίδα

Γελάστηκαν υπουργείο και κρατικός συνδικαλισμός ότι μπορούν να γονατίσουν με εκβιασμό και φόβο τους εκπαιδευτικούς. Οι σύλλογοι μαζί με το συντονιστικό ωρομισθίων-αναπληρωτών και την ΠΕΑΕ θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Διεκδικούμε:

§ Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Κατάργηση της ωρομισθίας, της αναπλήρωσης και της αναπλήρωσης μέσα από ΕΣΠΑ. Όχι στην ελαστική εργασία.

§ Όλοι οι αναπληρωτές να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όπως και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί

§ Κατάργηση των επαίσχυντων συμβάσεων μέσω ΕΣΠΑ

§ Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με 1.400 καθαρά πρώτος μισθός

§ Πληρωμή ΤΩΡΑ των δεδουλευμένων.

§ Κάλυψη όλων των αναγκών, πραγματικών και λειτουργικών, με νέες οργανικές θέσεις για κάθε εκπαιδευτικό έργο και με μόνιμους μαζικούς διορισμούς σε κάθε σχολείο ώστε να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι πραγματικές ανάγκες με διορισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών σε όλες τις θέσεις (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπ/κοί ειδικοτήτων, ειδική αγωγή, αντισταθμιστική εκπαίδευση, βοηθητικού προσωπικού, κλπ) στο δημόσιο σχολείο.

Ο Σύλλογός μας να πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων ώστε:

§ Να μην υπογραφεί η σύμβαση της ντροπής έως ότου κατοχυρωθούν τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να εκδοθεί αναλυτικό σημείωμα μισθοδοσίας όπου θα αναφέρεται ο βασικός μισθός και όλα τα επιδόματα.

§ Καμία συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια που γίνονται εκτός του ωραρίου εργασίας και χωρίς υπερωριακή αποζημίωση. Διεκδικούμε υπερωριακή αποζημίωση για όσα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν.

Οργανώνουμε τη δράση μας με:

Μαζική κινητοποίηση – κατάληψη στη Διεύθυνση Π.Ε και Δ.Ε Ροδόπης την Τετάρτη 15/12 ημέρα απεργίας και ώρα 11:00 το πρωί (μετά την απεργιακή συγκέντρωση-πορεία) για να πάρει κάθε αναπληρωτής αναλυτικό φύλλο μισθοδοσίας και να διεκδικήσουμε την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και τους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.

Μαζική κατάθεση δηλώσεων επίσχεσης εργασίας την επόμενη 16/12 αξιοποιώντας τη δίωρη στάση εργασία που κήρυξε ο Σύλλογος.

Μαζί με όλους τους εργαζόμενους συντονίζουμε τους αγώνες μας ενάντια στη βάρβαρη επέλαση των πιο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στη μεταπολεμική ιστορία, για την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε., ΔΝΤ, για την υπεράσπιση των αναγκών και δικαιωμάτων μας.

Η υπόθεση αυτή μαζί με τις 800 μεγάλες αθλιότητες διευρυμένου ωραρίου είναι βόμβα στην καρδιά της εκπαίδευσης. Να την απασφαλίσουμε για να σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης και της Διαμαντοπούλου κι όχι στις ζωές των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας. Μπορούμε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s