Ανακοίνωση σχετικά με τη συγκρότηση του ΔΣ

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι εδώ!

Ανακοίνωση σχετικά με τη συγκρότηση του ΔΣ του Συλλόγου μας σε σώμα.

            Όπως ήδη γνωρίζετε από το ενημερωτικό 1 του συλλόγου το προεδρείο του ΔΣ συγκροτήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης. Αναπαράγουμε το σχετικό τμήμα :

«Οι δύο παρατάξεις ΔΑΚΕ, και ΠΑΣΚ εισηγήθηκαν διαπαραταξιακό Προεδρείο με τη συμμετοχή και των τριών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. H ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κατέθεσε πρόταση για συγκρότηση διαπαραταξιακού προεδρείου βάσει ορισμένων κριτηρίων. Ακολούθησε συζήτηση όπου ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ δήλωσαν πως δεν μπορούν να δεσμευτούν στα κριτήρια αυτά. Ακολούθως η ΑΝ.ΡΙΖ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δήλωσε πως χωρίς αυτά δεν μπορεί να συμμετάσχει στο προεδρείο. Σύμφωνα με το καταστατικό προχωρήσαμε σε ψηφοφορία και με ψήφους 6 υπέρ και 1 λευκό, έγινε η συγκρότηση του Προεδρείου»                                                                                                                                                          Ενημερωτικό 1

Και εδώ μπαίνουν μια σειρά ερωτήματα :

1)      Ποια ήταν τα κριτήρια αυτά και γιατί δεν αναφέρονται στο ενημερωτικό του συλλόγου;

2)      Γιατί ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ δήλωσαν πως δεν μπορούν να δεσμευτούν στα κριτήρια αυτά;

Θα επιχειρήσουμε μια ενημέρωση και μια ερμηνεία.

Τα κριτήρια που βάλαμε για τη συμμετοχή μας στο διαπαραταξιακό προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν στοιχειώδη και απολύτως βασισμένα σε απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας και στο περσινό διεκδικητικό πλαίσιο του όπως είχε κατατεθεί  σε ολομέλειες προέδρων και αποτυπωθεί και στην αφίσα του Συλλόγου μας. Παραθέτουμε τα κριτήρια όπως ακριβώς διατυπώνονται στην γραπτή τοποθέτησή μας στο ΔΣ.

» Θεωρούμε πως έχουμε θέση στο προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου εφόσον πληρούνται μια σειρά πολιτικοσυνδικαλιστικών κριτηρίων:  

~ Πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα υλοποιήσει άμεσα (από την επόμενη τακτική του συνεδρίαση) τις αποφάσεις των ΓΣ του Συλλόγου για την ίδρυση και λειτουργία απεργιακού ταμείου του Συλλόγου.

~ Πως το νέο ΔΣ θα κινηθεί πολιτικά στην υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν και καθολικής εκπαίδευσης, διεκδικώντας ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή, δημόσια δωρεάν ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς και καμιά εμπορευματοποίηση – επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης.

~  Πως το νέο ΔΣ θα κινηθεί πολιτικά στην κατεύθυνση της διεκδίκησης των αιτημάτων της μεγάλης απεργίας του 2006 για 1400 καθαρά βασικό μισθό στον πρωτοδιόριστο, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας εφ΄ όλης της ύλης, αρχικό διδακτικό ωράριο όλων των εκπαιδευτικών στις 21 ώρες, μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για κάθε εκπαιδευτικό έργο, ανυπακοή και κατάργηση των νομικών πλαισίων της αξιολόγησης – χειραγώγησης – πειθάρχησης (καθηκοντολόγιο, ν.2986, νέος ΔΥΚ, αποφάσεις υποχρεωτικότητας προγραμμάτων κ.τ.λ).

~ Πως το νέο ΔΣ θα κινηθεί άμεσα αγωνιστικά διαμορφώνοντας πρόγραμμα δράσης με συγκεκριμένες κινητοποιήσεις (απεργιακές και/ή άλλες) για την προώθηση των παραπάνω σε τοπικό επίπεδο και άμεσα στην κατεύθυνση της μετατροπής των ωρομισθίων σε αναπληρωτές και της ίδρυσης (και λειτουργίας των υπαρχόντων) νηπιαγωγείων στα χωριά του νομού αλλά και στην πόλη.

~ Πως το νέο ΔΣ θα αφήσει πίσω στο παρελθόν κάθε αντίληψη λειτουργίας του ως πειθαρχικό όργανο ενάντια στις εκάστοτε μειοψηφίες. Πως στα πρακτικά των συνεδριάσεων θα γίνεται παράθεση όλων των διαφορετικών απόψεων που αναπτύχθηκαν.

~  Πως το νέο ΔΣ θα επιχειρήσει την συμμετοχή των συναδέλφων στα δρώμενα του συλλόγου με άμεση και εκ νέου συγκρότηση ομάδων εργασίας για μια σειρά ζητήματα (ενημέρωση, νηπιαγωγεία, μειονοτική εκπαίδευση, πολιτιστικά κ.α.) και θα παρέχει τα μέσα που διαθέτει ο σύλλογος σε κάθε μέλος του για συνδικαλιστική χρήση.

Τα παραπάνω κριτήρια είναι διαρκή, είναι πολιτικά και σε καμιά περίπτωση προσωπικά, και θέτουν ένα ευρύ πλαίσιο λειτουργίας του συλλόγου μας, ένα πλαίσιο που χωρά όλους εφόσον τα παραπάνω αιτήματα είναι κοινά.»                                                                                                Από τη γραπτή τοποθέτησή μας στο ΔΣ

Αυτά λοιπόν είναι τα κριτήρια στα οποία  ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ αρνούνται να δεσμευτούν! Με δύο λόγια : τα κριτήρια αποτελούν μια συμφωνία αρχών στις γενικές κατευθύνσεις που βάζουν. Και σαν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ θεωρούμε πως κάθε συνεργασίας σε πολιτικοσυνδικαλιστικό επίπεδο προηγείται μια τέτοιου είδους συμφωνία.

Γιατί λοιπόν ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ αρνήθηκαν αυτή τη συμφωνία αρχών;

Δεν θα μπούμε στην μικροπολιτική να πούμε πως το έκαναν για να μείνει έξω η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ από το προεδρείο. Αυτό είναι παράπλευρη συνέπεια.

1) ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στα κριτήρια αυτά γιατί εκφράζουν ξεκάθαρα το ρεύμα του (συν)κυβερνητικού συνδικαλισμού και δεν επιθυμούν τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων σε αγωνιστικές και διεκδικητικές κατευθύνσεις. Για αυτό το λόγο και τα κριτήρια αυτά ήταν που με τις ψήφους ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ αφαιρέθηκαν σε σημαντικό βαθμό και από το διεκδικητικό πλαίσιο της ΔΟΕ. Έτσι και εδώ αποφάσισαν να μη δεσμευτούν στην υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, στη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην υπεράσπιση της παιδαγωγικής ελευθερίας στα σχολεία.

2) ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ αρνήθηκαν να συμφωνήσουν στα κριτήρια αυτά γιατί στη σκέψη τους προηγείται το κομματικό κυβερνητικό συμφέρον αντί του συλλογικού & εργατικού. Τα κριτήρια αυτά είναι οι αποφάσεις του Συλλόγου μας και αρνούνται να δεσμευτούν σε αυτές και στην υλοποίησή τους. Δεν συζήτησαν καν την πιθανότητα να δεσμευτούν σε κάποια από αυτά, σε μια προσπάθεια σύνθεσης απόψεων. Είναι ξεκάθαρο: Η ΠΑΣΚ τώρα θέλει ηρεμία, αδράνεια και συναίνεση στις κυβερνητικές επιλογές και όχι αγωνιστικές προετοιμασίες, η ΔΑΚΕ ούτως ή άλλως καταψήφιζε εσαεί τους αγώνες

Αποδεικνύουν έτσι πως θεωρούν απλά χαρτιά τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, τις αποφάσεις παλαιότερων συνεδριάσεων του ΔΣ, πως θέλουν να βάλουν στο χρονοντούλαπο τις ιστορίας κάθε μνήμη των αιτημάτων  της μεγάλης απεργίας του 2006.

 Καλούμε πάντως ακόμα και τώρα ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ να ξεπεράσουν την εξυπηρέτηση κομματικών γραφειοκρατικών και κυβερνητικών γραμμών και συμφερόντων και να δεσμευτούν στα κριτήρια που θέσαμε.  

 Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ μετά και την εκλογική της ενίσχυση έχει ούτως ή άλλως παρουσία στο Δ.Σ αλλά και στην Ελεγκτική Επιτροπή .

Θα συνεχίσουμε στην σταθερή πορεία των τριών χρόνων ύπαρξής μας. Σοβαρή δουλειά ενημέρωσης στα σχολεία με φυσική παρουσία σε αυτά, επιμονή στην υλοποίηση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, μαχητική υπεράσπιση των δικαιωμάτων και αναγκών όλων των συναδέλφων προκειμένου όχι αυτά να μείνουν απλά άθικτα αλλά και να διευρυνθούν. Η θέση μας στο Δ.Σ θα είναι ακριβώς σε αυτή τη κατεύθυνση.

Σε αυτή τη λογική προτείνουμε ως θέματα ημερήσιας διάταξης της τακτικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη και ώρα 14:00 στο 13ο Δημοτικό Κομοτηνής (γραφείο συλλόγου) τα παρακάτω :

1)     Πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου.

2)     Απεργιακό ταμείο του Συλλόγου.

3)     27 Οκτωβρίου. Τι ακριβώς έγινε με τη λειτουργία των σχολείων.

4)     Ομάδες εργασίας & επιτροπές αγώνα στο σύλλογο.

 Καλούμε κάθε συνάδελφο, συναδέλφισσα να παραβρεθεί στη συνεδρίαση και να βάλει και όποιο άλλο θέμα θα ήθελε.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s