Ανακοίνωση για το ταμείο Πρόνοιας

ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

και την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει στους τραπεζίτες 28 δις εκατ. Ευρώ!  

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Στις μέρες μας το οικοδόμημα του νεοφιλελευθερισμού σαρώνεται και ο καπιταλισμός αμφισβητείται από εκατομμύρια πολίτες. Η κρίση που ξεκίνησε στις Η.Π.Α. απλώθηκε στην Ευρώπη. Αυτοί που χθες ζητούσαν λιγότερο κράτος και  που θεοποιούσαν την αγορά, που ξεπούλησαν όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, απαιτούν τώρα κρατική παρέμβαση. Αυτοί που μιλούσαν για μείωση των κρατικών δαπανών στην παιδεία, την ασφάλιση και την υγεία σήμερα δίνουν τεραστία ποσά για να σωθούν οι τράπεζες. Η κυβέρνηση από τη μια μοιράζει το αμύθητο ποσό των 28 δις ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες, προκαλώντας τα αισθήματα χιλιάδων ανέργων, μισθωτών, ανασφάλιστων εργαζομένων, αγροτών, νεολαίων και συνταξιούχων, που βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει, ενώ αρνείται να βάλει χρήματα και να καλύψει τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, που με την πολιτική των κυβερνήσεων δημιουργήθηκαν.

 

Το Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων καταρρέει

 

Η ευθύνη είναι των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η κατάρρευση των ταμείων είναι το αποτέλεσμα μια μακρόχρονης καταλήστευσης των χρημάτων των εργαζομένων από τα ταμεία και το χάρισμά τους στους βιομηχάνους και τους επιχειρηματίες. Η κλοπή ξεκίνησε  από τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 με την άτοκη δέσμευση των αποθεματικών των ταμείων από την Τράπεζα Ελλάδος για να τα χορηγήσει άτοκα στις επιχειρήσεις και στο κεφάλαιο στο όνομα της εθνικής ανάπτυξης. Συνεχίστηκε με τα δάνεια προς το κεφαλαίο με επιτόκιο 4%, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε με 25% τη δεκαετία του ‘70 και του ’80, με το τζόγο του χρηματιστηρίου το 99 και τα δομημένα ομόλογα το 2006-07 όπου χάθηκαν δισεκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα οι εργοδότες και κράτος ακόμα και σήμερα δεν καταβάλλουν τις εισφορές μεγιστοποιώντας την κλοπή των ταμείων. Την ίδια στιγμή με το κτύπημα της μόνιμης σταθερής εργασίας μέσα από την ανασφάλιστη εργασία των stages, τις μισθώσεις έργου, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την ωρομισθία  δίνουν ένα ακόμη κτύπημα στην καρδιά των ασφαλιστικών ταμείων, αφού δεν καταβάλλονται εισφορές.

 

Η σημερινή κατάσταση του ταμείου  με αριθμητικές λεπτομέρειες

Εξ αιτίας των πολιτικών που άσκησαν οι κυβερνήσεις χρόνια τώρα και το οδήγησαν στη χρεοκοπία και την αδυναμία να καταβάλει το ΕΦΑΠΑΞ σε 13.795 εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση εδώ και 18 μήνες. Ήδη 80 συνάδελφοι που περίμεναν για το ΕΦΑΠΑΞ έχουν ….πεθάνει. Για να δοθεί το ΕΦΑΠΑΞ στις αιτήσεις (13.795 χ 43.000 ευρώ μέσος όρος) που εκκρεμούν απαιτούνται 593.185.000. ευρώ. Το ταμείο έχει σε μετρητά 38.965.920. ευρώ και σε ομόλογα 62.769.414. ευρώ.  Σύνολο 101.734.384.00 ευρώ, (αποτίμηση στοιχείων 7/10/2008) και αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ.  Η κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει χρήματα στο ταμείο από τον προϋπολογισμό και να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά του. Επιχειρεί με μπαλώματα να κλείσει τρύπες, ενοποιώντας υγιή με ελλειμματικά ταμεία. Προχωρά την ενσωμάτωση του ΤΑΔΚΥ(Δημοτικών Υπαλλήλων) στο Ταμείο Πρόνοιας Δ.Υ., για να πάρει τα 600 εκατ.  ευρώ που έχει αποθεματικό για να καλύψει προσωρινά το έλλειμμα.

Οι συνδικαλιστές του κομματικού γραφειοκρατικού

συνδικαλισμού είναι συνυπεύθυνοι!

Ολόκληρη η κομματική ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος  (ΑΔΕΔΥ & ΓΣΕΕ)   έχει  μεγάλες ευθύνες γιατί συναίνεσε και αποδέχθηκε τις πολιτικές αυτές. Συμφώνησε στο τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων ενώ υπερψήφισε την αγορά των «τοξικών ομολόγων. Δεν οργάνωσε αποφασιστικά την πάλη των εργαζομένων για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Κινήθηκε και συνεχίζει και σήμερα στη λογική της αποδοχής της αστικής πολιτικής, δεν αμφισβητεί την ουσία των πολιτικών που προωθούν οι κυβερνήσεις, το κεφαλαίο, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής των κομματικών παρατάξεων είναι η τοποθέτηση μέλους της ΠΑΣΚ Ροδόπης πως η καθυστέρηση της καταβολής του εφάπαξ οφείλεται σε «τεχνικούς» λόγους!  Η τοποθέτηση του αυτή έγινε στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας της ΠΑΣΚ για τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων στο 4ο Δ.Σ Κομοτηνής! Ντροπή…καμία!

 

Η ελπίδα στους αγώνες!

Σήμερα κεφάλαιο και κυβέρνηση επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την οικονομική κρίση για να φορτώσουν ακόμη περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε τίποτα αντίθετα διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν. Μοναδική μας διέξοδος οι ανεξάρτητοι από κομματικά επιτελεία ταξικοί αγώνες για την διασφάλιση των αναγκών και δικαιωμάτων μας. Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή βρίσκεται στην αναγέννηση του εργατικού κινήματος, στην ανάπτυξη πολύμορφων και με διάρκεια εργατικών αγώνων για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και όχι στην αδράνεια, την αδιαφορία, το συμβιβασμό.

 

Απαιτούμε  από την κυβέρνηση :

Σχετικά με το ταμείο πρόνοιας και την ασφάλιση:

wΝα διασφαλίσει τα αποθεματικά του Ταμείου Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων.

wΆμεση καταβολή της σύνταξης και του Εφάπαξ. Ο μισθός να καταβάλλεται μέχρι την καταβολή της σύνταξης και του εφάπαξ.

wΣύνταξη ίση με το σύνολο του τελευταίου μισθού.

wΝα εγγυηθεί το κράτος για τα αποθεματικά των ταμείων. Να δοθούν πίσω όλα τα κλεμμένα. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά.

wΜείωση των ορίων ηλικίας για τη σύνταξη. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30)  χωρίς όριο ηλικίας.

wΜόνιμη σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης        (ωρομισθία) και των stages.

wΈνταξη όλων των εργαζομένων στο δημόσιο στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.

Μέτρα για την οικονομική ανακούφιση των εργαζόμενων:

w1400 ευρώ εισαγωγικός μισθός αφορολόγητα με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων. wΚατάργηση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση και την περίθαλψη.

wΆτοκα δάνεια για πρώτη κατοικία στους εργαζόμενους. Τις δόσεις του δανείου για πρώτη κατοικία των ανέργων να πληρώνει το κράτος

wΚατάργηση της άδικης έμμεσης φορολογίας. Ειδικότερα άμεση κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη καθημερινής κατανάλωσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s