Η ταυτότητά μας ! Ξανά για όσους δεν γνωρίζουν….

 Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση Π.Ε. Ροδόπης: γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια  κάτω από  το πνεύμα  αναζήτησης μιας νέας συλλογικότητας, από εκπαιδευτικούς του συλλόγου μας που αντιλαμβάνονται ότι δεν αρκούν μόνο ψήφοι για να αλλάξει το θολό τοπίο της εκπαιδευτικής και κοινωνικής μιζέριας και φτώχειας που όλοι βιώνουμε.  

           Όχι άλλη μια παράταξη,… αλλά μια άλλη συλλογικότητα!

 Λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά :

Αντιτάσσουμε στην πολιτική άποψη της ανάθεσης και της αντιπροσώπευσης (που θέλει μόνο  Δ.Σ  και  αιρετούς να «λύνουν τα προβλήματα») τη λογική της άμεσης  δημοκρατίας των Γενικών Συνελεύσεων που επιδιώκει τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται με συλλογική δράση.

Αντιτάσσουμε στην πολιτική άποψη των άνωθεν κομματικών εντολών τη συλλογική πρωτοβουλία, δημιουργία και χειραφέτηση. Αντιτάσσουμε στον παραδοσιακό συνδικαλισμό των κυβερνητικών λύσεων, των διαδρόμων και των συμβιβασμών, τον κοινωνικό συνδικαλισμό της πράξης και των αναγκών.

Λειτουργούμε ανεξάρτητα:

Ως συλλογικότητα δεν έχουμε καμιά κομματική δέσμευση ή στράτευση. Αντιθέτως αποτελούμε ένωση ελεύθερων βουλήσεων που στηρίζει την ενότητά της περισσότερο στη διαφορετικότητα και την πολυφωνία αντί στη διατεταγμένη κομματική γραμμή.

Απέχουμε συνειδητά και καταγγέλλουμε  πρακτικές που διαιωνίζουν / αναπαράγουν πελατειακές σχέσεις, μηχανισμούς «εξυπηρετήσεων» σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, μηχανισμούς διαχείρισης της εξουσίας από λίγους για λίγους.

 Λειτουργούμε ταξικά :

Θεωρούμε πως ο σημερινός παραγόμενος από τους εργαζόμενους πλούτος (άρα και από εμάς σαν εργαζόμενοι της εκπαίδευσης) αρκεί για να ζούμε όλοι από μια δουλειά αξιοπρεπώς, για πλήρη ασφάλιση και περίθαλψη, για λιγότερο χρόνο και χρόνια εργασίας, για μια εκπαίδευση που θα καλύπτει τις μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών. Αυτός ο πλούτος καταληστεύεται από το σύγχρονο καπιταλισμό και τους μηχανισμούς του (τραπεζικά, χρηματιστηριακά και άλλα συμφέροντα) υπό τη κάλυψη διοικητικών – πολιτικών – οικονομικών ολοκληρώσεων όπως ή Ε.Ε, το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ κτλ. Βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση συνεπώς με κάθε τι που μας κλέβει τον ελεύθερο χρόνο μας, περιορίζει τα κοινωνικά δικαιώματα σε παιδεία, υγεία, ασφάλιση , δημοκρατική έκφραση όπως και αν αυτό εμφανίζεται και σε οποιοδήποτε επίπεδο (τοπικές αυθαιρεσίες της διοίκησης, αντιασφαλιστικοί νόμοι, αναθεώρηση συντάγματος, συνθήκες Ε.Ε, καταστολή κ.τ.λ)

Σαν εκπαιδευτικοί  παρεμβαίνουμε στους όρους εργασίας μας, στην οργάνωσή της και κυρίως στο περιεχόμενο της. Ακόμη κι αν ήμασταν καλοπληρωμένοι, το σημερινό σχολείο την ίδια πίεση θα μας πρόσφερε γιατί είναι βαθύτατα άνισο, επιλεκτικό και ισοπεδωτικό. Πεποίθησή μας είναι ότι εκτός από τους υλικούς όρους της εργασίας μας (αξιοπρεπείς μισθούς, ωράριο εργασίας, υλικοτεχνική υποδομή) πρέπει παράλληλα να διεκδικήσουμε και την παιδαγωγική μας αυτονομία και την επιστημονική μας χειραφέτηση.

Λειτουργούμε μαζικά:

Ζούμε και αναπνέουμε στο χώρο εργασίας μας. Είναι απαραίτητο για εμάς να επικοινωνούμε με τη φυσική παρουσία μας στα σχολεία με όλους τους συναδέλφους / ισες όλο το χρόνο και όχι μόνο σε περιόδους εκλογών!  Για αυτό και επισκεπτόμαστε συστηματικά τα σχολεία, για να ακούσουμε και να συνδιαμορφώσουμε τις μάχιμες και αποτελεσματικές λογικές που μπορούν να φέρουν νικηφόρο αποτέλεσμα για τις διεκδικήσεις μας. Θεωρούμε άλλωστε πως πρώτο βήμα για τη μαζική δράση είναι η ουσιαστική και αμφίδρομη επικοινωνία.

Ζούμε και αναπνέουμε και σε όλη την κοινωνία. Για αυτό επιδιώκουμε ο σύλλογός μας να προχωρήσει σε οριζόντιο τοπικό συντονισμό με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού (αλλά και των γειτονικών) ξεπερνώντας τη δυσκίνητη και κομματική γραφειοκρατική ηγεσία των ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ.

Δεν είμαστε μόνοι μας! Συμμετέχουμε σε ένα πανελλαδικό δίκτυο συλλογικοτήτων με τίτλο «Ανεξάρτητες, αυτόνομες, αγωνιστικές, ριζοσπαστικές, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε» όπου συμμετέχουν και άλλες τοπικές συλλογικότητες σαν τη δική μας. Οι Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας αποτελούν ένα δίκτυο αυτόνομων, ανεξάρτητων, αγωνιστικών ομάδων – κινήσεων που συγκροτούνται και λειτουργούν σε επίπεδο συλλόγων με πλήρη αυτοτέλεια και ελευθερία δράσης, σε αντιπαράθεση με τον κατεστημένο κρατικό – κυβερνητικό – κομματικό συνδικαλισμό.  Το δίκτυο αυτό είναι το πλατύ, πολύμορφο, ενωτικό, ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα που σημάδεψε με τη δράση και τις πρωτοβουλίες του όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες στην εκπαίδευση.

Είναι ολόκληρη η  πολύτιμη αγωνιστική εμπειρία των τελευταίων χρόνων από τη νίκη κατά της αντιδραστικής αναθεώρησης του Συντάγματος, τη μεγάλη απεργία του 2006 ,τους αγώνες για τα δικαιώματα των νηπιαγωγών και των ωρομισθίων, τα αγωνιστικά ξεσπάσματα του κόσμου της εργασίας ενάντια στη φτώχεια, την καταστολή, τις μίζες, τον πόλεμο.

Το δίκτυο αυτό για την παρέμβαση και στο περιεχόμενο της εργασίας μας έχει συγκροτήσει τον Παιδαγωγικό Όμιλο. Ο Παιδαγωγικός Όμιλος αποτελεί μια πρωτοβουλία για την άμεση παρέμβαση στη εκπαιδευτική πράξη και προσπαθεί :

~ να συμβάλλει  σε μια πλατιά μορφωτική — πολιτιστική αναγέννηση και διαμόρφωση νέων ιδεών , αντιλήψεων και πρακτικών.

~ στο να δώσει φωνή σε όλες τις παιδαγωγικές πρακτικές που δεν χωρούν στα όρια της κυρίαρχης παιδαγωγικής της «αγοράς».

~ να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό δίκτυο επικοινωνίας , διαλόγου και ανταλλαγής   εμπειρίας που θα στηρίζει τη διδακτική πράξη της ζωντανής εκπαίδευσης.

 Συνεχίζουμε αποφασιστικά!

Η συνεπής δράση μας τοπικά (αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο η αντίστοιχη του δικτύου) βρίσκει μεγαλύτερη κάθε χρόνο ανταπόκριση από τους συναδέλφους/σες. Η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση (και το δίκτυο των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων πανελλαδικά) είναι τρίτη δύναμη εκλογικά στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (με μέσο πανελλαδικό ποσοστό το 11% παρόλο που συμμετέχει με συλλογικότητες μόνο στους μισούς συλλόγους της χώρας).

Συνάδελφε, συναδέλφισσα θα μας δεις στο σχολείο σου, να σε ακούμε και να ενημερώνουμε, να συζητάμε, να αποφασίζουμε και να δρούμε. Έχουμε ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες για τον ελεύθερο χρόνο μας, τους μισθούς και την ασφάλισή μας, την ανασφάλεια τη δική μας, των γονιών μας και των παιδιών μας ή των φίλων μας. Θα μας δεις και στο δρόμο, στις απεργίες και στις διαδηλώσεις, όπου ο κόσμος της εργασίας απαιτεί τον πλούτο που παράγει.

Βαρεθήκαμε:

 να ρυθμίζουν τη ζωή μας με ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις κάποιοι κουμπάροι,

οι επαγγελματίες κομματικοί συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ που έχουν χρόνια να μπουν σε τάξη να μας προσφέρουν «λύσεις»

«αδέκαστοι» υπουργοί να ζητούν να     λάμψει η δικαιοσύνη λίγο πριν αποκαλυφθούν οι μίζες τους,

τα golden boys και οι τεχνοκράτες του καπιταλισμού να θησαυρίζουν από τις απολύσεις και τις πτωχεύσεις

 οι τραπεζίτες και τα κέρδη τους να γιγαντώνονται και να παίρνουν δώρο 28δις από τους φόρους μας,

 τα σύμφωνα σταθερότητας της Ε.Ε, να μας ζητούν θυσίες για το καλό της οικονομίας! (αλλά όχι της δικής μας)

το «βαθύ» κράτος που σκοτώνει και χτυπά ατιμώρητο και την τηλεοπτική ψευτοδημοκρατία που μεταφέρει τα πραγματικά πολιτικά επίδικα στη ζυγαριά των δημοσκοπήσεων. 

Συνάδελφε συναδέλφισσα, δεν κατέχουμε καμιά απόλυτη αλήθεια απλά δεν είμαστε οπαδοί της αδράνειας. Σε καλούμε να επικοινωνήσεις μαζί μας για να συζητήσουμε και εκτός σχολείου, για να συμμετάσχεις εάν θες σε όσα κάνουμε, για να μας ασκήσεις κριτική, να ανοίξεις συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα. Σε μια εποχή όπου ο κόσμος αλλάζει  με ταχύτητες φωτός, ενώ οι άνεμοι της ανατροπής (κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής) φυσάνε σε ολόκληρη τη γη εμείς απλά :

δεν αντέχουμε της βολής τη σιγή!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s