Και καλή μας χρονιά!

Και καλή μας χρονιά……

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι  η χρονιά που ξεκίνησε δε μοιάζει με καμιά άλλη…Ζοφερό διαγράφεται το τοπίο στην εκπαίδευση αλλά και σε όλη την κοινωνία αφού μέσα στη ραστώνη του καλοκαιριού μπήκαν οι βάσεις για τις νέες άνυδρες μέρες που ετοιμάζουν για τις ζωές μας.

Οι «έχοντες» δε γνωρίζουν από ανάγκη ξεκούρασης…..ίσως γιατί δεν έχουν ποτέ δουλέψει για να ζήσουν. Έτσι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε απόλυτη συμφωνία με τη λογική της Ε.Ε και του ΔΝΤ (και με την συμφωνία στο γενικό πλαίσιο των ΝΔ και ΛΑΟΣ) «χτύπησε» πολλαπλά το προηγούμενο διάστημα:

Στην  εκπαίδευση:

  • Καταδικάζει στην ανεργία, την ομηρία και την περιπλάνηση δεκάδες χιλιάδες συναδέλφους και στην έλλειψη εκπαιδευτικών τα σχολεία. Σε μια χρονιά με 12000 περίπου συνταξιοδοτήσεις  διόρισε μόλις 2825 εκπαιδευτικούς (1046 δασκάλους και 354 νηπιαγωγούς)

Εκπαιδευτικοί

Α/βάθμιας 20/6/2010

Εκπαιδευτικοί (και μετά τις προσλήψεις  αναπληρωτών τώρα)
Μόνιμοι Περίπου 70000 Περίπου 63000

(-7000 συνταξιοδοτήσεις)

Αναπληρωτές 5250 7800
Σύνολο εκ/κων πλήρους ωραρίου Περίπου 75250 Περίπου 70800

Ακόμα και ο παραπάνω υπολογισμός γίνεται με την υπόθεση ότι θα προσληφθούν 7800 αναπληρωτές στην Α/ Βάθμια εκπαίδευση. Όμως δια στόματος Χριστοφιλοπούλου (συνέντευξη της 28/8) σχεδιάζουν να μην εξαντλήσουν ακόμα και αυτό το όριο προσλήψεων.  Στην καλύτερη πάντως περίπτωση θα υπάρχουν 5000 κενά στην Α΄/ βάθμια εκπαίδευση Αυτά τα κενά θέλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να τα καλύψει με συμπτύξεις σχολείων και τμημάτων ακόμα και πάνω από τα όρια της νομοθεσίας (το όριο βάση νομοθεσίας είναι 25 αυστηρά, δεν υπάρχει πλέον το 10% το οποίο καταργήθηκε το 2006 με τη μεγάλη μας απεργία). Σχεδιάζει ακόμα και υποχρεωτικές μετακινήσεις περίπου 3000 εκπαιδευτικών και μεταξύ βαθμίδων και μεταξύ νομών. Στην περιοχή μας τα κενά είναι περίπου 80-90 πριν την πρόσληψη αναπληρωτών.

  • Ετοιμάζει το νέο σχολείο της αγοράς με επιθεωρητισμό των μέντορων, αξιολογήσεις συνδεδεμένες με τους μισθούς, με τα 800 ολοήμερα της εντατικοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Δε δίνει νέες εκπαιδευτικές άδειες και προγραμματίζει την ολοκληρωτική μετατροπή της διετούς μετεκπαίδευσης του διδασκαλείου (επιπέδου μεταπτυχιακού στην πράξη έως τώρα) σε μονοετές σεμινάριο τα…..Σαββατοκύριακα.
  • Εντείνει με τους αυξημένους αναπληρωτές και ωρομίσθιους την ελαστική εργασία στην εκπαίδευση που υποτίθεται θα καταργούσε…..
  • Ξεκάθαρα το Υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει την πολιτική του Μνημονίου, του ΔΝΤ, της Ε.Ε, της ΕΚΤ και του Συμφώνου Σταθερότητας υπερβαίνοντας μάλιστα ακόμα και αυτά αφού προβλέπουν σχέση αποχώρησης/πρόσληψης 1/1 στην εκπαίδευση ενώ η φετινή πολιτική του υπουργείου αντιστοιχεί σε 1 πρόσληψη ανά 4 αποχωρήσεις!

Αλλά και σε όλη την κοινωνία :

Ψήφισε τον αντιασφαλιστικό νόμο έκτρωμα που βάζει ταφόπλακα στην έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, αύξησε τα χρόνια εργασίας και στην κυριολεξία πετσόκοψε τις συντάξεις.  Ανακοίνωσε την επικαιροποίηση του μνημόνιου αποδεικνύοντας πως δε θα έχει τέλος η αντιλαϊκή επίθεση, πως συνεχώς θα ανανεώνεται, πως συνεχώς νέα βάρη θα πέφτουν στις πλάτες των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων μέχρι την αρχή του 2011 και σε επισπευσμένο χρόνο σε σχέση με το αρχικό κείμενο του μνημονίου:

~ Νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων που θα προσεγγίζει αυτό του ιδιωτικού τομέα και θα συνδέεται με την αξιολόγηση – απόδοση του υπαλλήλου. Δηλαδή μιλάμε για ξεκάθαρη σοβαρή μείωση εκ νέου των μισθών μας.

~ Αυξήσεις σε σειρά φόρων (πετρέλαιο θέρμανσης ή/και μεταφορά στο συντελεστή ΦΠΑ 23% σειράς προϊόντων από το συντελεστή 11% που είναι σήμερα και άρα νέα επιδρομή στο ήδη απομειωμένο εισόδημα όλων των εργαζομένων.

Επιπλέον έδωσε νέο «δωράκι» ρευστότητας 15 δις ευρώ στις τράπεζες και άλλα 4,8 στις λοιπές επιχειρήσεις μέσω του νέου «αναπτυξιακού» νόμου. αποδεικνύοντας πως όταν «χρήματα υπάρχουν» είναι για να δοθούν στο κεφάλαιο. Οι τράπεζες έχουν πάρει έως τώρα: 28δις από την ΝΔ,   25δις από το ΠΑΣΟΚ (μέσα σε 11 μήνες!)  και επιπλέον 10 δις μετρητά από το πακέτο των 110 δις του μνημονίου Ε.Ε – ΔΝΤ απευθείας. Σύνολο 63δις ευρώ σε λιγότερο από δύο χρόνια (το 1/5 του χρέους!). Την ίδια ώρα μας ξεζουμίζουν για περικοπές δαπανών (μισθών, συντάξεων και λειτουργικών) συνολικά περίπου 8 δις ευρώ….Αυτό λέγεται νόμιμη κλοπή πλούτου…

Συνάδελφισσες,   συνάδελφοι είναι απολύτως ξεκάθαρο πως στόχος είναι το ξεπούλημα της ίδιας μας της ζωής προκειμένου να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση. Μας καλούν να πληρώσουμε κάθε μέρα ένα χρέος που δημιουργήθηκε για την κερδοφορία των εχόντων προκειμένου αυτή η κερδοφορία να συνεχιστεί….

Συνάδελφισσες και συνάδελφοι μπορούμε εμείς να δώσουμε σαν εκπαιδευτικοί και σαν σύλλογος την πρώτη απάντηση στην αντιεκπαιδευτική και αντεργατική λαίλαπα. Δεν φτάνει η καταγγελία της αλλά χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα από το Σύλλογό μας και για την ανάσχεση της επίθεσης σε τοπικό επίπεδο και για τη δημιουργία κοινωνικής συμμαχίας των εκπαιδευτικών με γονείς και άλλους εργαζόμενους στην κατεύθυνση δημιουργίας διακλαδικού εργατικού μετώπου που τελικά θα ανατρέψει το μνημόνιο και όσους το υλοποιούν. Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση θα προτείνει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο χρονικό διάστημα, πρόγραμμα δράσης μέσα και έξω από τα σχολεία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η οργή του κόσμου της εργασίας είναι εδώ…. Προετοιμάζονται σαν υπόγειο ρεύμα στις καρδιές, των εκπαιδευτικών, των γονιών, των απολυμένων, οι κοινωνικές κινήσεις που θα διεκδικήσουν και τα άμεσα και αναγκαία για τη συνέχιση της ζωής (διαγραφή του χρέους, ανατροπή του μνημονίου και των υλοποιητών του) αλλά και μια άλλη ζωή χωρίς εκμετάλλευση των ανθρώπων. Δεν είναι προδιαγεγραμμένο το ξέσπασμά αυτών των κινήσεων. Είναι όμως αναγκαίες και με όλες μας τις δυνάμεις εμείς σαν ανεξάρτητο ταξικό συνδικαλιστικό ρεύμα θα βοηθήσουμε στην εκκόλαψη τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s