Μπαμπινιώτης VS Βερέμη. Μια κόντρα παραπλάνησης.

 Μια πρώτη ενέργεια του κ. Σπηλιωτόπουλου ήταν να διορίσει υπεύθυνο «διαλόγου» τον πολύ κύριο Μπαμπινιώτη πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αμέσως ο κύριος Βερέμης πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας διαμαρτυρήθηκε γιατί «υποσκελίστηκε» και δήλωσε πως η αντιστοιχία μεταξύ τους είναι αυτή Πρωθυπουργού — Υπουργού (Πρωθ: Βερέμης,      Υπουρ:Μπαμπινιώτης) αφού το ΕΣΥΠ είναι θεσμικά ανώτερο όργανο από αυτό του «διαλόγου». Αμέσως η είδηση ήταν η κόντρα των δύο πανεπιστημιακών, τα κανάλια άρχισαν να ασχολούνται με αυτό και άφησαν στην άκρη την ουσία: τα επίδικα δηλαδή του διαλόγου.

Άλλωστε για το ζωντανό κόσμο της εκπαίδευσης οι δύο κύριοι αυτοί δε φέρουν παρά απόψεις που αν και διαφέρουν διαχειριστικά έχουν τον ίδιο απολύτως πυρήνα πολιτικής λογικής. Ας δούμε λοιπόν τι λένε και τι έχουν κάνει για την εκπαίδευση τα παπαγαλάκια του κυβερνητικού διαλόγου:                    

 Ο ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ

Στην πρόσφατη ιστορία της εκπαίδευσης, δεν μπορούμε να λησμονούμε την περίοδο της κυβέρνησης ΝΔ/Μητσοτάκη, στην οποία για μια ακόμη φορά κεντρική θέση στα εκπαιδευτικά ζητήματα είχε αναλάβει ο πρόεδρος του (ιδιωτικού) Αρσακείου, κ. Μπαμπινιώτης.

Τα μέτρα που είχε προτείνει, και παρά την  αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος θα είχαν εφαρμοστεί αν η κυβέρνηση δεν έπεφτε κάτω από το βάρος των λαϊκών αντιδράσεων, έχοντας στην πλάτη της δολοφονημένο το Νίκο Τεμπονέρα, και ένα πρόγραμμα επιθετικού ξεπουλήματος και ιδιωτικοποιήσεων κάθε δημόσιου αγαθού.

Κατά την θητεία του κ. Μπαμπινιώτη επανέρχονται οι εξετάσεις σε Ε’ και Στ’ Δημοτικού, ανά τρίμηνο, με διπλή βαθμολογία των μαθητών. Προτείνει την εφαρμογή περιφερειακών εξετάσεων για την εισαγωγή στο Γυμνάσιο, κατά τα Θατσερικά πρότυπα που προέκτειναν τον βαθύ ταξικό αποκλεισμό των μαθητών από τις βασικές σπουδές.

Προτείνει την αποδέσμευση της εγγραφής των μαθητών από τον τόπο διαμονής τους, στοχεύοντας  στη δημιουργία κατά Δήμο ενός σχολείου για την ελίτ, κάποιων σχολείων που θα ανταγωνίζονται για να μπουν στην «Α’ εθνική», και των υπολοίπων που θα λειτουργούν για την «πλέμπα». Η πρόταση αυτή κατηγοριοποιεί σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς θα σχετιζεται σαφώς και με τη χρηματοδότηση των σχολείων.

Προτείνει την  αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με βάση τις επιδόσεις των μαθητών τους. (Να γιατί τέτοια επιμονή στις εξετάσεις !!), με στόχο την απόλυτη διαφοροποίηση στο εκπαιδευτικό σώμα και τη διάσπαση των ενιαίων δικαιωμάτων.

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούσαν τους πυλώνες της επιθετικής νεοσυντηρητικής κυβέρνησης Μητσοτάκη και το έως σήμερα πρόγραμμα για την παιδεία της ΝΔ πριν τις εκλογές του 2004 που «πάγωσε» όμως μετά το κίνημα του 2006 (απεργία, φοιτητικό) και τη μη αναθεώρηση του συντάγματος.

Στο ενδιάμεσο 1993-2004 ο κύριος Μπαμπινιώτης γίνεται Πρύτανης του ΕΚΠΑ. Το 2002—2004 προσπαθεί να εκδιώξει τους φτωχούς φοιτητές από τις εστίες του πανεπιστημίου στα Ιλίσια (καταβάλλοντας ένα ασήμαντο αντίτιμο ως επιδότηση ενοικίου) για να ανακατασκευάσει τις εστίες και να τις νοικιάσει σε δημοσιογράφους από εξωτερικό για την Ολυμπιάδα του 2004 με υψηλότατο τίμημα! Οι φοιτητές των εστιών με συμπαράσταση σχεδόν όλων των φοιτητικών συλλόγων και μετά από τρίμηνη καλοκαιρινή κατάληψη των εστιών νικούν και όχι μόνο δεν φεύγουν αλλά πετυχαίνουν και την κατασκευή νέων εστιών στο ΕΚΠΑ. 

Ο ΒΕΡΕΜΗΣ

Ο άλλος της παρέας δεν πάει πίσω. Πρόεδρος του ΕΣΥΠ διετέλεσε «λαγός» των κυβερνητικών επιλογών . Ήταν ο προάγγελος του νόμου πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, ήταν ο προκλητικός που χαρακτήριζε ως  τεμπέληδες τους φοιτητές, ήταν ο «σύμμαχος» της Γιαννάκου κατά τη διάρκεια της μεγάλη μας απεργίας.

Επικίνδυνες για όλη την εκπαίδευση και για την πρωτοβάθμια ειδικότερα είναι οι αντιλήψεις που προωθεί για τη διάρθρωση του σχολείου.

Ο κ. Βερέμης υποστηρίζει μια δομή όπου των πανεπιστημιακών σπουδών θα προηγείται ένα προπαρασκευαστικό έτος. Διευκρινίζει πως δε θα μειωθούν τα χρόνια της λυκειακής η γενικά της Β/βάθμιας εκπαίδευσης. Τότε που θα βρεθεί το ένα επιπλέον έτος;

Ο κ. Βερέμης υποστηρίζει πως το έτος αυτό πρέπει να αφαιρεθεί από την  πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα από το δημοτικό. Πρώτη φορά πέταξε την ιδέα το περασμένο καλοκαίρι. Προφανώς η κυβέρνηση της ΝΔ ήθελε να εκτιμήσει τις αντιδράσεις του κλάδου.

Η πρόταση αυτή είναι επικίνδυνη για πολλούς λόγους. Εν συντομία: Παιδαγωγικά γιατί     οδηγεί σε συμπύκνωση της ύλης,     εντατικοποίηση των μαθητών και σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου. Πιθανό αποτέλεσμα η αύξηση της σχολικής αποτυχίας και εγκατάλειψης για να μην πούμε για την ψυχολογική ισορροπία των ήδη σήμερα πιεσμένων μαθητών μας από την ύλη των νέων βιβλίων.

Εργασιακά γιατί άμεσα οδηγεί σε μείωση των θέσεων εργασίας του σχολείου που από 12 χρόνια γίνεται 11 (με την απώλεια έτους στην Α βάθμια). Επίσης γιατί θα οδηγήσει σε πλήρη εντατικοποίηση τη δουλειά νηπιαγωγών και δασκάλων που θα πρέπει σε 6 χρόνια να κάνουν αυτά που χρειάζονται 7 σήμερα (8 με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση). 

Μορφωτικά για όλη την κοινωνία    αφού οι μαθητές ενός τέτοιου συστήματος θα κληθούν να αντιμετωπίσουν     αφηρημένες ιδέες στα 11 τους χρόνια , σε μια ηλικία που η επιστήμη θεωρεί ότι δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν! Πιθανό αποτέλεσμα οι αυριανοί πολίτες να είναι ημιμαθείς σε ζητήματα μαθηματικών & φυσικών επιστημών και άρα επιρρεπείς στο θρησκευτικό ή παραψυχολογικό σκοταδισμό. Ταυτόχρονα σαν πολίτες να έχουν δυσκολίες στο χώρο εργασίας τους λόγω έλλειψης γνωστικού υπόβαθρου και άρα να είναι ελέγξιμοι και υποταγμένοι.

 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη. Οι προτάσεις και των δύο είναι επικίνδυνες. Η κόντρα που προβάλλεται έχει στόχο απλά να περιορίσει την κοινή γνώμη σε μία από τις δύο επιλογές και να μην ασχοληθεί μια κάποια άλλη.

Και οι δύο προτάσεις είναι βαθύτατα ταξικές σε βάρος των εργαζόμενων:

 Οδηγούν μαθηματικά σε αύξηση της παραπαιδείας και άρα του οικονομικού κόστους σε βάρος των γονιών. Και στις δύο τα φροντιστήρια θα ανθίσουν αφού οι μαθητές θα τρέξουν σε αυτά για να τα βγάλουν πέρα είτε με τις συνεχείς εξετάσεις Μπαμπινιώτη  είτε με την δυσβάσταχτη ύλη Βερέμη.

Οδηγούν σε εγκατάλειψη ακόμα και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Όσοι μαθητές δεν θα αντέχουν το εξεταστικό μαραθώνιο Μπαμπινιώτη ή το βομβαρδισμό πληροφοριών Βερέμη θα εγκαταλείπουν.

Οδηγούν σε αποκλεισμό των φτωχών στρωμάτων από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ποια οικογένεια των δύο γονιών των 700 ευρώ θα αντέχει να πληρώνει φροντιστήρια τόσα χρόνια για την εισαγωγή των παιδιών της σε Πανεπιστήμιο;

Οδηγούν σε υποταγή το εκπαιδευτικό κίνημα. Οι εκπαιδευτικοί θα είναι συνεχώς ελεγχόμενοι μέσω βαθμολογιών των μαθητών τους. Οι μαθητές ούτε που θα σκέφτονται κινητοποιήσεις χαμένοι στο λαβύρινθο της εντατικοποίησης.

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ

Απέναντι στη Σκύλα και τη Χάρυβδη μία είναι η λύση: Η Αργώ του Ιάσονα! Ξεφεύγοντας από τα ψευτοδιλήμματα να ακολουθήσουμε το δρόμο που διεκδικεί :

~ Δίχρονη δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή και ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο χωρίς εξεταστικούς/ταξικούς φραγμούς.

~ Ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο για όλους τους νέους.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s