Γράμμα στους ωρομίσθιους συναδέλφους

Συνάδελφε – Συναδέλφισσα  ωρομίσθιε/α,

 

            Εργάζεσαι με ένα μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς που παραμένει το ίδιο χωρίς καμιά βελτίωση. Είσαι  το νέο μοντέλο εκπαιδευτικού λάστιχο που θα τρέχει από σχολείο σε σχολείο μέχρι και σε 3-4 σχολεία, χωρίς δικαιώματα, χωρίς να μπορεί να οικοδομήσει σχέση με τους μαθητές.  Είσαι ο/η  εκπαιδευτικός  που πληρώνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών και δεν έχει παρά ελάχιστα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα καταδικασμένος να μην συμπληρώσεις ίσως ποτέ προϋποθέσεις για σύνταξη. Είσαι με λίγα λόγια ο πιο σκληρά εκμεταλλευόμενος, καταδικασμένος στην εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση.

Ο μαύρος δρόμος που άνοιξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την εισαγωγή της ωρομισθίας και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διευρύνεται. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν κατάργησε το  θεσμό, όπως έλεγε ως αντιπολίτευση έως το 2004 αλλά την επέκτεινε και χρησιμοποιεί ωρομίσθιους ακόμα και στο πρωινό πρόγραμμα.

Η εργασιακή κατάσταση των ωρομισθίων γίνεται ακόμα χειρότερη αφού έχει γίνει «αποδεκτό» και «φυσιολογικό» το απαράδεκτο καθεστώς της  πληρωμής σου με καθυστερήσεις μηνών και μόνο ύστερα από την πίεση κινητοποιήσεων αλλά και από την παγωμένη και χαμηλή αμοιβή.

Στην διάρκεια της προπερσινής μεγάλης απεργίας μας μπήκε με ένταση το αίτημα της κατάργησης της ωρομισθίας και της πρόσληψης όλων με σχέση αναπληρωτή και μόνιμου διορισμού αλλά και η αύξηση της αμοιβής των ωρομισθίων. Πρόπερσι τον Οκτώβρη το ΥΠΕΠΘ αλλά και ο Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει την ωριαία αμοιβή τουλάχιστον στα 10 ευρώ καθαρά! Αυτές οι δεσμεύσεις έμειναν κενό γράμμα και «ξεχάστηκαν» κάτω από την εντεινόμενη λιτότητα και τις νέες περικοπές στους προϋπολογισμούς του 2008 & 2009.

Δυστυχώς το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα δεν βάζει το ζήτημα της ωρομισθίας και της ελαστικοποίησης της εργασίας ως κεντρικό ζήτημα και σε άμεση σύνδεση με τους άλλους εργαζόμενους. Οι ωρομίσθιοι της εκπαίδευσης, οι υπενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι άλλων υπουργείων, οι κάθε λογής συμβασιούχοι των ΟΤΑ βρίσκονται όλοι στην ίδια χαβούζα της ανασφάλειας της φτώχειας και της περιοδικής ανεργίας. Παρ’ όλα αυτά η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ δεν εντάσσει τους ωρομίσθιους ισότιμα μέλη στα συνδικάτα ενώ και η ΔΟΕ (μετά από πιέσεις ετών) δέχτηκε την εγγραφή των ωρομισθίων μόλις από φέτος. Αλλά και ο σύλλογος μας πέραν της τυπικής αποστολής ενημερωτικού για την εγγραφή ωρομισθίων δεν προχωρά σε άλλες συγκεκριμένες κινήσεις για την εγγραφή ωρομισθίων (π.χ κάλεσμα και ανοιχτή συζήτηση ως άτυπη συνέλευση ωρομισθίων με πρωτοβουλία του Συλλόγου).

 

Συνάδελφε ωρομίσθιε/α : Σε καλούμε να γίνεις τώρα μέλος του συλλόγου!

 

Με τη συμμετοχή σου στο σύλλογο και την κοινή δράση να πάρεις θέση για να αναπτύξουμε την πάλη για τα δικαιώματά σου στη σταθερή και μόνιμη δουλειά και την αξιοπρεπή αμοιβή με πλήρη εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

 

Με τη συμμετοχή και τη δράση σου να διεκδικήσουμε για όλη την εκπαίδευση:

ü                  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς. Κανένας χωρίς δουλειά. Οργανικές θέσεις στα σχολεία (πολυθέσια και ολιγοθέσια) για κάθε αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο (εκπαίδευση μεταναστών, ενισχυτική διδασκαλία, ξενόγλωσση εκπαίδευση, μουσική εκπ. κ.α.).

ü                  Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών τώρα για να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα χιλιάδες πραγματικά κενά. Κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή – ωρομίσθιου και αντικατάσταση τους με μόνιμους διορισμούς.

ü                  Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Δωδεκάχρονη δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ( 1/20  στο Δημοτικό,1/15 στο Νηπιαγωγείο

ü                  Μείωση του ωραρίου στα επίπεδα της δευτεροβάθμιας. Ανάλογη αύξηση των οργανικών θέσεων ανά σχολείο και στελέχωση του με μόνιμο προσωπικό και όχι με υπερωρίες, αναπληρωτές και ωρομίσθιους.

ü                  Όχι στα ελαστικά συστήματα πρόσληψης και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Όχι στο 60-40%.  Κριτήριο για το διορισμό ο χρόνος λήψης πτυχίου.

(Τα παραπάνω είναι τμήμα μόνο του διεκδικητικού μας πλαισίου, όλο το διεκδικητικό πλαίσιο στην ιστοσελίδα www.aneksartiti.wordpress.com)

 

Με τη συμμετοχή και τη δράση σου και όσο δεν καταργείται ο θεσμός του ωρομίσθιου να διεκδικήσουμε :

·                     Την άμεση καταβολή των έως τώρα δεδουλευμένων και την πληρωμή χωρίς καθυστερήσεις, στο τέλος κάθε μήνα. Τον διπλασιασμό της αμοιβής της ώρας.

·          Τη μετατροπή των συμβάσεων των ωρομισθίων σε συμβάσεις αναπληρωτών με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

·                     Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε και σχετική εγκύκλιος (1984), που καταργήθηκε το 1998. και την κάλυψη των οδοιπορικών σε περίπτωση μετακινήσεων σε πολλά σχολεία. Την κανονική απόδοση των ενσήμων.

·                     Τη μη ανάθεση εφημερίων και άλλων εργασιών όπως σίτιση στα ολοήμερα, παρελάσεις, εκδηλώσεις κλπ που είναι έξω από τις συμβατικές  υποχρεώσεις του ωρομίσθιου.

·                     Τη διαφανή διαδικασία πρόσληψης από τον ενιαίο πίνακα για κάθε εκπαιδευτικό έργο, για να σταματήσουν επιτέλους τα ρουσφέτια που οργιάζουν σε πολλές περιπτώσεις.

·                     Τη συμμετοχή των ωρομίσθιων στη διαμόρφωση των προγραμμάτων για να αποφεύγονται οι πολλαπλές μετακινήσεις και τα σπαστά ωράρια. Τη συμμετοχή των ωρομισθίων, ισότιμα, στους συλλόγους διδασκόντων του σχολείου.

·                     Τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο σε Α΄βάθμια και Β΄βάμια (με βάση τις 21 ώρες την εβδομάδα).

·                     Την  αύξηση της Φυσικής Αγωγής σε 3 ώρες στο δημοτικό.

 

Συνάδελφε ωρομίσθιε/α : Σε καλούμε να γίνεις τώρα μέλος του συλλόγου!

 

            Οι ενέργειες που πρέπει να κάνεις είναι οι παρακάτω και μπορούν να γίνουν όλες από το σχολείο ή τα σχολεία όπου εργάζεσαι:

~ Ζήτησε από τους συναδέλφους ή το διευθυντή/ντρια του σχολείου το ενημερωτικό με την αίτηση εγγραφής σου που έχει σταλεί από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε Ροδόπης

~ Συμπλήρωσε την αίτηση και στείλε τη με FAX από το σχολείο στο 2531022462 (το τηλέφωνο και φαξ του Συλλόγου).

~ Επικοινώνησε τηλεφωνικά με έναν/μια συνάδελφο από το ΔΣ του Συλλόγου (τα τηλέφωνα τους είναι όλα στο ενημερωτικό) για να τον/την ενημερώσεις και να κανονίσετε την καταβολή της ετήσιας συνδρομής σου (50 ευρώ). Η συνδρομή είναι ίδια για όλα τα μέλη του συλλόγου. Εάν θέλεις να μάθεις που χρησιμοποιείται η συνδρομή ρώτησε το μέλος του ΔΣ.

~ με την εγγραφή σου αποκτάς συνδικαλιστική κάλυψη από το Σύλλογο, δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες του συλλόγου και συμβάλεις στη μαζικότερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων σου. Επίσης αποκτάς το δικαίωμα οικονομικής βοήθειας από το ταμείο Αλληλοβοήθειας του Συλλόγου (όπου πηγαίνει τμήμα της συνδρομής σου) σε περίπτωση ανάγκης.

 

Συνάδελφε ωρομίσθιε/α :

Ζήτησε από όποιο μέλος του ΔΣ μιλήσεις ενημερωτική συνάντηση για όλους τους ωρομίσθιους προκειμένου να ενημερωθείς για τα δικαιώματά σας και να συντονίσετε τη δράση σας για την άμεση καταβολή δεδουλευμένων. Ζήτησε τη δημιουργία ομάδας εργασίας ωρομίσθιων στο Σύλλογο για τον πιο πάνω λόγο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s