Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΚΑΤ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

          Μια από τις καινοτομίες του υπουργείου παιδείας και καθημερινό σκηνικό για τις περισσότερες από εμάς είναι οι προκάτ  αίθουσες νηπιαγωγείων.Ένα μεγάλο μέρος των αναγκών και του νομού Ροδόπης καλύπτεται και φέτος με την χρήση προκατασκευασμένων κτιρίων.   Κι αν εξωτερικά μας φαίνονταν σαν κλουβιά η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όταν μπει κανείς μέσα. Καλούμαστε να κάνουμε μέρος της καθημερινής μας εκπαιδευτικής δράσης στα αντιπαιδαγωγικά προκάτ κτίρια στοιβάζοντας σε πολύ μικρούς χώρους πολλά παιδιά, στοιβάζοντας φωνές , όνειρα, παιχνίδια, φαντασία. Καθημερινά όλες εμείς προσπαθούμε ένα πρόγραμμα καθόλου στατικό -όπως αυτό του νηπιαγωγείου- να το κάνουμε πράξη σε χώρους τόσο ακατάλληλους, σχεδόν επικίνδυνους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι αίθουσες αυτές μας θύμισαν τα κοντέινερ που μοιράστηκαν στους πυρόπληκτους της Ηλείας και στους σεισμοπαθείς. Μικρά πλαστικά – λαμαρινένια κλουβιά, με καθημερινά λειτουργικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε , παίζοντας σχεδόν καθημερινά εκτός από το ρόλο του εκπαιδευτικού, αυτό του ηλεκτρολόγου, του υδραυλικού και άλλους πολλούς.

Παρακάμπτοντας πολλές από τις αντίξοες συνθήκες εμείς προσπαθούμε να δουλέψουμε με φαντασία, θέλουμε τους μαθητές μας να αυτενεργούν, να ανακαλύπτουν, να δημιουργούν, να βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους αλλά και με εμάς. Θέλουμε μαθητές ζωντανούς αλλά δυστυχώς τους έχουμε εγκλωβισμένους. Δεν έχουμε καν δυνατότητα ανανέωσης του παιδαγωγικού μας υλικού. Και οι γωνιές είναι αναγκαστικά 4 όσες αυτές της λαμαρίνας γύρω μας. Τελικά διαπιστώνουμε η εκπαιδευτική πολιτική έχει ανάγει την ύπαρξη των απαραίτητων συνθηκών στην φαντασία και την δημιουργικότητα της νηπιαγωγού.

Στη φαντασία της νηπιαγωγού , που την τοποθέτησαν σε μια αίθουσα με αλλόφωνους μαθητές και χωρίς καμιά πριν επιμόρφωση της είπαν καλωσορίσατε στον χώρο εργασίας σας. Όπως ανέφερε και μία συνάδελφος που εργάζεται σε τμήμα με αλλόγλωσσους μαθητές «ένιωθα πως με έριξαν σε μια βαθιά θάλασσα, ενώ εγώ δεν ήξερα κολύμπι και μου είπαν απλά κολύμπα!»

     Στη φαντασία της νηπιαγωγού και οι περισσότερες από εμάς σαστίσαμε όταν για πρώτη φορά μπήκαμε σε μια τέτοια τάξη και αντικρίσαμε μαθητές που δεν μας καταλαβαίνουν και δεν τους καταλαβαίνουμε, αφού προηγουμένως δεν είχαμε περάσει από καμία επιμορφωτική διαδικασία για την ιδιαιτερότητα της εκπαίδευσης αλλόγλωσσων μαθητών.

Στη φαντασία της νηπιαγωγού και δεν υπάρχουν υλικά για αλλόφωνους μαθητές, φτιάξε τα μόνη σου, χωρίς επιχορηγήσεις, χωρίς εξοπλισμό συχνά χωρίς καν νηπιαγωγείο…

Τη φαντασία όμως της νηπιαγωγού την απειλούν καθημερινά οι αυξήσεις ωραρίου, η μισθολογική ταπείνωση, την απειλούν τα τμήματα με 25 μαθητές, οι τάξεις κλουβιά, η περικοπή των δαπανών, οι περιορισμένες παιδαγωγικές μας ελευθερίες και ο ελεύθερος μας χρόνος που συνεχώς συρρικνώνεται.

Για να γίνει η φαντασία μας πραγματικότητα, για να πάρει το νηπιαγωγείο των κοινωνικών αναγκών σάρκα και οστά διεκδικούμε σήμερα:

~ Δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο, δημόσιο και δωρεάν, παρεχόμενο μόνο από το Υπουργείο Παιδείας. Κανένα άλλο «νηπιαγωγείο» στη μειονοτική εκπαίδευση. Ενιαίος  14χρόνος εκπαιδευτικός σχεδιασμός, για όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης με κατεύθυνση τέτοια που να δείχνει σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ιδιαίτερες μαθησιακές και κοινωνικές  ανάγκες των παιδιών.

~ Συστηματική ίδρυση και λειτουργία νέων νηπιαγωγείων στα χωριά του  νομού για να  καλυφθούν  οι ανάγκες της μειονότητας για προσχολική αγωγή. Όλα τα νηπιαγωγεία διαφόρων φορέων να ενταχθούν άμεσα στο ΥΠΕΠΘ. Κατάργηση των νόμων 2218, 2240/ 94 για την αποκέντρωση. Κανένα  Νηπιαγωγείο στους Δήμους και στους Ιδιώτες.

~  Άμεση καθολική εφαρμογή  της μονοετούς υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.  Κανένα παιδί 4-6 χρόνων έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία.

~ Γενναία χρηματοδότηση για την εξασφάλιση επαρκούς ασφαλούς πλήρους εξοπλισμένης και σύγχρονης σχολικής στέγης για τα νηπιαγωγεία. Μείωση των νηπίων στην αναλογία 1/15. Κανένα προκάτ του χρόνου στο νομό. Μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών. 

 ~ Άρνηση χορηγών και ιδιωτικοποίησης πλευρών του δημόσιου Νηπιαγωγείου. Άρνηση εφαρμογής οποιωνδήποτε διαδικασιών αξιολόγησης. Διασφάλιση του περιεχομένου εκπαίδευσης και του ρόλου του νηπιαγωγείου στη βάση της ολόπλευρης ανάπτυξης του παιδιού σ’ όλους τους γνωστικούς τομείς.

~ Όχι στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των νηπιαγωγών (αυθαίρετες μετακινήσεις, ελαστικά ωράρια στις περιπτώσεις απουσίας ή άδειας στα νηπιαγωγεία. Καμία επέκταση ωραρίου των νηπιαγωγών και των νηπιαγωγείων. Θεσμοθέτηση διδακτικού ωραρίου νηπιαγωγού ίσο με αυτό των εκπαιδευτικών της β/βάθμιας εκπαίδευσης.

 

Σχολιάστε