ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009

 

Διευρυνεται η ληστεια των εργαζομενων    

         Μια άνευ προηγουμένου βίαιη και σφοδρή επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009, από την κυβέρνηση της ΝΔ. Επίθεση, η οποία εκδηλώνεται:

α) Με μία μεγάλης έκτασης φορολεηλασία, καθώς εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και μικρομεσαία στρώματα καλούνται να πληρώσουν περισσότερα από 7 δισ. ευρώ νέους φόρους  β) με τη νέα καθήλωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού παραπέμπει σε εισοδηματικές αυξήσεις, ανάλογες του προβλεπόμενου (θεωρητικού) πληθωρισμού . Και όλα αυτά σε συνθήκες περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας (υπάρχει η υπεραισιόδοξη εκτίμηση για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,7%) και όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων.

 Αναλυτικά: Ο προϋπολογισμός του 2009 προβλέπει επιπλέον φόρους 7,1 δισ. Ευρώ. Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 65,9 δισ. ευρώ και να φτάσουν το 25,3% του ΑΕΠ, έναντι 57,3 δισ. ευρώ (24,1% του ΑΕΠ το 2008) και να σημειώσουν ποσοστό αύξησης 14,4%! Ειδικά τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,1 δισ. ευρώ, από 53,8 δισ. ευρώ το 2008 στα 60,9 δισ. ευρώ το 2009 και να αυξηθούν ποσοστιαία κατά 13,2%! Αύξηση, η οποία προφανώς ενσωματώνει την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την κατάργηση του αφορολόγητου, τις ρυθμίσεις των φορο – εκκρεμοτήτων και των ληξιπρόθεσμων χρεών κλπ. Η φορολογία στην ακίνητη περιουσία, το μεν 2008 σημείωσε αύξηση 158,1%, ενώ το 2009 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 58% και να φτάσει τα 1,6 δισ. ευρώ μέσω του ΕΤΑΚ και του κτηματολογίου.

Από τα κυβερνητικά δρέπανα δε γλιτώνουν ούτε οι κοινωνικές εκείνες ομάδες οι οποίες βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περικοπή κονδυλίων από το «Ταμείο κατά της Φτώχειας». Έναντι αρχικής διακήρυξης για «προικοδότησή του» από το 2008 με 500 εκατ. ευρώ – με προοπτική το 2010 να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ – για το μεν 2008 διαθέτουν μόλις 100 εκατ. ευρώ και για το 2009 άλλα 350 εκατ. ευρώ και αυτά είναι όλα. Ερωτώμενος για το συγκεκριμένο θέμα, ο Γ. Αλογοσκούφης δικαιολόγησε τις περικοπές, επικαλούμενος τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης… Ανέφερε ότι «από το 2007 το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχουν γίνει στη διεθνή οικονομία κοσμογονικές αλλαγές και οπωσδήποτε έχουν οδηγήσει σε κάποιες προσαρμογές, κυρίως στο τι μπορούμε να κάνουμε. Διότι έχουν μειωθεί οι δυνατότητές μας και έχουν αυξηθεί οι περιορισμοί μας»!

Έτσι συνολικά οι δαπάνες παραμένουν στάσιμες… Αναμένεται να διαμορφωθούν στο 28,7% του ΑΕΠ – και σε απόλυτα μεγέθη στα 65,9 δισ. ευρώ – ενώ το 2008 είχαν διαμορφωθεί στο 28,5% του ΑΕΠ, στα 60,4 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, οι πολιτικές υποχρηματοδότησης των κοινωνικών τομέων του προϋπολογισμού (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση) διατηρούνται στο ακέραιο. Ανέφερε, τέλος, ότι το 2009 δε θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ επέμεινε στην εφαρμογή των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 3%, από 4,3%, ενώ πιστή η κυβέρνηση στην πολιτική λιτότητας – εν μέσω οικονομικής κρίσης – επιδιώκει τη μείωση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ από 2,5% το 2008.

Για την ανεργία τίθεται ο φιλόδοξος στόχος να παραμείνει στο 7,5%, όσο και το 2008, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλη άνοδος και θα φτάσει στο 9%.

ΠΑΙΔΕΙΑ : Τα ίδια χάλια!

Στα ίδια χαμηλά και ανεπαρκή επίπεδα κινούνται και οι δαπάνες για την Παιδεία και για το 2009. Συνολικά, οι δαπάνες που διατίθενται στο υπουργείο Παιδείας από τον προϋπολογισμό είναι 7.148.715.000 ευρώ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι 805.000.000 ευρώ. Το σύνολο των δαπανών για την Παιδεία, αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,16% του προϋπολογισμού (από 7,2% πέρσι) ή σε ποσοστό 2,97% του ΑΕΠ (από 2,9% πέρσι).

Όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις θα κυμαίνονται στα επίπεδα του πληθωρισμού. Αν μάλιστα υπολογιστεί και η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, που θα ροκανίσει τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών, οι εργαζόμενοι θα υποστούν εκ νέου πραγματική μείωση του εισοδήματός τους το 2009. Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση 6,8% στο κονδύλι για μισθούς και 12,7% για συντάξεις, το 2009. Το 2008 με αυξήσεις των συγκεκριμένων κονδυλίων κατά 8% και 13,5% αντίστοιχα, οι αυξήσεις στους μισθούς ήταν 3,5% και λίγο παραπάνω- κοντά στο 4% – στις συντάξεις. Μισθωτοί και συνταξιούχοι έχασαν επί της ουσίας σημαντικό μερίδιο της αγοραστικής τους δύναμης, αφού ο πληθωρισμός κλείνει για το σύνολο του 2008 σε επίπεδα υψηλότερα του 4%. Μικρό καλάθι θα πρέπει να κρατούν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η δαπάνη για το ΕΚΑΣ, που αυξήθηκε φέτος κατά 23,4%, θα αυξηθεί το 2009 μόλις κατά 6,3%!

 Στην άλλη μεριά του λόφου…

Την ίδια στιγμή τα 28 δις για τις τράπεζες υπάρχουν μια χαρά εκ των οποίων αρκετά θα φύγουν εκτός χώρας (σύμφωνα πάντα με οικονομικές εφημερίδες) για να χρηματοδοτήσουν «επενδύσεις» (βλ. αρπαχτές & επιχειρήσεις για περισσότερα κέρδη) των τραπεζών αυτών σε αναπτυσσόμενες οικονομίες των Βαλκανίων..

Υπάρχουν επίσης αρκετά χρήματα για μίζες, για Βατοπέδια, και για προμήθειες από το ξεκοκάλισμα που ετοιμάζουν τα κοράκια του νεοφιλελευθερισμού για διάφορα κοινωνικά & επιχειρήσεις ( ΟΣΕ και Ολυμπιακή που διαλύονται σε κομμάτια, ρεύμα που η ΔΕΗ αγοράζει  από ιδιώτες σε 5/πλάσια τιμή από αυτή που τους πουλάει κ.τ.λ)

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s