…. Και καλή επιτυχία στο έργο σας (ένα κέιμενο από αναπληρώτρια νηπιαγωγό)

Μ’ ένα μήνυμα στο κινητό μας – που αντιπροσωπεύει τις καινοτομίες του υπουργείου Παιδείας – και ένα χαμόγελο που αντανακλούσε  τους ευσεβείς μας πόθους ξεκινήσαμε να αναλάβουμε υπηρεσία πριν δύο μήνες στον «ιδιαίτερο» νομό Ροδόπης. Οι καινοτομίες όμως του υπουργείου Παιδείας σταμάτησαν εκεί. Γιατί για όλους/ες εμάς δεν είναι «καινοτομίες» πως πρέπει να εφαρμόσουμε προγράμματα σε τμήματα 25 και πλέον νηπίων, με ανυπαρξία πρώιμης παρέμβασης και προγραμμάτων για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ή αλλόφωνους μαθητές αλλά και μηδενική υποστήριξη στο σημαντικό έργο μας.

Φαίνεται πως καινοτομία είναι πως πρέπει να στοιβάζουμε παιδιά σε μικρούς ή επικίνδυνους χώρους. Πως σε 20 τετραγωνικά του προκάτ (φτάνουν άραγε) πρέπει τα νήπια να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα ελάχιστα στατικό, όπως αυτό του νηπιαγωγείου. Οι καθημερινές μας καινοτομίες είναι πως δουλεύουμε μέσα σε αίθουσες που στεγάζονται μέσα σε δημοτικά σχολεία – νηπιαγωγεία / σε παραρτήματα  χωρίς καν οικονομική αυτονομία. Εικοσιπέντε και πλέον χρόνια τώρα δεν έχει αλλάξει ούτε ο τρόπος εμπλουτισμού και ανανέωσης του εκπαιδευτικού υλικού και των μέσων μάθησης, ούτε καν εξασφαλίζεται ένα μίνιμουμ στάνταρ ποιότητας στα νεοϊδρυθέντα νηπιαγωγεία.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

          Βλέπουμε τα τελευταία δυο χρόνια μια κοινωνική ανάγκη να παίρνει σάρκα και οστά με ένα τόσο αντιδραστικό τρόπο. Η προσχολική εκπαίδευση έγινε υποχρεωτική μόνο για ένα χρόνο σε αντίθεση με τα κοινωνικά αναγκαία αιτήματα μας για διετή προσχολική εκπαίδευση. Υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση , όχι όμως για όλους. Βλέπουμε να γίνονται κληρώσεις  για την επιλογή μαθητών , με αποτέλεσμα το βάρος της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης να πέφτει στους γονείς που αναζητούν νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους που δεν στάθηκαν τυχερά στην κλήρωση.  Σε πολλά νηπιαγωγεία κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων έχει ξεχαστεί η ηλικιακή ομάδα των προνηπίων.

            Συγκεκριμένα στο νομό Ροδόπης τα τελευταία δυο χρόνια που έχει ψηφιστεί η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση δεν έχει χτιστεί ούτε  ένα νηπιαγωγείο.  Βλέπουμε ακόμα και παραρτήματα που είναι μόνο στα χαρτιά ενώ άλλα λειτουργούν εντός πολυτελών λαμαρινοκατασκευών (προκάτ ελαφρού τύπου). Μεγάλο κομμάτι της ευαίσθητης  κοινωνικής  ομάδας  των τσιγγάνων είναι εκτός νηπιαγωγείου σε περιοχές όπως το Αλάν Κουγιού και το Ανάχωμα. Στα περισσότερα χωριά της μειονότητας δεν υπάρχει νηπιαγωγείο… Όλοι γνωρίζουμε την αναγκαιότητα συμμετοχής των παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση για την μείωση της σχολικής διαρροής, την κοινωνικοποίηση και την ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο.                   Επιπλέον η παροχή της προσχολικής εκπαίδευσης είναι πολυδιασπασμένη. Δεν υπάρχει κοινός σχεδιασμός και κοινές αρχές, κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενιαίος τρόπος πρόσληψης προσωπικού, σκοποί και στόχοι, οργάνωση και λειτουργία. Κι αυτό φαίνεται και στο πλήθος φορέων που εμπλέκονται και αποτελούν τυπικές ή άτυπες μορφές της. Π.χ.: φορείς δημοτικοί , ιδιωτικοί και δημόσιοι, δημοτικές επιχειρήσεις, ΔΕΗ, ΟΤΕ, εκκλησία, στρατός, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης , ιδιωτικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία… Τέσσερα Υπουργεία : Παιδείας, Υγείας , Εργασίας , Εσωτερικών και κοινωνικών ασφαλίσεων έχουν μπει στα χωράφια της προσχολικής εκπαίδευσης ενώ το δημόσιο νηπιαγωγείο πρέπει να είναι αποκλειστικά ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας σαν κομμάτι της εκπαίδευσης.

Σχολιάστε