Σχετικά με όσα έγιναν την 27η Οκτωβρίου

          Ήταν τουλάχιστον πρωτοφανής η ερμηνεία που δόθηκε στο ΠΔ 201 περί 27 Οκτωβρίου ως ημέρας που τα σχολεία λειτουργούν. Η λειτουργία «μεταφράστηκε» από τη διοίκηση σε μάθημα ή σε παραμονή των μαθητών έως τη λήξη του ωραρίου και λειτουργία του ολοήμερου!  Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά στο ΠΔ 201.

          Και αυτό γιατί π.χ το ΠΔ προβλέπει ημέρες λειτουργίας των σχολείων όπως π.χ. 15-22 Ιουνίου που πολύ καλά ξέρουμε πως κανένα μάθημα δε γίνεται. Το ΠΔ ορίζει τις ημέρες που το σχολείο είναι ανοιχτό. Δεν αναφέρει ούτε ποιες ώρες, ούτε ολοήμερο, ούτε μαθήματα ούτε τίποτα. Επίσης το ΠΔ προβλέπει καθαρά πως την 27η Οκτωβρίου γίνονται εορτασμοί. 

            Για να επιβεβαιωθεί το γεγονός περί ερμηνείας , μάθημα και παραμονή των μαθητών έως το τέλος του ωραρίου έγινε μόνο στα μεγάλα σχολεία και μόνο στη Ροδόπη! Δηλαδή όλα τα άλλα σχολεία παρανόμησαν;

           Τι μπορούσε να γίνει;  Ο Σύλλογος Διδασκόντων (όπως και ο νόμος προβλέπει για τους νομολάτρες) είναι το όργανο που διοικεί το σχολείο. Ο Διευθυντής απλά προεδρεύει των συνεδριάσεών του. Ο Σύλλογος Διδασκόντων λοιπόν μπορεί να αποφασίσει ποια ώρα θα γίνει η γιορτή και να καλέσει επίσης τους συναδέλφους του ολοήμερου σε αυτή μεταφέροντας το ωράριό τους. Αυτό και έγινε σε όλη την Ελλάδα.

          Ερώτηματα μας προκαλεί η στάση της διοίκησης. Άλλα έλεγε τόσα χρόνια, άλλα έλεγε πριν 10 ημέρες σε επισκέψεις στα σχολεία και άλλα τις τελευταίες 2 ημέρες πριν την 28  Οκτωβρίου. Σε όλες τις προηγούμενες φορές παρανομούσε; Η τώρα προσπαθεί να αποδείξει πως είναι «κυβερνητικότερη» της κυβέρνησης και άτεγκτη στην εφαρμογή των νόμων (που λάθος τους ερμηνεύει).  Ή μήπως αυτή είναι η λογική της νέας κυβέρνσης ΠΑΣΟΚ; Εντατικοποίηση μέχρι τελευταία στιγμή;

         Δεν ξέρουμε φυσικά τι ακριβώς παίχτηκε στα υψηλά κλιμάκια μεταξύ Διεύθυνσης ΠΕ και ΥΠΕΠΘ. Αυτό που ξέρουμε είναι πως παιχνίδια για τις καρέκλες στις πλάτες  των εκπαιδευτικών και των μαθητών δε θα επιτρέψουμε. Γιατί δεν έπιασε τώρα ο πόνος τη Διοίκηση σε όλα τα επίπεδα για τις 4 χαμένες ώρες μάθημα . Δεν τους πιάνει ο ίδιος πόνος για την απουσία ειδικοτήτων σε πολλά μειονοτικά για παράδειγμα ή κάθε χρόνο για τα κενά στην αρχή της χρονιάς.

         Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως αυτού του είδους λειτουργία των σχολείων δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να μην  επαναληφθεί το φαινομένο στις 25 Μαρτίου. Επισυνάπτεται το ΠΔ 201/98  pd201-98 Μπορείτε να το κατεβάσετε. Τα επίμαχα σημεία είναι στο άρθρο 4.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s