Δικαίωμα άδειας

 Τι προβλέπεται

1)ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

~ Κανονική άδεια από 10 έως 14 ημέρες το χρόνο ανάλογα την γεωγραφική περιοχή. Στο Νομό Ροδόπης η κανονική άδεια είναι έως 14 ημέρες.

~ Ειδική άδεια έως 5 ημέρες σε περίπτωση γάμου ή έως 3 ημέρες σε περίπτωση θανάτου στενού συγγενή ή έως 22 ημέρες σε περίπτωση τέκνου που χρήζει μεταγγίσεων ή περιοδικής νοσηλείας.

~ Μακρά αναρρωτική άδεια έως τόσους μήνες όσα τα έτη υπηρεσίας του εκπαιδευτικού. Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες έως 10 ημέρες το χρόνο ενώ για απουσία έως 2 ημερών αρκεί απλή δήλωση και αίτηση του εκπαιδευτικού.

~ Μητρότητας 2μήνες πριν τον τοκετό και 3 μήνες μετά (λοχείας). Σε περίπτωση επαπειλούμενης κύησης, χορηγείται αναρρωτική άδεια με πλήρεις αποδοχές, με βεβαίωση Δημόσιου Νοσοκομείου ή Ιδιωτικής Κλινικής εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία.

~ Ανατροφής εννέα μήνες οποιαδήποτε περίοδο μέχρι το παιδί να φτάσει τα 4 έτη Την άδεια μπορεί να την πάρει η μητέρα  και ο πατέρας υπό κάποιες προϋποθέσεις.

~ Άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης για για  συμμετοχή του σε προγράμματα μετεκπαίδευσης ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης ή εκπόνησης διδακτορικής διατριβής.

~ Άδεια εξετάσεων έως 20 ημέρες το χρόνο, για συμμετοχή σε εξεταστικές περιόδους  προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών

~ Αιμοδοτική άδεια  3 ημερών σε περίπτωση ανταπόκρισης σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς συμμετοχής σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία ή εθελούσια προσέλευση του εκπαιδευτικού σε κέντρο αιμοδοσίας. Πάντα ή 1 ημέρα είναι η ημέρα αιμοδοσίας ενώ οι επιπλέον μπορούν να είναι εντός του ιδίου ημερολογιακού έτους. Ισχύει και για αιμοδοσία αιμοπεταλίων.

~ Άνευ αποδοχών μέχρι 1 μήνα το χρόνο υπολογιζόμενος σαν χρόνος υπηρεσίας, Μέχρι 2 έτη σε μητέρες με παιδιά κάτω των 6 ετών χωρίς να υπολογίζεται σαν χρόνος υπηρεσίας.

 2) ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ & ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ

~ Κανονική άδεια (για τους αναπληρωτές) ίδια με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. ~ Αναρρωτική άδεια 15 ημέρες άδεια με αποδοχές. Ωστόσο και μετά την υπέρβαση 1 μηνός απουσίας λόγω ασθενείας , η εργασιακή σχέση εξακολουθεί να ισχύει. Εφόσον ασθενήσουν, οφείλουν να απευθυνθούν στο ΙΚΑ της περιοχής τους. Κατόπιν υποβάλλουν αίτηση και ιατρική γνωμάτευση από το Ι.Κ.Α. στο σχολείο τους.

~ Άδειες μητρότητας : 17 εβδομάδες (οι 8 πριν τον τοκετό και οι 9 μετά) και επιπλέον 6 μήνες άδεια ανατροφής αμειβόμενη  από τον ασφαλιστικό φορέα.

κατά συνέπεια:

~ Οι διάφορες άδειες είναι δικαίωμα των εκπαιδευτικών και δεν μπορούν να περικοπούν εφόσον αιτιολογούνται.

~ Τυχόν απουσία μας λόγω άδειας από το σχολείο δεν προκαλεί πρόβλημα στο σχολείο και στους συναδέλφους  εφόσον τηρούνται οι αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων για κάλυψη κενών με ενιαίο τρόπο.

~ Οι άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης που χορηγούνται με απόφαση του ΑΠΥΣΠΕ ή του ΥΣΜΕ στα μειονοτικά πρέπει να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των αιτούντων. Αν θεωρούμε ότι αδικούμαστε από τις αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων το καταγγέλλουμε στο ΔΣ του Συλλόγου.

επιπλέον  διεκδικούμε :

~ Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα σε άδειες. Επιπλέον οι ωρομίσθιοι να αμείβονται κατά τις επίσημες  αργίες κανονικά καθώς η απώλεια των ωρών τους δε γίνεται με δική τους υπαιτιότητα.

~ Η κανονική άδεια να είναι ενιαία 14 ημέρες το χρόνο για όλη την Ελλάδα.

~ Διπλασιασμός άμεσα των πιστώσεων για άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης με τελικό στόχο στο μέλλον όλοι οι εκπαιδευτικοί να μπορούν δύο φορές κατά τα χρόνια υπηρεσίας τους να πάρουν τέτοια άδεια για επιμορφωτικούς λόγους.

~ Η χορήγηση υπηρεσιακών αδειών εκπαίδευσης να γίνεται από τους κατά τόπους συλλόγους εκπαιδευτικών σε ανοιχτή συζήτηση και διαδικασία. Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών γνωρίζουν καλύτερα από οποιοδήποτε υπηρεσιακό όργανο τις μορφωτικές ανάγκες των συναδέλφων τους. 

~ Η άδεια ανατροφής στον ένα χρόνο και να καταργηθούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες την παίρνει ο πατέρας (π.χ ότι η μητέρα πρέπει να είναι δημόσιος υπάλληλος)

δε συμβιβαζόμαστε στις άδειες

Επειδή οι άδειες είναι κεκτημένα δικαιώματα που έρχονται να ικανοποιήσουν πραγματικές ανάγκες του κάθε εκπαιδευτικού και ο σύλλογος διδασκόντων πρέπει να έχει βρει ενιαίο τρόπο να αντιμετωπίζει τις απουσίες από άδειες (χωρίς καταστρατηγήσεις ωραρίων).

Επειδή οι επιπλέον σπουδές δεν είναι πολυτέλεια αλλά μορφωτική ανάγκη, 

~ Δεν το «σκεφτόμαστε» να ζητήσουμε άδεια εάν την έχουμε ανάγκη και καταγγέλλουμε αμέσως στο ΔΣ του Συλλόγου τυχόν περικοπές του δικαιώματός μας αυτού (μάλλον σπάνιο). Καταγγέλλουμε αμέσως στο ΔΣ του Συλλόγου αδικίες στις χορηγήσεις αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης. 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s