Μικρές ιστορίες (συν)κυβερνητικού συνδικαλισμού….

Πριν λίγο καιρό…

ο συνάδελφος Ιωαννίδης Γιώργος που είναι α) Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας       β) Αιρετός εκλεγμένος με την ΠΑΣΚ και γ) Πρόεδρος του Ν. Τμήματος της ΑΔΕΔΥ ζήτησε την (οικονομική) συνδρομή του Συλλόγου μας για τη διοργάνωση εκδήλωσης – ημερίδας θεματολογίας Αγωγής Υγείας. Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε θέτοντας όμως 2 προϋποθέσεις:

Α) Να μην γίνει η εκδήλωση – ημερίδα σε ημέρα απεργίας.

Β) Να αναφέρεται ο σύλλογός μας ως συνδιοργανωτής.

Έτσι με έκπληξη προχθές παρατηρήσαμε πως σε έγγραφο της Διοίκησης με υπογραφή του Διευθυντή εκπαίδευσης κ. Μαρίνου Κωνσταντινίδη  και με ευθύνη του υπεύθυνου Υγείας κ. Ιωαννίδη Γιώργου πραγματοποιείται εκδήλωση με συνδιοργανωτή το σύλλογό μας μεν, αλλά σε ημέρα απεργίας δε (10 Δεκεμβρίου απεργία ΑΔΕΔΥ για το ταμείο πρόνοιας).

Άρα :

1) Η Διοίκηση (Διευθυντής Εκπαίδευσης και Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας) παραβίασαν κατάφωρα την εκφρασμένη θέληση του συλλόγου να συμμετάσχει στην εκδήλωση μόνο σε μέρα που δεν θα υπάρχει απεργία. Με δύο λόγια καπέλωσαν το σύλλογο κανονικά.

2) Από πολύ καιρό είναι γνωστό τόσο στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ όσο και στη Διοίκηση ότι 10 Δεκέμβρη είναι ημέρα απεργίας. Τι εξυπηρετεί η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας; Μήπως τη δημιουργία κλίματος απεργοσπασίας (μάλιστα με τη συμμετοχή του συλλόγου «με το ζόρι»), μήπως την απαξίωση των απεργιακών κινητοποιήσεων;

3) Ο εκλεγμένος αιρετός (με την ΠΑΣΚ) επέλεξε την ημέρα της απεργίας να σταθεί με την πλευρά της εργοδοσίας και όχι με την πλευρά των εκπαιδευτικών. Διότι είναι πολιτική επιλογή να διοργανώνεις εκδήλωση ως Διοίκηση σε μέρα απεργίας ενώ είσαι εκλεγμένος συνδικαλιστής. Ο Διευθυντής εκπαίδευσης επίσης προφανώς δεν απώλεσε ξαφνικά την κομματική του ταυτότητα (πρώην συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ). Μάλιστα είναι πασίγνωστο ότι η επιλογή ανθρώπων για τις θέσεις αυτές έχει καθαρά κομματικά κριτήρια.

 

Μερικά συμπεράσματα :

1) Ο κυβερνητικός γραφειοκρατικός κομματικός συνδικαλισμός κάνει κακό στην εκπαίδευση και υπονομεύει τους αγώνες των εκπαιδευτικών. Άλλωστε στελέχη των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ εναλλάσσονται σταθερά τόσο στις κυβερνητικές θέσεις (Διευθυντές Π.Ε – προϊστάμενοι – άλλες θέσεις υπευθύνων) όσο και στις θέσεις αιρετών χρησιμοποιώντας μάλιστα τις δεύτερες για την μελλοντική αναρρίχησή τους στις πρώτες! Αποδεικνύεται έτσι πως εργοδοσία και κομματικός συνδικαλισμός είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.

2) Η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός κομματικός συνδικαλισμός έδειξαν λίγο παλαιότερα (απεργία 2006/ ανέντιμοι εκπαιδευτικοί κ.τ.λ.) και πρόσφατα (ΕΔΕ στην Ανατολική Αττική σε απεργούς, ΕΔΕ στη Σύρο για άρθρο συναδέλφου 20ετίας!, απόπειρα νοθείας στη Κέρκυρα στις πρόσφατες εκλογές αιρετών), που έχουν «γραμμένα» τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων στην εκπαίδευση. Εδώ από κοινού προσπάθησαν να εμπλέξουν το σύλλογό μας σε ενέργειες που έχουν τουλάχιστον ύποπτα κίνητρα. Στόχος τους η υποταγή και πειθάρχηση των εκπαιδευτικών στην αυξανόμενη εντατικοποίηση και τον διοικητισμό.

3) Η ανάγκη όλων μας για επιμόρφωση χρησιμοποιείται διπλά από τη διοίκηση (η οποία ας μην ξεχνάμε ότι υλοποιεί κυβερνητική πολιτική). Αφ ενός για να υπονομεύσει τις ίδιες μας τις κινητοποιήσεις αφ’ ετέρου για να μετακυλήσει το όποιο κόστος της επιμόρφωσης στις πλάτες μας. Έτσι η «φτωχή» διοίκηση Πρωτοβάθμιας της κυβέρνησης των 28 δις προς τις τράπεζες, ζητά την οικονομική συνδρομή του Συλλόγου για το ψευτοποσό των 150 ευρώ! Αλλά έτσι είναι όταν για μια ακόμα φορά οι δαπάνες για την παιδεία μειώνονται….

3) Η ΔΑΚΕ πρέπει να απολογηθεί όχι για άμεσες πράξεις στο περιστατικό αλλά για το κυβερνητικό έργο που στηρίζει παίζοντας το ρόλο του κυβερνητικού απολογητή. Την καλούμε να καταγγείλει αμέσως σαν παράταξη το περιστατικό απεργοσπασίας από τη Διοίκηση (γιατί τέτοιο είναι).

4) ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ πρέπει να απολογηθούν γιατί κατ’ επανάληψη τοπικά και πανελλαδικά κάνουν επιλογές συνδικαλιστών στα ψηφοδέλτιά τους που είτε αδιαφορούν για τη γνώμη των συλλογικών οργάνων, είτε υπονομεύουν απεργίες, είτε εκλεγμένοι σε Δ.Σ δεν απεργούν, είτε διώκουν συναδέλφους είτε κάποια ή όλα αυτά μαζί. Πρέπει να εξηγήσουν τελικά πως οι κομματικοί συνδικαλιστές τους από «υπέρμαχοι» των εκπαιδευτικών μετατρέπονται την επόμενη των εκλογών σε εργοδότες τους!

5) Η ΠΑΣΚ των όψιμων «σοσιαλιστών» δεν έχει ξεχάσει ούτε καν το «πνεύμα» της εποχής που  το κόμμα της κυβερνούσε. Ακόμα στελέχη της είναι είτε «πολυθεσίτες» του συνδικαλισμού, είτε μεταπηδούν αποσπώμενοι από θέσεις όπου έχουν εκλεγεί σε κομματικά γραφεία μακριά από το χώρο του σχολείου.

6) Είναι προφανές πως δεν διαφωνούμε ούτε με την εκδήλωση , ούτε με το θέμα της, ούτε μας απασχολούν οι προσωπικές επιλογές των συναδέλφων Ιωαννίδη και Κωνσταντινίδη. Τελικά το θέμα δεν είναι οι προσωπικές επιλογές συγκεκριμένων ανθρώπων αλλά οι πολιτικές επιλογές των παρατάξεων. Διαφωνούμε: με τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (και των αντίστοιχων παρατάξεών τους) που υποθάλπουν τέτοιες πράξεις και αντιλήψεις, με τις λογικές της «ανάθεσης» και του «καπελώματος» των συλλογικών οργάνων, με τις τακτικές απομάκρυνσης του ζωντανού κομματιού της εκπαίδευσης από τη συλλογική δράση.

 

Καλούμε : Τη Διοίκηση να μεταθέσει την ημερομηνία της εκδήλωσης και να διορθώσει την ανακοίνωσή της σεβόμενη τον απεργιακό μας αγώνα.

                   :  Το Σύλλογο να καταγγείλει το περιστατικό.

 

Συνεχίζουμε : Αμεσοδημοκρατικά, ταξικά, ανεξάρτητα, αγωνιστικά, ανυπάκουα

Παλεύουμε : για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, όλων των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας,

Αναπνέουμε : στις Γενικές μας Συνελεύσεις, στην απεργία, στους δρόμους του αγώνα

 

Είμαστε εδώ παρόντες σε πείσμα αυτών που ακόμα και πρόσφατα «μας ήθελαν» να φεύγουμε να θυμίζουμε πως :

 

δεν μπορούμε να φέρουμε μόνοι μας το φώς

αλλά μπορούμε πάντα να θυμίζουμε

πως το σκοτάδι δεν είναι μόνο και ανίκητο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s